0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Steak Lovagrend alakult

A legkiválóbb steak készülhet az ausztrál eredetű murray grey és a brit húsmarhafajták húsából, ám Magyarországon csak kevesen ismerik ezeket. A napokban megalapított Steak Lovagrend célja, hogy meghonosítsák hazánkban a prémium marhahús fogyasztás kultúráját, ugyanis a kiváló húsmarha típusok kínálta alapanyagok szinte teljesen hiányoznak a gasztronómiánkból.

Murray Grey Tenyésztő Egyesület és a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének hét végi szakmai és családi napján döntöttek úgy, hogy életre hívják a Steak Lovagrendet – mondta Mihalecz András. E két tenyésztő egyesület ügyvezetője beszámolt arról is, hogy az elmúlt öt évük igen sikeres volt a tenyésztés tekintetében.

A murray grey mindössze 5 éve van jelen a Magyarországon, ám azóta több mint 20 tenyésztőjük és egyesületi tagjuk lett, és fajtaátalakító keresztezési programok is indultak. 

Mihalecz András elmondta, hogy 5 évvel ezelőtt öt üszővel és 100 embrióval kezdtek, jelenleg pedig 30-40 tenyészbika van Magyarországon, és több tenyésztő is hozott be embriót tisztavérben. Vélhetően e fajta hihetetlenül nagy jövő előtt áll, hiszen remekül bírja a forró nyarakat és az extrém szárazságot. Tenyésztése nagyszerű válasz a globális éghajlatváltozásra, így nem csoda, ha egyre többen kapnak kedvet ehhez. Ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy a hazai gasztronómiában is nagyobb helye és szerepe legyen a kiváló minőségű marhahúsnak és fogyasztásnak.

youtube://v/39UMhIdG6rk

Jelenleg ugyanis mindössze 3 kg/év az egy főre eső marhahús fogyasztás. Összehasonlításként ez az 1930-as években 15-16 kg/fő volt.

Murray grey szarvasmarha fajta:

Ausztráliából, a Murray folyó környékéről származik. Egy Shorthorn tehén és egy Angus bika nem tervezett keresztezésével jött létre a XX.század elején. Az anyaállat 12 darab „szürke” borjút ellett különböző Angus bikáktól. Hamar felismerték, hogy a megszületett „szürke” utódok egyedi ls kívánatos genetikai tulajdonságokkal bírnak. A rendszeresített tenyésztési program eredményeként 1962-ben már hivatalosan is új fajtának ismerték el Ausztráliában. Napjainkra több kontinensen is elterjedt, sikeres tenyésztést folytatnak vele az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon, Dél-Amerikában is. A fajta mára a nemzetközi marhahúspiac meghatározó szereplőjévé vált, köszönhetően a kiemelkedően jó értékmérő tulajdonságainak, a kiváló, márványozott húsminőségének.

A fajta előnyei: korai tenyésztésbe vétel, könnyű ellés, jó anyai értékmérők, természetes szelídség, hosszú élettartam, magas termékenység – termékenyítő képesség, jó takarmányértékesítés és kiváló húsminőség. A kiemelkedő hőtűrő képessége miatt a fajta alkalmas a szélsőséges meleg éghajlati viszonyok között is magas életteljesítményre. A fajta az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodási képessége révén a jövő marhahús termelésének biológiai alapját jelentheti idehaza.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu