Az aranyrizsnél már ismert karotinoid útvonal használatával olyan izomsejteket állítottak elő, amelyek általában a sárgarépában és a paradicsomban előforduló provitamint, béta-karotint termelnek. Laboratóriumi körülmények között a sárgarépában, a sárgadinnyében, a kelben és a sárgabarackban normális esetben meglévő más összetevőket is megpróbáltak bevinni a tenyésztett izomsejtekbe.
A szarvasmarhában egyébként nincs olyan gén, amely részt venne a béta-karotin termelésében. A karotint termelő sejtek egyik előnye, hogy csökkentik a karcinogén vegyületek mennyiségét. A béta-karotint expresszáló és termelő sejtek kis mennyiségének főzésekor megfigyelték, hogy lecsökkent a lipidek oxidációs szintje. Mivel a vörös- és feldolgozott húsoknál a lipidoxidáció egyike azoknak a kulcsfontosságú mechanizmusoknak, amelyeket olyan betegségekkel hoznak kapcsolatba, mint a vastagbélrák, így ez eléggé meggyőző érv a mellett, hogy az ilyen sejtek potenciálisan csökkenthetik ezek kockázatát.


