Back to top

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Annak ellenére, hogy borostyán megjelenése van, a narancsbort nem narancsból állítják elő.

Ez a fajta bor akkor kapja meg különleges színét, amikor a fehérszőlő leve érintkezik a héjával.

A héjon erjesztett fehérborok különlegesek, a piacon egyelőre kevésbé ismert italok. Pedig Grúziában, a borászat őshazájában a mai napig ezt az ősi technológiát használva készülnek a borok. 

Ízvilágának nagyon széles a választéka akárcsak más borok esetében, de általában valahol a fehér és vörös közé sorolják, valamint csakugyan lehet száraz, édes, testes vagy pikáns.

Ennek a piaci rést megcélzó bornak a rajongói már fogyaszthatják kedvenc italukat a Silver Lining bárban Hackneyben. A kelet londoni étterem átalakult egy narancsbort felszolgáló bárrá, ahol több mint 50 féle üveggel kínálnak ebből a különlegességből. A bárban ételeket is felszolgálnak az italokon kívül, mint például francia sajtokat, szardellát és füstölt mandulát.

A többi bárhoz és étteremhez hasonlóan a Silver Lining is áldozatául esett a karantén idején történt bezárásnak.

Sarah Maddox, vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy „a karantén alatti zárva tartásunk időt adott arra, hogy tervezzünk és a nyitást valami olyannal csináljuk, ami iránt igazán lelkesedünk”.

Illusztráció
„Jelenleg még az erre szakosodott létesítményekben is mindössze egy vagy két narancsbor található az itallapon, éppen ezért folytatjuk a közös munkát a fantasztikus borászainkkal, hogy széles választékát tudjuk bemutatni a narancsboroknak.”

Februárban a narancsbort az egyik "leggyorsabban növekvő kategóriába" sorolták a boriparban.

Alex Hunt. a Berkham Wine beszerzési igazgatója elmondta a The Morning Advertisernek, hogy „ez egy növekvő trend, amit látunk – bár jelenleg kétségkívül nagyon alacsony bázissal rendelkezik – a narancsborok körül."

A narancsborok hazai fogadtatásáról tavaly írtunk hosszabban a Borászati Füzetekben.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

A magyar piac meghatározó szereplője

Az egyetlen termelői tulajdonban lévő, egyben a második legnagyobb magyar tejipari cég ez év júliusában tartott taggyűlésén újabb 3 évvel meghosszabbították Rózsás Mónika ügyvezető igazgató megbízatását. A pénzügyi szakember 2018 őszén vette át a vállalat irányítását, aminek korábban a gazdasági igazgatója, illetve ügyvezetőigazgató-helyettese volt.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

A Főmenüben a humor is az alapanyagok között szerepel

Főmenű címmel új gasztroműsor indul karácsonykor Széll Tamással és Anger Zsolttal a Dunán, amelyben jobbnál jobb, otthon is elkészíthető receptekkel készülnek a nézőknek

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Rekordot döntött a banánexport

Új eladási csúcsot ért el ebben az évben Ecuador a banánexport terén. A világjárvány ideje alatt több banánt értékesítettek, mint egy évvel korábban.

Négyszáz év óta először épült hódgát az angliai Exmoor területén

Több mint négyszáz év után először épült hódgát a délnyugat-angliai Exmoor területén. A rágcsálókat január végén költöztették át Somersetbe egy skóciai vadpopulációból a National Trust nevű brit szervezet projektje részeként, amelynek célja a térség folyóinak helyreállítása és az áradások csökkentése - írja a BBC.

Mi lesz a mikulásvirággal?

Az osztrák mikulásvirág termesztők a magánszemélyek vásárlásaiban bíznak. Mivel a kertészetek a lezárás alatt is nyitva tarthatnak, sokan saját üvegházaik dekorálásával csábítják magukhoz a vásárlókat, akik a növények mellet karácsonyi asztaldíszeket, kompozíciók is vásárolhatnak.