Back to top

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Erdély ízei
A keszthelyi hölgy üvegbe zárt zakuszkái egyre kedveltebbek, és már nemcsak magukban fogyasztják őket, hanem étlapokon is megjelentek, változatos módokon feldolgozva.

A zakuszkával kapcsolatban megtudtuk tőle, hogy eredetileg Örményországból vagy Grúziából származik, alighanem Moldován keresztül került Erdélybe.

Ez a népszerű, különféle zöldségekből és paprikából készülő, kenyérre is kenhető krém sokféle étel ízesítésére, illetve tésztaételek mártásaként is felhasználható. Az ízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb és természetesen az erdélyi konyha.

Erdélyben többféle zakuszkát készítenek. Eredeti változatában a paprikakrémet sült padlizsánnal keverik, de utóbbit babbal vagy erdei gombákkal – főleg rókagombával vagy vargányával – is helyettesíthetik. Az erdélyi zakuszkának rengeteg változata van, ugyanis mindegyik erdélyi háziasszony kicsit másként készíti és fűszerezi.

Zakuszkával nagyon jól ki lehet egészíteni a fogyókúrás étrendet, alacsony kalóriatartalma közkedveltté tette a fogyni vágyók körében is.

Elkészítése otthon is viszonylag egyszerű, de főzés közben állandóan kevergetni kell, ami sokak számára túl fáradságos. Ezért sokan inkább megvásárolják az általában kis üvegekben forgalmazott készterméket, például Szabó Szilvia zakuszkáit is.

– Keszthelyen élek a kisfiammal. Vendéglátós családból származom, így mindig érdekelt a konyha és a főzés, és egy idő után tulajdonképpen az életem részeivé váltak – idézte fel a kezdeteket. – Sokat dolgoztam a családunk éttermében. Mindig nyitott voltam a különböző nemzeti konyhák sajátosságaira, illetve a különböző ételek ízvilágára, a hozzájuk használt alapanyagokra.

Így magától értetődőnek tűnt, hogy ebben az ágazatban maradjak és próbáljak érvényesülni.

Mikor és hogyan kezdte a vállalkozást, milyen tervekkel, milyen reményekkel?

– Két esztendeje, 2018. decemberében kezdtem el foglalkozni a nálunk leginkább Erdélyből ismert zakuszka készítésével. De ennek azért voltak előzményei. Még 17 esztendősen találkoztam először a zakuszkával, amikor egy erdélyi származású barátnőmnek köszönhetően körbejártuk Erdélyt. Az étel ízvilága azonnal rabul ejtett, és mivel a zakuszka ott mindenhol kapható, és szinte kivétel nélkül minden háztartásban készítik, rengeteget ettem belőle. A klasszikus babos a legelterjedtebb. Természetesen már akkor érdeklődtem afelől, hogy miből és miként készül, és hogy milyen ízűek léteznek belőle.

Később erdélyi származású férjemnek köszönhetően találkoztam újra ezzel az étekkel.

Az ő régi családi receptje és a zakuszka szeretete adta az ötletet, hogy esetleg más is kedvelné.

Miért éppen a zöldségkrémek készítésére esett a választása?

– A zöldségfogyasztás és az egészséges életmód nagyon fontossá vált, és a zakuszkában megláttam azt a terméket, ami mindenki által fogyasztható, a mindennapi étkezésbe könnyen beilleszthető, és a hétköznapok rohanásában is egészséges megoldás lehet egy gyors reggelire.

Honnan vannak az alapanyagok és honnan származnak a receptek?

– A zakuszkakészítés hosszú időt igényel, ezért a zöldségeket vásárolom. Csak magyar termelőktől veszem őket, mert fontosnak tartom, hogy minőségi alapanyagokat használjak, és így garantálni tudom, hogy az ételeim ízletesek.

A családomban és a baráti körömben lévő erdélyi származású emberektől kaptam a recepteket, amiket egy kicsit a saját száj­ízemre formáltam.

Talán az a lágy, mégis jellegzetes íz a legfontosabb, aminek a füstösre sült padlizsán az alapja, és ami harmonizál a többi zöldségével. A mottóm? Talán a következő lehetne: azonos íz és megbízható minőség, elérhető áron.

Már tudjuk, hogy a zakuszka egy különféle zöldségekből és paprikából készülő, kenyérre kenhető krém, amit étel­ízesítésen kívül előételként, szendvics­krémként, salátaként is használnak több nemzet konyhájában. De mit kell tudni a zakuszka készítéséről, ízesítéséről?

Szabó Szilviának mindig van új ötlete
– A zakuszka padlizsán, pritamin pap­rika, paradicsom és hagyma alapú zöldségkrém, amit én egy-egy ötödik zöldséggel ízesítek. A zöldségeken kívül erdélyi sót, borsot és babérlevelet tartalmaz, majd dunsztban tartósítom. Az ízesítések? Ahogy már említettem, a babos a hagyományos és a legkarakteresebb ízű. Tarkababot tartalmaz, aminek egy részét hozzádarálom a többi zöldséghez, a másik része pedig egészben kerül az üvegbe.

A vargányásat a gomba kellemesen jellegzetes íze teszi különlegessé. A vargányás-csilis ennek enyhén csípős változata, inkább pikáns, mint erős.

A cukkinis natúrabb ízvilágú, gondolva a gyerekekre, és azokra, akiknek a bab és a gomba is túl karakteres vagy nehéz étel.

Erdélyben egyébként főként pirítósra kenve fogyasztják, de szendvicsalapnak, melegszendvics­alapnak vagy tojásrántotta ízesítéséhez is nagyon finom. Grillezett vagy sült húsok mellé, illetve tésztafeltétként is kiváló. A modern konyhában hamburgerbe, tortillába és pizzára kenve is használják.

Családi gazdaság keretében készíti a termékeit?

– Egyedül készítem és értékesítem a termékeimet.

Milyen a piac; nehéz vagy könnyű az értékesítés?

– A piac folyamatosan változik, de a jó minőségű és egészséges dolgokra nyitottak az emberek. És nyitottak az újra is. Sokan nem ismerik a zakuszkát, ezért a piacokon és más rendezvényeken, programokon kóstolási lehetőséget biztosítok.

Melyik zakuszkája a legnépszerűbb és kik keresik leginkább a terméket?

– Az utóbbi időben több viszonteladó is értékesíteni kezdte termékeimet, pékségek, éttermek, zöldséges üzletek.

Nagyon örülök neki, hogy vannak, akik továbbgondolják a termékeimet és új dolgokat hoznak létre a felhasználásukkal.

Az étlapokon például húsok kísérőjeként, szendvicsalapként, péksütemények töltelékeként, pizzaalapként jelenik meg, és más formákban is felbukkant már az általam készített zakuszka.

Ha már egészséges ételekről esett szó, mit tapasztal, mennyire keresettek a házilag készített természetes, egészséges termékek? Rászánják a pénzüket az emberek?

– Egyre fontosabb a minőség és egyre nagyobb a különleges házi készítmények kereslete.

Mit gondol, mennyire számít a minőség és a megbízhatóság? Hogyan látja ezeknek a jövőjét?

– Ezek a legfontosabbak, mert ezek garantálják a jövőt.

Tervez-e fejlesztést és változtatást a vállalkozásában?

– Vannak ötleteim. Egyelőre több új termékkel is kísérletezek, de hogy pontosan mivel, az maradjon egyelőre titok.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Válságos helyzetbe került a magyar pulykaágazat

A pulykaágazat árbevétele az idén 10-15 százalékkal csökken egyebek mellett a termelői árak mérséklődése miatt; az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 36-40 milliárd forint, feldolgozott termékekből pedig 70-80 milliárd forint - közölte a Magyar Pulykaszövetség elnöke az MTI-vel.

Az EU kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét

Az Európai Unió kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét, minőségi munkahelyeket kell teremtenie, meg kell védenie a munkavállalókat, és fenntartható gazdasági növekedést kell generálnia - áll az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós kereskedelempolitika felülvizsgálatáról elfogadott állásfoglalásban.

Csaknem 3 milliárd forintos beruházással nyitott és újított fel üzleteket a Spar

Két új City Spar szupermarketet nyitott és négy áruházát felújította a Spar Magyarország, a fejlesztések összértéke megközelíti a 3 milliárd forintot - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

Nem veszélyeztetik a hazai fenyőfa értékesítést a korlátozó intézkedések

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a fenyőfa értékesítést érintő esetleges korlátozó intézkedések körüli bizonytalanságok miatt levélben fordult az Agrárminisztériumhoz.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.