0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Érdekes konyhai móka: „regrow”, az újratermesztés

Az újrahasznosítás ötlete elérte már a hobbikertészetet is. Ennek lényege, hogy egy amúgy konyhai szempontból hulladéknak számító növényi részből újra fogyasztásra alkalmas növényt növesztünk. Érdemes kipróbálni.

Az újratermesztésnek főleg ősztől tavaszig van nagyobb jelentősége, amikor nehezebb friss zöldségekhez jutni. Mindamellett hogy ez inkább egy kis érdekesség, egy kis játék a növényekkel, értékelhető termésmennyiséget ne várjunk. Kis idő kell hozzá, begyakorolni a mesterfogásokat, mert télen, ha sikert akarunk elérni, profik kell legyünk a gyakorlatban, hiszen akkor a fényszegény körülmények miatt nehezebb a dolog.

Újratermesztésre sok növény alkalmas. A zöldfűszerek közül többfélét is tarthatunk a konyhaablakban, ám ezek egy idő után a csökkent fénymennyiség miatt megnyúlhatnak. Ilyenkor leszedhetjük a fiatal hajtásokat, és vízben meggyökereztetve új növényt nevelhetünk. Erre jó kísérleti alany lehet a bazsalikom, kakukkfű, oregánó, majoránna….

A sárgarépa, petrezselyem, pasztinák gyökérnyaki része is a szemétbe kerül általában, pedig e növényeknek ez a része gyökér és szár is, valamint a levélkezdemények helye is, így képes arra ez a szelet, hogy reprodukálja a növényt. Na, karógyökérre ne számítsunk így, de friss zöld lombra, ami levesekbe, szendvicsekre tehető arra igen.

Zeller, valamint többféle káposztaféle – köztük egy ritkaság a pak-choi –, mind-mind újratermeszthetők. A káposztáknál se fejesedett növények létrehozása a cél, de egy-egy zsenge káposztalevél összevágva fűszerként is használható.

Mint láthatjuk, a sikerhez nem sok minden kell: a növényi rész megfelelően levágva, vízbe téve, a víz rendszeres cseréje, illetve fény és megfelelő hőmérséklet. Csak vizet használjunk, tápoldatot ne, mert különben sok káros anyag kerülhet az ebből készült ételünkbe, hiszen itt a tápanyag felvevője nem egy komplett növény, csak egy speciálisan meggyökereztetett, életben tartott növényi rész, melynek az anyagcseréje nem azonos egy teljes értékű fajtársával. A levágott növényi részben van annyi tartalék tápanyag, hogy víz jelenlétében néhány levelet kineveljen, mely friss zöldként így egészséges táplálék lesz.

E konyhai játék a növényi részekkel egyre nagyobb és lelkesebb követő táborral bír, így már önálló könyv is megjelent a témában, mely magyar nyelven is elérhető a Melissa Raupach Felix Lill szerzőpárostól „Neveljünk új növényt a konyhai maradékokból!” címmel.

Az újratermesztést, vagy újrahajtatást egy pohár vízben bárki megpróbálhatja, és valószínűleg sikerrel jár majd. Kis idő múlva pedig a konyhában nevelt „újra-növényeket” kóstolhatjuk, és még csak kertészkedni sem kellett hozzá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu