Back to top

Megfelelő rostok – jobban tejelő tehenek

A rostok olyan szénhidrátból álló tápanyagok, melyek nélkülözhetetlenek a kérődzők számára. Nem megfelelő rosttartalmú takarmány esetén olyan problémákkal szembesülhet az állattartó, mely az egész állomány fokozatos leromlásához és jelentős többletköltségekhez vezethet.

A takarmány rost-összetételében való apró változtatás hatalmas előnyökhöz juttathatja a gazdát, de emellett érdemes odafigyelni az állat pihenésére is, mely egyaránt kulcsfontosságú az egészséges tehenészet kialakításában. A rost funkciójának differenciált értékelése és megértése segítségünkre lehet az okszerű takarmányozásban, különösen a kritikus nyári időszakban. A rostellátást a tejelő tehenészetekben két nagy csoportra oszthatjuk.

A bendőben lebomló, az energiaellátás és a tejzsír termelésének szempontjából fontos NDF-re, amely meghatározza a bendő ecetsav-termelődését, illetve strukturális rostra, amely a nyáltermelésért és a kérődzésért felelős.

Hazánkban a legfőbb rosthordozók a tömegtakarmányok, szilázsok és széna félék.

A rost megemésztése élettani szempontból nagyon fontos szerepet játszik a tejtermelésben. Fenntartja a kérődzést, beindítja a bendő- és bélmozgásokat, strukturális hatást nyújt, továbbá elősegíti a nyáltermelést, amely lúgos kémhatásával „bendő­puffer­ként” funkcionál. A hibás tartásmód, illetve takarmányozás rögtön kiütközik az állat termelésének minőségében és mennyiségében is. A rost megtelepedési helyet biztosít a bendőbaktériumok számára. Mechanikai hatása stimulálja a felső hámréteg megújulását, mert koptatja a bélhámot, ezáltal a parakeratózis, vagyis a fokozott elszarusodás elkerülhetővé válik.

A rost lebonthatóságát több tényező is befolyásolja, például a növény típusa, fajtája és fenofázisa.

A kérődzést leghatékonyabban a jó minőségű réti széna és a fiatalon betakarított, őszi gabona- vagy fűszilázsok segítik elő, továbbá ezek a takarmányok pozitív hatást gyakorolnak a tej zsírtartalmára is. Ezzel szemben a szalma és az elöregedett réti széna ugyan hozzájárulnak a kérődzéshez, de a tejzsír és a szárazanyag-felvételre kedvezőtlenül hatnak.

Fotó: BNE
A könnyen emészthető szénhidrátok nagyobb mennyiségétől a rost emészthetősége nagy mértékben csökken, ezenfelül a takarmány tartósításának módja, és a nem megfelelő szecskahossz is rontja a lebontást. Például a lucerna széna helyett érdemesebb lucerna szilázst keverni a takarmánykeverékbe, mivel a szecskaméret miatt a tehén nem tudja kiválogatni a kevésbé ízletes rosthordozókat, ráadásul a szilázst az állat jobban megemészti, ebből kifolyólag kisebb a takarmány fehérje- és a karotinvesztesége.

Kononoff és Heinrichs kutatásai is azt támasztják alá, hogy a 19 mm-t meghaladó szecskahossz 5 cm-nél nem lehet nagyobb, mert akkor az állataink elkezdenek válogatni.

A 19 mm-t meghaladó rostfrakciók arányának 3-ról 12%-ra történő növelése sokkal intenzívebb kérődzést és alacsonyabb bendőkémhatást eredményez, azonban figyelnünk kell, hogy ez az arány sem emelhető a végtelenségig, mert 30% felett már károsan hat a kérődzésre és a bendő kémhatására, mely a bendőfolyadék csökkenő pH-értékében nyilvánul meg.

A megfelelő bendő pH-érték kialakításához a fokozott nyáltermelődés folyamatos fenntartása szükséges, amely hozzájárul a bendőben lévő rostok ideális lebontásához. Ennek érdekében az állatnak sokat kell kérődzenie, vagyis lényeges, hogy sokat pihenjen. Ebből adódóan a tehén napirendjének vizsgálata kulcsfontosságú, melyet Matzke és Grant kutatásai is alátámasztanak. A tehén napjának több, mint a felét pihenéssel tölti, ilyenkor az állat többnyire kérődzik, ami naponta 450-550 percet tesz ki. A tehén komfortjára nagyon oda kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy napi 12 órát pihenéssel töltsön. A pihenőteret, pihenőbokszot az állat számára kényelmes méretűre kell kialakítanunk, hogy a tehén minél több időt töltsön ott pihenéssel és kérődzéssel.

A pihenőboksz kialakításakor lényeges szempont, hogy figyelembe vegyük a vehem miatt nagyobb és kevésbé mozgékony tehenek méreteit, akiknek a boksz méretezésekor szintén biztosítani kell a közlekedő folyosóról való könnyed megközelítést a fekvőhelyekhez.

Csoportos tartás esetén optimálisan, teheneként 11-14 m2 helyet kell biztosítanunk.

Ha a tehén elég időt tölt pihenéssel és kérődzéssel, a bendő pH-értéke is kedvező lesz, melynek optimális értéke 6,5 feletti. Ez a bendőbaktériumok szaporodás miatt lényeges, ugyanis a 6 pH alatti érték esetében a cellulózt lebontó baktériumok szaporodása teljesen leáll. Ha a pH-érték nem megfelelő a bendőben, akkor az állományunkban sűrűn találkozhatunk acidózisban szenvedő tehénnel. A bendő savas irányú eltolódását a vizes takarmánykeverék, a strukturális rost hiánya, a tartástechnológiából adódó stressz, a takarmányváltás, illetve a csekély pihenésből létrejövő, hét óránál kevesebb kérődzés is kiválthatja.

A merev, púpos tartás, a merev púpos tartás, az alacsony vagy csökkenő tejzsír, a hasmenés, illetve 4,4-5,8 közötti pH-értéket mutató habos bélsár, mind az acidózis tünetei lehetnek.

A bendőacidózis számos egyéb degeneratív megbetegedés okozója lehet. Károsodhatnak a bendőpapillák, melynek hatására csökken a tápanyag-felszí­vódás, emellett szaporodásbiológiai problémák léphetnek fel, továbbá emelkedhet a szomatikus sejtszám és lábvég­betegségeket is kialakulhatnak.

Az acidózisnak több gyógykezelése is ismert. Ha nagyrészt szubklinikai acidózisban szenvedő tehenekkel találkozunk az állományunkban, akkor a takarmány felülvizsgálata az esetek többségében megoldást nyújthat. Alkalmazzunk kevesebb puffert, és adjunk a takarmánykeverékhez több szénát, továbbá könnyen oldódó szénhidrátot tartalmazó takarmány­kie­gészítőt, például melaszt.

Ha súlyosabb esetekkel találkozunk, akkor naponta kétszer 50 g nátrium-proprionát adagolásával vagy élő élesztős terápia alkalmazásával segíthetünk az acidózisban szenvedő tehenünkön.

Amennyiben nem tapasztalunk javulást, vagy az állat állapota romlik, a tünetek pedig erősödnek, azonnal kérjük állatorvos segítségét.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Kezdődik a pollenszezon - néhány növény virágzása már most tünetet okoz

Az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-t. Kiemelték azt is: a járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás tüneteket a koronavírus tüneteitől.

Lehet, hogy a háziállatokat is be kell oltani a Covid-19 megfékezéséhez

A jövőben szükség lehet a háziállatok oltására a Covid-19 ellen a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A fertőzött állatok leölése helyett az oltást kellene választani.

A széna korai etetésének előnyei és hátrányai

A választott tejelő borjak szénával való etetése egy olyan téma, mely a szakértők körében is gyakran vitatott kérdés. Kell-e etetni? És ha igen mikor, illetve milyen típusú takarmányt? Coleen Jones és Jud Heinrichs, a Penn State Egyetem Tejipari Továbbképző oktatói az „Újszülött borjú etetése” című átfogó művükben mérlegelik a témát.

Kutyajóléti válságtól tartanak a britek

A járványidőszakban, a négy fal közt elmélkedve rengetegen döntenek úgy az Egyesült Királyságban, hogy itt az ideje, hogy beszerezzenek maguknak egy négylábú társat. A lelkesedés azonban gyakran hamar elillan, így egyre másra kerülnek utcára a jobb sorsra érdemes kutyák. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa.

Gyógynövények gombás megbetegedésekre

A bőr gombás megbetegedései általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Mivel egy fertőzésről van szó, az is kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy menynyire fogékony ezzel kapcsolatban – erre pedig nagy befolyással van az életmód…

Kulcs a hatékonyság

A növénytermesztők lettek 2020 nyertesei: a gabonaárak ötéves csúcson vannak, akárcsak a fehérje- és olajos növényeké, hangzott el a Takarékbank január 25-ei sajtótájékoztatóján, ahol ismertetették a Takarék AgrárTrend Indexének negyedik negyedéves kimutatását. Az előző negyedévi 30,5-ről 31,8-re emelkedett az index értéke.

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (3. rész)

Egy tavaszi atkakezelési protokoll: a használt és ismert szerek ismeretében mindenkinek magának kell létrehoznia atkakezelési protokollját. Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Önként ölte le a fácánjait egy finn gazda

Több elhullott fácánt is találtak az elmúlt napokban Finnországban, amelyekről kiderült, hogy a madárinfluenza vírus okozta pusztulásukat. Egy fácántenyészeten elpusztították a madarakat.

Rejtőzködő növények a hegységek csúcsain

Az általában élénkzöld növények gyakran nőnek egyesével a Himalája és Hengduan hegység csúcsain Délnyugat-Kínában. Ezek a növények nagyon keresettek a tradicionális kínai gyógyászatban való használatuk miatt, könnyű prédaként a hagyományos kínai gyógynövénygyűjtők számára.