Back to top

Érdekes konyhai móka: „regrow”, az újratermesztés

Az újrahasznosítás ötlete elérte már a hobbikertészetet is. Ennek lényege, hogy egy amúgy konyhai szempontból hulladéknak számító növényi részből újra fogyasztásra alkalmas növényt növesztünk. Érdemes kipróbálni.

Az újratermesztésnek főleg ősztől tavaszig van nagyobb jelentősége, amikor nehezebb friss zöldségekhez jutni. Mindamellett hogy ez inkább egy kis érdekesség, egy kis játék a növényekkel, értékelhető termésmennyiséget ne várjunk. Kis idő kell hozzá, begyakorolni a mesterfogásokat, mert télen, ha sikert akarunk elérni, profik kell legyünk a gyakorlatban, hiszen akkor a fényszegény körülmények miatt nehezebb a dolog.

A sárgarépa zöldje jó lehet szendvics feltétnek
Fotó: wikipedia

Újratermesztésre sok növény alkalmas. A zöldfűszerek közül többfélét is tarthatunk a konyhaablakban, ám ezek egy idő után a csökkent fénymennyiség miatt megnyúlhatnak. Ilyenkor leszedhetjük a fiatal hajtásokat, és vízben meggyökereztetve új növényt nevelhetünk. Erre jó kísérleti alany lehet a bazsalikom, kakukkfű, oregánó, majoránna….

A sárgarépa, petrezselyem, pasztinák gyökérnyaki része is a szemétbe kerül általában, pedig e növényeknek ez a része gyökér és szár is, valamint a levélkezdemények helye is, így képes arra ez a szelet, hogy reprodukálja a növényt. Na, karógyökérre ne számítsunk így, de friss zöld lombra, ami levesekbe, szendvicsekre tehető arra igen.

Zeller, valamint többféle káposztaféle – köztük egy ritkaság a pak-choi –, mind-mind újratermeszthetők. A káposztáknál se fejesedett növények létrehozása a cél, de egy-egy zsenge káposztalevél összevágva fűszerként is használható.

Zellerlevél is teremhet az előzőleg felhasznált zeller "hulladékából"
Fotó: wikipedia

Mint láthatjuk, a sikerhez nem sok minden kell: a növényi rész megfelelően levágva, vízbe téve, a víz rendszeres cseréje, illetve fény és megfelelő hőmérséklet. Csak vizet használjunk, tápoldatot ne, mert különben sok káros anyag kerülhet az ebből készült ételünkbe, hiszen itt a tápanyag felvevője nem egy komplett növény, csak egy speciálisan meggyökereztetett, életben tartott növényi rész, melynek az anyagcseréje nem azonos egy teljes értékű fajtársával. A levágott növényi részben van annyi tartalék tápanyag, hogy víz jelenlétében néhány levelet kineveljen, mely friss zöldként így egészséges táplálék lesz.

E konyhai játék a növényi részekkel egyre nagyobb és lelkesebb követő táborral bír, így már önálló könyv is megjelent a témában, mely magyar nyelven is elérhető a Melissa Raupach Felix Lill szerzőpárostól „Neveljünk új növényt a konyhai maradékokból!” címmel.

Az újratermesztést, vagy újrahajtatást egy pohár vízben bárki megpróbálhatja, és valószínűleg sikerrel jár majd. Kis idő múlva pedig a konyhában nevelt „újra-növényeket” kóstolhatjuk, és még csak kertészkedni sem kellett hozzá.

Zöldhagyma sem csak a boltban terem...
Fotó: pinterest.com

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Haltermelők: bővült a halválaszték, az árak változatlanok

Nagyobb a karácsonyi halválaszték az idén az elmúlt évhez képest, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint a kiváló minőségű halat a tavalyihoz hasonló áron lehet beszerezni.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.