Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 Ft értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök, 85 vállalkozásnak pedig a tevékenységét is felfüggesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3%-át, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.
Az országosan összehangolt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő ellenőrzéseket a Nébih irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végezték.
Emellett 15.165 hazai és külföldi élelmiszertételt vontak vizsgálat alá. Egyes előkészített (fűszerezett, pácolt) hústermékekből, valamint fagylaltokból mintavételre is sor került laboratóriumi vizsgálat céljából.
A szakemberek 4.574 létesítményt ellenőriztek az élelmiszer-előállítás és –forgalmazás, valamint a vendéglátás területén. Az egységek vizsgálatakor jellemzően a higiéniai szabályok megszegésével, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével kapcsolatos problémákat állapítottak meg. A feltárt szabálytalanságok miatt 163 figyelmeztetést és 348 bírságot – 22 120 622 Ft értékben – szabtak ki.
Az ellenőrzött 15.165 hazai és külföldi élelmiszertétel 5,3%-át – 12,5 tonnányi, összesen 4,2 millió Ft értékű élelmiszert – kellett kivonni a forgalomból. A tételek esetében a vezető hiba ok idén is a lejárat utáni forgalmazás volt. Az ellenőrök a korábbi évekhez képest többször találkoztak jelölési hibás termékekkel is. Az ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termékek előfordulásának aránya azonban csökkent, csakúgy, mint a forgalomból kivonásra ítélt élelmiszerek aránya.
A Nébih laboratóriumaiba 170 élelmiszerminta (29 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 141 fagylalt) érkezett.
A fagylaltminták közül 9 terméknél enterobaktériumok magas csíraszámú jelenléte, míg 6 készítménynél a felhasznált színezékekkel kapcsolatos problémák miatt kellett intézkedni. A kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedés indult.