Alapvetően azt vizsgálja a hatóság az unión kívülről érkező árun a határátlépéskor, hogy rendben vannak-e a papírjai,
tartalmazza-e a jelölés az összes előírt információt, továbbá, hogy nem penészes vagy nem rothad-e a zöldség-gyümölcs.
Ha ezeknek megfelel a szállítmány, akkor importálható, és a lehető leghamarabb el is jut a szupermarketek polcaira. Ahogy a német szövetségi mezőgazdasági és élelmiszeripari hivatal információira hivatkozva a fruchthandel.de írta, tavaly a 217 ezer tonnából mindössze 22 tonnának az importját tiltotta meg azzal az indokkal, hogy fogyasztásra alkalmatlan.
A hatóság szakemberei kockázatelemzéssel határozzák meg, hogy az ellenőrzésre bejelentett szállítmányokból melyikeket fogják átvizsgálni, és melyeknél tekintetnek el ettől;
ennek megfelelően tavaly mintegy 56 ezer tonnát vizsgáltak át, amiből első körben kicsit több mint ezer tonnát kifogásoltak, és szólították fel az importőrt a hibák javítására. A legtöbb esetben a jelölés volt hiányos vagy helytelen, de akadt romló hibás, illetve éretlen zöldég-gyümölcs is. Míg például a hagymánál a penész és a rothadás volt a leggyakoribb hiba, addig az almánál, a babnál, a görögdinnyénél, a szőlőnél és a fejes káposztánál inkább csak adminisztratív hiányosságok merültek fel.
Ahol erre lehetőség volt, ott az importőrök rendszerint a hiba kijavítása mellett döntöttek, vagyis pontosították az iratokon a származási országot, fajtát stb., illetve kiválogatták a szállítmányból a romló hibás darabokat. Az utóellenőrzéskor a legtöbb esetben átengedte a hatóság a szállítmányt a határon, mindössze 22 tonnát kellett megsemmisíteni vámhatósági felügyelet mellett.