Back to top

Rekordokat dönt a vegán étrend

Rekordszámú, mintegy félmillió ember jelentkezett a Veganuary elnevezésű kihívására, vagyis arra, hogy egy hónapig csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak. Az idei kampányra csaknem dupla annyian jelentkeztek, mint 2019 januárban.

A kihívására jelentkezők egynegyede az Egyesült Királyságban él. A kampányt a brit szupermarketek egy része - köztük a Tesco - is népszerűsíti, míg az Aldi, az Asda és az Izland saját honlapjukon osztanak meg információkat és recepteket a kihíváshoz kapcsolódóan. 

Egy új kutatás a hús növényi alapú alternatíváiról - így például a zöldségburgerekről és zöldségkolbászokról- azt mutatja, hogy mind többen nyitottak az ilyen jellegű újdonságok kipróbálására.

A közel háromezer fogyasztó megkérdezésével készült felmérés szerint a növényi eredetű  húspótló termékeket kipróbálók aránya 2020 március és november között 48% -ról 53% -ra emelkedett az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Németországban. 

A tanulmányból az is kiderül, hogy az ilyen termékeket kipróbálók fele, később is vásárol belőlük, legalább hetente egyszer.  

Fotó: www.pixabay.com

Veganuary egyébként  globális kampány,  Latin-Amerikában idén 150 000 ember regisztrált, az Egyesült Államokban 80 000, Németországban pedig 50 000 ember.

Az emberek számos okot neveznek meg arra vonatkozóan, miért csökkentik állati eredetű élelmiszerek mennyiségét az étrendjükben. Többen az állatok szenvedése miatt szeretnék kerülni a hús fogyasztását, míg mások egészségügyi okok miatt, vagy az állati eredetű élelmiszer előállítás által okozott környezeti károk csökkentése miatt döntenek így.

A fejlett országokban sok ember már több húst eszik, mint amennyi az egészséges táplálkozáshoz szükséges lenne, és a kutatók egy része szerint húsevés elhagyása a legjobb módja annak, hogy az éghajlatváltozás és a vadon élő állatok védelme érdekében az emberek konkrét lépéseket tegyenek. 

Toni Vernelli  a Veganuary kampány szakértője szerint a növényi alapú táplálkozás már nem idegen az emberek számára. Az elmúlt években már mindannyian beláttuk, hogy környezvédelmi okokból csökkentenünk  kell az állati eredetű termékek fogyasztását- fogalmazott a szakember. Az, ahogy a brit szupermarketek felkarolták a Veganuary-t ebben az évben, valóban példaértékű. Nem egyszerűen marketing eszközként használják, hanem a növényi alapú étkezés számos előnyét hangsúlyozzák. Élelmiszerellátásunk központi szereplőiként a szupermarketek is elismerik, hogy az egyetlen fenntartható lehetőség a növényalapú táplálkozás- hangsúlyozta Toni Vernelli. 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/www.theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.