Az otthoni élelmiszer-pazarlás körülbelül kétharmada a nem megfelelő tárolás, élelmiszer-szükségletünk rossz megítélése és a hűtőszekrények hátulján meghúzódó, elfeledett ételek romlásának köszönhető.
A félresiklott bevásárlás tervezés általában a rosszul felmért igényekből ered. Hogyan is lehet hatékonyan csökkenteni az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?
Hatékony étkezés tervezés
Az étkezés megtervezése lehetővé teszi, hogy a hamarosan lejárt szavatosságú összetevőket idejében fel tudja használni, és előre megtervezze, hogy a főzés után megmaradt ételt a hét mely napján fogyassza el. Tehát nyugodtan főzzön meg előre, és az esetleges rohanós napokon is #leszmitenni.
Gondos élelmiszertárolás
A hatékony tárolás jelentősen csökkenti az élelmiszerhulladék képződést.
A hűtés mellet a fagyasztás és a pácolás egyaránt növelheti az élelmiszerek szavatossági idejét, például a kenyér, tejtermékek és a húsok esetében is.
Csak óvatosan a becsléssel
Az előzetes tervezés hasznos a heti élelmiszerszükségletünk becslésében. A leltár vezetés és a bevásárló lista megírása segíthet pontosan meghatározni az előttünk álló hétre szükséges élelmiszer mennyiséget is.
Az Amerikai Egyesült Államokban például a fogyasztók által kidobott élelmiszer 25%-a bontatlanul landol a kukában.
Egy négytagú család hetente körülbelül 110 dollárt költ élelmiszerre, ebből körülbelül 25 dollár értékű étel vész kárba. A termékeken szereplő szavatossági idő figyelmen kívül hagyása és a túlzott vásárlás egyaránt hozzájárul ehhez.
Tartson rendet konyhájában a FIFO elv szerint
A FIFO elv, vagyis a First-in-first-out (első be, első ki) hatékonyan használható az előzetes tervezések során és a hatékony tárolás érdekében. Mi is az a FIFO?
Ezáltal biztosítva azt, hogy a rövidlejáratú termékeket idejében elfogyasztjuk, ismételten csökkenteni tudjuk kiadásainkat.
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a szavatossági idő nem véletlenül szerepel a termékeken.
A lehető legkevesebb étel landoljon a kukában
Végső soron a cél az, hogy a lehető legkevesebb étel kerüljön kidobásra. A korábbról megmaradt ételt fogyassza el minél hamarabb, és elsődlegesen abból az alapanyagokból főzzön, ami otthon a konyhájában megtalálható.
Ha mégis ki kell dobnia valamilyen élelmiszert, akkor az lehetőleg kerüljön minél messzebb a hulladéklerakóktól. Az otthoni komposztálás például egy ilyen alternatíva. Az általános metánkibocsátás mellett az egyéni szén-dioxid-kibocsátást is csökkenti vele.


