0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 7.

Az izomsejtek növényi tápanyagok termelésére is képesek

A Tufts Egyetem egyik kutatócsoportja genetikailag módosította a szarvasmarha izomsejtjeit, hogy ezekben a sejtekben természetes körülmények között egyébként nem lévő növényi tápanyagokat állítsanak elő.

Az aranyrizsnél már ismert karotinoid útvonal használatával olyan izomsejteket állítottak elő, amelyek általában a sárgarépában és a paradicsomban előforduló provitamint, béta-karotint termelnek. Laboratóriumi körülmények között a sárgarépában, a sárgadinnyében, a kelben és a sárgabarackban normális esetben meglévő más összetevőket is megpróbáltak bevinni a tenyésztett izomsejtekbe.

A – paradicsomban, görögdinnyében és a grapefruitban előforduló – likopénnel és a paprikában, sárgarépában és narancsban lévő fitoénnel végzett kísérletek is sikeresek voltak.

A szarvasmarhában egyébként nincs olyan gén, amely részt venne a béta-karotin termelésében. A karotint termelő sejtek egyik előnye, hogy csökkentik a karcinogén vegyületek mennyiségét. A béta-karotint expresszáló és termelő sejtek kis mennyiségének főzésekor megfigyelték, hogy lecsökkent a lipidek oxidációs szintje. Mivel a vörös- és feldolgozott húsoknál a lipidoxidáció egyike azoknak a kulcsfontosságú mechanizmusoknak, amelyeket olyan betegségekkel hoznak kapcsolatba, mint a vastagbélrák, így ez eléggé meggyőző érv a mellett, hogy az ilyen sejtek potenciálisan csökkenthetik ezek kockázatát.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/alkhaleejtoday.co