0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

Először is ott vannak az ételallergiák. Laktózérzékenyeknél és tejallergiásoknál a tejcsoki eleve kizárt, az ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint legalább 14% tej szárazanyagot (tejpor, tejszín), illetve tejzsírt is tartalmaz. Náluk ugyanígy tiltólistás az úgynevezett háztartási tejcsokoládé, mert abban is legalább 20% tej, és a fehér csoki is, hisz ebben is ugyanannyi a tej, mint a normál tejcsokoládéban, sőt, a tejzsír még több is.

Így tehát azt kell mondjam, hogy a gyerekek kedvenc csokimárkái gyakorlatilag kiesnek, bár azért van néhány, amely nem csak tejcsokiból gyárt mikulást.

Ez az osztály allergiás felének nem gond – ők már hozzászoktak a korlátozott lehetőségekhez, a többi gyerek pedig tanuljon meg alkalmazkodni. Ez lehet amolyan toleranciapróba is.

Különösen akkor válik egy egyszerű ajándék próbatétellé, ha mondjuk valamely gyerek kénytelen paleo étrendet folytatni, vagy cukorbeteg.

Az egyes típusú diabétesz esetén mértékkel lehet csokit is enni, és a gyerkőc biztosan azt is tudja mennyit. A paleo étrendhez illesztett csokimikulást pedig már találni a piacon.

Mindezekre tekintettel talán az étcsokoládéból készült mikulás a legjobb választás (mondjuk én magamnak biztos ezt venném, de hát nem én vagyok a célközönség).

Forrás: magyarmezogazdasag.hu