Back to top

A zöldfűszerek a lakásba költöznek

Az ősz beálltával ideje gondoskodnunk arról, hogy télen is legyenek zöldfűszereink – ha nem elégszünk meg a szárított változatokkal. Nyáron a kertből egyszerűen begyűjthettük a frissen használatos fűszereket, ám a hideg hónapokra a lakásba kell költöztetnünk ezekből.

Így ősszel egyrészt cserépbe vethetünk a fűszernövények magjaiból, másrészt dugványozással is szaporíthatunk, vagy gyökereket hajtathatunk. Ezek a növények késő őszre megerősödnek, télen pedig a konyhaablakban tartva élvezhetjük a zamatukat ételeinkben.

A fűszernövények ételeink ízesítésére használatosak, és többnyire gyógyhatással, emésztést segítő tulajdonsággal is rendelkeznek.

Szárítva, aprítva az ételre szórva, vagy zöld állapotukban is használhatjuk azokat, ez utóbbi felhasználási mód a természetesebb, hiszen a legegészségesebb a nyers zöld növények fogyasztása. Tavasztól őszig a konyhánk ablakában is nevelhetünk zöldfűszereket. Itt most a leggyakoribb fajokat mutatjuk be, melyek a legtöbb bevásárlóközpontban folyamatosan beszerezhetők cserepes növényként.

Másként használjuk, mint a szárítottat

Van néhány alapvető eltérés a zöldfűszerek és szárított társaik felhasználásánál, amit feltétlenül érdemes szem előtt tartanunk. Míg a szárítottakat a főzés elején, addig a zöldfűszereket a főzés végén keverjük az ételhez. Friss fűszerekből egy maréknyi tud annyi ízt adni az ételnek, mint egy evőkanálnyi szárított.

A zöldfűszereket ne fából készült, hanem műanyag vágódeszkán aprítsuk, mert a fa elszívja a nedveket, így értékes íz- és zamatanyagok mennek veszendőbe.

A cserepeket magas tőzegtartalmú, jó vízgazdálkodású földdel töltsük meg, és ültetés vagy magvetés után gondoskodjunk arról, hogy a föld a kelésig, vagy a palánta, dugvány megeredéséig ne száradjon ki. Mivel a zöldfűszereket frissen fogyasztjuk, ezáltal folyamatosan szedjük a leveleket, így vegyszerezésre, tápoldatozásra nincs lehetőség, hiszen ezek egészségtelenné tennék felhasználásukat.

Amennyiben kerámia, vagy agyagcserépbe ültetünk, számítsunk rá, hogy annak pórusain kipárolog a víz, ezért gyakrabban kell öntöznünk, mint műanyag cserép esetén.

Karógyökerű fűszereink

A petrezselyemlevelet többféleképpen nevelhetjük a téli időszakra. Egyrészt vethetünk magról alapfajt (Petroselinum hortense), amit főként gyökeréért termesztünk, de cserépbe kiváló a fodros levelű változat is (P. crispum), amelynek a levele díszít is a cserépben és tálaláskor egyaránt. A fodroslevelű petrezselyem előnye, hogy nem fejleszt vastag karógyökeret, így cserepes nevelésre alkalmasabb.

A betárolt petrezselyemgyökerek felső részéből is egyszerűen hajtathatunk levelet.

A gyökér felső három-négy centiméteres szeletét néhány napos szikkasztás után ültessük cserépbe, és kevesebb mint két hét alatt már friss petrezselyemlevelet szüretelhetünk.

Hasonlóan járhatunk el a többi karógyökerű, fűszerezésre, ételdíszítésre alkalmas növénnyel: hajtathatunk télire zellert, pasztinákot, esetleg sárgarépát, de halványított téli salátának kitűnő a késő ősszel felszedett katángkóró, gyermekláncfű gyökere is, melyek gyomnövényként sokfelé megtalálhatók.

Dugványozható fűszerek

Nyáron a kertben megnevelt fűszernövények általában őszre akkorára nőnek, hogy nem érdemes becserepezéssel bajlódnunk, még akkor sem, ha nem szeretnénk lemondani az ízükről. Zölddugvánnyal vagy félfás dugvánnyal szaporíthatunk ősszel zsályát, bazsalikomot, csombort, oregánót, kakukkfüvet, majoránnát és szinte minden egynyári vagy évelő fűszernövényt. Olyan, néhány centiméter hosszúságú hajtásokat vágjunk le ezekről a példányokról, amelyek még nem fásodtak meg, de nem is épp csak zsenge hajtáscsúcsok.

A fásodott részek sokkal nehezebben eresztenek gyökeret, a túl fiatal, alighogy kialakult leveles hajtáscsúcsok pedig könnyen elvesztik víztartalmukat és elhervadnak.

Tehát a viszonylag merev, de még nem fásodott hajtások a legalkalmasabbak, melyeket nedves homokban tudunk legegyszerűbben meggyökereztetni. A cserepüket tegyük világos, lehetőleg meleg helyre, és gondoskodjunk arról, hogy a talajuk ne száradjon ki a gyökeresedésig. Ez körülbelül két hetet vesz igénybe, majd a megfelelő gyökeresedést úgy jelzi a növény, hogy új hajtást hoz. Ekkor már virágföldbe ültethetjük és még naposabb helyre tehetjük.

Cél, hogy késő őszig olyan erősekké váljanak a tövek, hogy beköltöztetve a lakásba elegendő zöldet szüretelhessünk róluk. Érdemes a fiatal növényeket alkalmanként visszametszeni, így több oldalhajtást, több lombot nevelnek majd.

Azonban ne várjuk, hogy a számukra kedvezőtlen szobai körülmények és a folyamatos vágás mellett növekednek, fejlődnek majd. Ha kihúzzák tavaszig, a kertbe kiültetve új életre kelnek.

A bazsalikom melegigényes egynyári növény
Bazsalikom (Ocimum basilicum)

A bazsalikomot ősztől tavaszig csak lakásban tarthatjuk. Amikor az éjszakai hőmérséklet 10-12 °C fölé emelkedik tavasszal, akkor már a teraszra, kertbe is kitehető a növény. A cserepesen tartott bazsalikom a lakásban egy-két hétig friss marad. Napos, meleg helyen érzi magát a legjobban. Mérsékelten öntözzük, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét.

Télen szedhetjük a leveleit, de folyamatosan leépül a tő, ahhoz hogy újra fejlődjön, tavasszal ki kell ültetni.

Soha ne vágjuk közvetlenül a föld fölött a szárait, csak a felső friss hajtásokat, leveleket szedjük le. A bazsalikom egyéves növény, ha elvirágzott és a magjai beértek, elpusztul. A kertben elszórja beérlelt magjait, és tavasszal kikel. Kellemes, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső fiatal levelei enyhébb aromájúak, mint az idősebbek. A friss levelek összevágva, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe, ne főzzük, melegítsük. A bazsalikom étvágy- és emésztésjavító, emellett teltségérzet és puffadtság ellen jó.

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

Virágzás előtt szedjük a kakukkfüvet, akkor a legaromásabb
A Földközi-tenger keleti partvidékéről származó 20-40 cm magas, vadon is előforduló évelő félcserje. Szára szétágazó, elfásodó. Leveleit frissen vagy szárítva, kis mennyiségben használjuk, belefőzhető az ételbe. A francia konyha tipikus fűszere.

Serkenti az emésztést, teaként mézzel fogyasztva enyhíti a köhögést és a torokfájást.

Szedése röviddel a virágzás előtt ajánlott, mert olyankor a legfűszeresebb. Nagyon jól tartósítható ecetben, olajban. A fiatal növény gyenge szárai is felapríthatók és használhatók fűszerezésre, de az idősebb elfásodott szárról húzzuk le a leveleket, mielőtt az ételbe raknánk. A kakukkfű a lakásban hűvös, napos helyen egy-két hétig tartható frissen, mérsékelt öntözés mellett.

Mentaváltozatok (Mentha sp.)

A menta könnyen megújul, ha elég vizet kap
A menták is a Földközi-tenger vidékéről származnak, de hazánkban is él vadon néhány fajuk, emellett rengeteg hibridjük, kertészeti változatuk ismert. 20-40 cm magas száruk négyélű, zöld, felül szétágazik. Illóolajokat tartalmaznak, elsősorban mentolt. A mentának frissítő, élénkítő és gyomorerősítő hatása van. A kertben gyorsan növő, fagytűrő növény, sok öntözést igényel.

A lakásban egy-két hétig frissen tartható.

Amikor kezd elvékonyodni, világoszöld szárakat növeszt, ez jelzi, hogy nem elég számára a fény; ha pedig az alsó levelei sárgulnak és lehullanak, azzal mutatja, hogy kevés vizet kapott. A mentánkat könnyen „újraéleszthetjük”, ha átültetjük egy nagyobb cserépbe, 3-5 cm magasságban visszavágjuk; így néhány héten belül friss, új hatásokat hoz majd. Az ágakat ne a tövüknél vágjuk el, hanem a harmadik-ötödik levél felett, nagyjából 3-5 cm magasságban. Akkor lesz szép mentabokrunk, ha egyszerre vágjuk vissza a lombját.

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)

A metélőhagymát tálalás előtt tegyük az ételbe
15-30 cm magas, kb. 15 cm széles területet elfoglaló évelő növény. A megszokottól eltérően nem a hagymáját, hanem a levelét vagy a virágát fogyasztjuk. Apróra vágott levele enyhén csípős, hagymaízű, így felhasználhatjuk a vöröshagyma helyettesítésére is.

A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez.

Jó étvágyfokozó hatású, és kedvezően hat a vérkeringésre is. Melegben gyorsan hajt, így túlságosan megnyúlhat. Ha azt szeretnénk, hogy lassabban növekedjen, tegyük hűvös helyre, vagy vigyük ki a szabadba.

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

Kétéves növény; zöldfűszerként a leveleit fogyasztjuk, de a gyökere is kedvelt fűszer. Vannak fodros levelű változatai, melyek még látványosabbak, így ételek díszítésére is alkalmasak. Apróra vágott levele, szára használható, de ne főzzük bele az ételbe, csak tálalás előtt szórjuk rá.

A-provitamint, C- és E-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz.

Étvágyjavító, segíti az emésztést, vizelethajtó és vértisztító hatású. A teljesen kifejlett leveleket szedjük levélnyéllel együtt. Vigyázzunk rá, hogy ne sérüljenek a friss levélkezdemények, így újra tud regenerálódni a növény. Egy tőről egyszerre csak a lomb egyharmadát szedjük le.

Oregáno (Origanum vulgare)

E Kelet-Ázsiából származó növény szára fásodó, szőrös. Levelei tojásdadok, nemezesen szőrösek, aromája fűszeres, kissé kesernyés. Frissen és szárítva is használhatók levelei, hajtáscsúcsai. A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen alapfűszere, étvágyjavító, görcsoldó, idegerősítő hatású.

A lakásban három-négy hétig tartható frissen a felhasználásig.

Friss hajtásai egész évben szedhetők, szárait 2-4 cm magasan vágjuk le. A növény számára a legideálisabb, ha kétszer-háromszor metsszük vissza egy nyár alatt.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Hatalmasra megnövő, fásodó szárú évelő, de hazánkban nem télálló növény. Tű alakú, bőrszerű levelei erősen balzsamos illatúak. Márciustól szeptemberig nyílnak lilás, rózsaszínes virágai. Álló és kúszó változata is létezik.

Levelei frissen vagy szárítva, hajtásai és virágai frissen használhatók.

A rozmaring étvágyjavító, serkenti az idegműködést és a vérkeringést. A lakásban három-négy hétig frissen tartható a felhasználásig. Télen napos, hűvös helyen is jól érzi magát. Jól tűri a szárazságot, csak mérsékelten öntözzük.

 

Forrás: 
Kert Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Itt a kertrendezés és a faifjítások ideje

Az ősz a legalkalmasabb hónap arra, hogy kertünkben nagyobb munkákat elvégezzünk. Néha szükség van nagyobb volumenű változásokra, megújulásra a kertben is. A fák, cserjék egy része idővel elöregszik, felkopaszodik ám ezeket egy ifjító metszéssel újra jó kondícióba hozhatjuk.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.