0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Közel 100 különleges terményt is bevonnak a támogatható körbe, mint például a méz, a gyömbér vagy a makadámdió. Az USDA szeptember 21-én indította el a segélyprogramot, amire december 11-ig lehet jelentkezni.

Az első koronavírus élelmiszer-támogató program (CFAP) során 9,9 milliárd dollárral támogattak közel 622 ezer farmert.

Az USDA adatai szerint a támogatások révén a gazdaságok nettó jövedelmének 36%-a származik állami forrásból.

A most indított támogatási program ezért is szélesebb körben lesz elérhető, fő célja, hogy lehetővé tegye a járvány miatt megnövekedett piacra lépési költségek fedezését. A program elsősorban a járvány miatti áresést kompenzálja, vagyis amely termény esetében legalább 5%-kal alacsonyabb volt az átlagos termelői ár, mint a 2020. január 13-17., illetve július 27-30. közti időszakban, azok termelői jelentkezhetnek a támogatásért. Külön csoportot alkotnak azok a szántóföldi termények (pl. gyapot, ipari rizs, mustár, földimogyoró, cukorrépa, cukornád), amelyek terület alapján kapnak támogatást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com/farmers.gov