0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 10.

5 kulcsfontosságú lépés hogyan minimalizálhatja az élelmiszer-pazarlást

A világ minden táján az élelmiszer-pazarlás döntő többsége otthon történik. A ReFED nonprofit vállalat szerint a háztartások kidobott szemetének 43 százaléka, azaz 27 millió tonna élelmiszer-hulladék.

Az otthoni élelmiszer-pazarlás körülbelül kétharmada a nem megfelelő tárolás, élelmiszer-szükségletünk rossz megítélése és a hűtőszekrények hátulján meghúzódó, elfeledett ételek romlásának köszönhető.

A vásárlás megtervezésének hiánya, a túlvásárlás és a lejárati dátum címke figyelmen kívül hagyása szintén hozzájárul ehhez.

A félresiklott bevásárlás tervezés általában a rosszul felmért igényekből ered. Hogyan is lehet hatékonyan csökkenteni az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?

Hatékony étkezés tervezés

Az étkezés megtervezése lehetővé teszi, hogy a hamarosan lejárt szavatosságú összetevőket idejében fel tudja használni, és előre megtervezze, hogy a főzés után megmaradt ételt a hét mely napján fogyassza el. Tehát nyugodtan főzzön meg előre, és az esetleges rohanós napokon is #leszmitenni.

Gondos élelmiszertárolás

A hatékony tárolás jelentősen csökkenti az élelmiszerhulladék képződést.

Tartsa számon az élelmiszerek lejárati dátumát, használja fel őket azelőtt, mielőtt már túl késő lenne.

A hűtés mellet a fagyasztás és a pácolás egyaránt növelheti az élelmiszerek szavatossági idejét, például a kenyér, tejtermékek és a húsok esetében is.

Csak óvatosan a becsléssel

Az előzetes tervezés hasznos a heti élelmiszerszükségletünk becslésében. A leltár vezetés és a bevásárló lista megírása segíthet pontosan meghatározni az előttünk álló hétre szükséges élelmiszer mennyiséget is.

Biztosíthatjuk arról, hogy a tudatos vásárlás pozitív hatása, a vásárlás végén kézhez kapott blokkon is jól látható lesz.

Az Amerikai Egyesült Államokban például a fogyasztók által kidobott élelmiszer 25%-a bontatlanul landol a kukában.

Egy négytagú család hetente körülbelül 110 dollárt költ élelmiszerre, ebből körülbelül 25 dollár értékű étel vész kárba. A termékeken szereplő szavatossági idő figyelmen kívül hagyása és a túlzott vásárlás egyaránt hozzájárul ehhez.

Tartson rendet konyhájában a FIFO elv szerint

A FIFO elv, vagyis a First-in-first-out (első be, első ki) hatékonyan használható az előzetes tervezések során és a hatékony tárolás érdekében. Mi is az a FIFO?

Gyakorlatban azt jelenti, hogy az boltban legkorábban megvásárolt élelmiszert használjuk fel otthon legelőször, így ügyelve arra, hogy az ne veszítse el szavatosságát.

Ezáltal biztosítva azt, hogy a rövidlejáratú termékeket idejében elfogyasztjuk, ismételten csökkenteni tudjuk kiadásainkat.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a szavatossági idő nem véletlenül szerepel a termékeken.

A lehető legkevesebb étel landoljon a kukában

Végső soron a cél az, hogy a lehető legkevesebb étel kerüljön kidobásra. A korábbról megmaradt ételt fogyassza el minél hamarabb, és elsődlegesen abból az alapanyagokból főzzön, ami otthon a konyhájában megtalálható.

Ezek betartásával csökkenti a pazarlás mértékét és sokat spórolhat a pénztárcájának is.

Ha mégis ki kell dobnia valamilyen élelmiszert, akkor az lehetőleg kerüljön minél messzebb a hulladéklerakóktól. Az otthoni komposztálás például egy ilyen alternatíva. Az általános metánkibocsátás mellett az egyéni szén-dioxid-kibocsátást is csökkenti vele.

Forrás: livekindly.co