Back to top

Minden pénteken együnk halat!

Hazánkban 24-26 ezer hektáron vannak halastavak, ahol zömmel természetes táplálékot fogyasztva nevelik az asztalunkra kerülő halakat. Ezek biztonságos és minőségi termékek, a fogyasztásuk további ösztönzésre októberben indul a HalPéntek kampány. Még mindig nagyon kevés halat eszünk, a fejenkénti fogyasztás nem éri el az uniós átlag harmadát sem, noha 2013 óta több mint 1,5 kilogrammal nőtt.

A HalPéntek kampányt a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) indítja az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) segítségével, céljairól és a halászati ágazatról sajtótájékoztatón beszélt Zambó Péter, az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Ondré Péter, az AMC ügyvezetője, Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője, és Németh István, a szakmaközi szervezet elnöke.

Lévai Ferenc, Zambó Péter, Ondré Péter
Fotó: Fekete István

Péntek és szerda volt a halevésre szentelt nap valaha, érdemes lenne visszatérni ahhoz a jó szokáshoz, hogy hetente egyszer halat eszünk, mondta Zambó Péter.

A hal egészséges, könnyen emészthető, jótékony zsírsavak forrása és rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az utóbbi években sikerült 30%-kal növelni az átlagos halfogyasztást, de a 2013 óta 5,1-ről 6,7 kilogrammra emelkedett fejenkénti fogyasztás jócskán elmarad az uniós átlag 24,3 kilogrammjától. Bár vannak az országnak olyan részei, ahol elérik ezt a szintet.

A kedvező folyamat további erősítéséhez a fogyasztói bizalmat kell növelni, amiben a minőségi termékek elismerése, márkázása is szerepet játszik. Ezt szolgálja a földrajzi árujelzővel ellátott termékek uniós védelme is, mint a Balatoni hal, az Akasztói szikiponty és a Szilvásváradi pisztráng.

Vegyük meg előre a karácsonyi halat, nyugodtan lefagyaszthatjuk
Fotó: Pixaba

A fogyasztásra kész hal áfáját is 5%-ra csökkentette a kormány, de az elosztási láncokat még fejleszteni kell. Szerencsére az utóbbi években a szupermarketek révén hozzáférhetőbbek a haltermékek, és örvendetesen sok vendéglátóhely étlapján is szerepelnek halételek. A HalPéntek kezdeményezés sokféle receptet is közread a honlapján, amitől még többen kaphatnak kedvet ahhoz, hogy halas ételeket készítsenek.

Az AMC még 2024-ig folytatja a halfogyasztást ösztönző Kapj rá! kampányát, mondta Ondré Péter, amely során 80 ezer adag halas fogást kóstoltattak több mint 70 helyszínen.

Az évek során sikerült az emberek fejébe plántálni a gondolatot, hogy halat egyenek, a legújabb, reprezentatív közvélemény-kutatás szerint 7 év alatt a halat teljesen elutasítók aránya 8,2%-ról 2,4%-ra csökkent. A legismertebb és leggyakrabban fogyasztott hal a hekk, amit a ponty és a harcsa követ. Idényszerű a magyar halfogyasztás, elsősorban húsvétkor és karácsonykor vásároljuk, ehhez kapcsolódva ahol megtartják, ott az idei adventi vásárokon is kóstoltatást szervez az AMC.

Sokféle recept található a HalPéntek honlapján
Fotó: Fekete István

Lévai Ferenc szerint a rendszeresség a legfontosabb, hetente kellene halat ennünk. A mai életformánk amúgy is a könnyebb, kevésbé energiadús fogásokat igényli, a hal pedig ilyen.

Ráadásul a magyar halgazdaságokból ellenőrzötten biztonságos és jó minőségű áru kerül a piacra, nem szennyezi mikroműanyag vagy nehézfémek, mint a tengeri halakat.

A HalPéntek honlapján sok recept közül válogathatnak az érdeklődők és folyamatosan frissítik azt a nagyon hasznos térképet, ahol bárki megnézheti, hol tud a legközelebb halat vásárolni vagy halételt enni. Az ágazati szereplőknek további tennivalói is vannak, több feldolgozott terméket kell kínálni és a telephelyen közvetlen értékesítésre is módot kell találni a halgazdaságoknak.

Az idei év kedvező volt a halak fejlődésére, mondta el kérdésre Németh István, bőséges és jó minőségű ellátásra számíthatunk az adventi fő fogyasztási időszakban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.

A világon elsőként magyar kutatók részvételével térképezték fel keresőkutyákkal a sakálok jelenlétét

Az aranysakál rohamos délkelet-európai terjedése az elmúlt időszakban egyre inkább fókuszba került, ezért kiemelten fontos, hogy a fajjal kapcsolatos ismereteink minél frissebbek és pontosabbak legyenek. A Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve erre a célra a világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Hívatlan látogatók a kertben

A tavaszi és főként az őszi időszakban sok olyan kétségbeesett kert­tulajdonos szokott tanácsot kérni, aki otthonában különböző „vadállattal” találta magát szemben. A túlzó kifejezés cselőpókokra és ártalmatlan siklófajokra vonatkozik, melyek a pincében, farakás alatt vagy akár a szobában is felbukkanhatnak az említett időszakokban.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.