0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kína 30 év után először vásárolt Indiából rizst

Kína évtizedek óta most először vásárol Indiából rizst, ennek oka, hogy megszorultak a készletei, közölték az indiai hivatalos szervek.

Kína Indiából kezdett rizst importálni, melyre az utóbbi három évtized óta nem került sor. Ennek a lépésnek az egyik oka, hogy a készleteik megszorultak, a másik befolyásoló tényező pedig az, hogy kaptak egy indiai ajánlatot, melyben nagyon jutányos áron kínálták a rizst – közölték a Reutersnek az India hivatalos szervek.

India a világ legnagyobb rizs exportőre, Kína pedig a legnagyobb importőr. Peking közel 4 millió tonna rizst importál évente, de minőségi kérdések miatt eddig mellőzte az indiai kereskedelmi kapcsolatot.

Politikai nyomás

Az áttörés akkor történt, amikor egyre inkább kiéleződött a politikai nyomás a két ország között a himalájai határokért folytatott harc során.

„Kína most először vásárolt rizst Indiából, de lehetséges, hogy az elkövetkezendő években ismét az indiai termést választja majd, miután megtapasztalja a minőségét” – mondta B. V. Krishna Rao, a Rizs Exportőrök Szervezetének elnöke.

Az indiai kereskedők 100 000 tonna exportra szerződtek, melynek költségeit December és Február között kell teljesítenie Kínának. Ennek a mennyiségű rizsnek az ára nagyjából 300 dollár/tonna – közölték.

Kína beszállítói eddig Thaiföld, Vietnám, Burma és Pakisztán voltak, mely országoknak korlátozott mennyiségű export kereskedelemre szánt termékei vannak jelenleg. Valamint az indiai kereskedők arra is hivatkoztak, hogy ezek az országok tonnánként legalább 30 dollárral drágább árakon tudnák biztosítani az árut  az indiai árfolyamhoz képest.

Forrás: esmmagazin.com