0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

A koronavírus járvány okozta tendenciák miatt el kell gondolkodni azon, hogy a következő években szükség van e a mostanihoz hasonló mennyiségű burgonyára a feldolgozóipar számára.

A Copa-Cogeca szakértői szerint a burgonyapiac helyzete meglehetősen stabil volt 2020 márciusáig. A kereslet és kínálat kiegyensúlyozott volt, az árak pedig megfelelően alakultak.

A gond a koronavírus-járvánnyal kezdődött. A HoReCa szektor bezárása azt jelentette, összeomlott a feldolgozásra szánt burgonya értékesítése, amely a raktárakban kezdett felhalmozódni.

Ennek eredményeként a Covid-válságot a feldolgozásra szánt burgonya-termelés kedvezőtlen növekedési tendenciája egészítette ki, amely évek óta tart. Ezért

a Copa-Cogeca szakértői szerint korlátozni kell a művelés alatt álló területet, vagy intenzíven kell keresni új piacokat.

A Copa-Cogeca „Burgonya és keményítő” munkacsoportja november elején ülésezett, ami a koronavírus-járvány és a belga kormány ajánlásai miatt videokonferencia formájában került megrendezésre. Itt megválasztották a  munkacsoport vezetését egy következő ciklusra, amely szerint a francia, Arnaud Delacour maradt az elnök, míg Zbigniew Górskit, a lengyel burgonya- és mezőgazdasági vetőmag-termelők szövetségének lengyel szakértőjét újból a csoport alelnökévé választották.

Forrás: sadyogrody.pl