Back to top

A mustár gyógyít! - nem csak a virsli mellé jó

A mustárt már az ókorban is inkább tekintették gyógynövénynek, mint tápláléknak. Dúskál az értékes fitonutriensekben, ezért szinte kívül-belül csodát tesz velünk. Leveléből saláta, magjából reumát enyhítő pakolás, meghűlés elleni gyógyfürdő készülhet, izomfájdalomnál masszírozva is hat – és a virsli mellől sem hiányozhat…

Fehér mustár (Sinapis alba)
Fehér mustár (Sinapis alba)
Fotó: wikipedia
A mustársárgától a mustárbarnáig

A káposztafélék családjába tartozó fehér mustár (Sinapis alba) a Földközi-tenger medencéjéből származó, egyéves fűszer-, és gyógynövény. Zsenge leveléből saláta, vagy főzelék készülhet, sárgásbarna gyöngyszerű magjait főleg az élelmiszeripar dolgozza fel asztali mustárnak, valamint savanyúságok, szószok, mártások, és húsipari készítmények ízesítőjeként.

A fekete mustár (Brassica nigra) Európától Ázsiáig gyakori egynyári növény, mely szintén a káposztafélék családjába tartozik. Levele ennek is ehető, az éretlen virágkezdeménye pedig enyhe hőkezelés után hasonlóan fogyasztható, mint a brokkoli. Belőle készült először asztali mustár, de aztán elterjedtebb lett a használata a gyógyítás területén.

Brassica juncea
Brassica juncea
Fotó: wikipedia

Az Indiából származó szareptai mustár (Brassica juncea) manapság az egyszerűbb termesztési feltételei miatt meglehetősen visszaszorította a fekete mustárt.

A barna magokból étkezési olaj is nyerhető, de elsősorban ételízesítőnek dolgozzák fel.

A mustár, mint gyógynövény

Régen, amikor az élelmiszerekhez mustármagot adtak, nem csupán fűszerként tekintetek rá, hanem tudatosan kihasználták antimikrobiális tulajdonságát, hogy növeljék a készítmény eltarthatóságának idejét. E gyógyhatása nem csak e tulajdonságon alapul, hiszen hatóanyagai sokfélék…

Az angol mustár legjelentősebb hatóanyaga a szinalbin, míg a fekete és a szareptai mustár esetében a szinigrin. Ezek egy enzim hatására alakulnak tovább a prevenciós, vagy gyógyhatással bíró vegyületekké. A szinigrin hatóanyaga alkalmas sebgyógyításra, mivel antibakteriális és előmozdítja a seb bezáródását.

A bőrbe dörzsölve, vagy borogatás formájában a felületi és a mélyebb rétegekben is fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi és az izomfájdalmakat, továbbá képes oldani a simaizom görcsöket.

A tradicionális kínai gyógyászat köhögés, meghűlés, mellkasi fájdalmak gyógyítására használja, mivel hörgőtágító és köptető hatása is van. Mellkasi területen pakolásként, vagy bedörzsölőként könnyíti a légzést és szorgalmazza a váladék eltávolítását. Fürdőben alkalmazva az egész szervezetre serkentőleg hat és fokozza az anyagcserét.

Fekete mustár magja
Fekete mustár magja
Fotó: wikipedia

Gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása is van

Az allil-izotiocianát fontos szerepet tölt be a rákos megbetegedések megelőzésében valamint a daganatok növekedésének gátlásában. Azok, akik beépítik az étrendjükbe, és rendszeresen fogyasztanak mustármagot, egy nagyon hatékony daganatellenes táplálékot vesznek magukhoz.
Bebizonyosodott, hogy a fehér mustármag rendkívül erős antioxidáns. In vitro kísérletben gátolta a vastagbél rákos sejtjeinek a szaporodását, valamint képes volt szelektíven apoptózist (sejthalált) kiváltani.

Legtöbben így ismerik...
Legtöbben így ismerik...
Fotó: wikipedia

A fehér-, és a szareptai mustár magjainak felhasználásával készített kivonat erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezett mind akut, mind krónikus gyulladás esetén.

A mustárolaj serkenti a légzés és a keringés vitális központjait. Mivel étvágygerjesztő hatású, és stimulálja az emésztőnedvek elválasztását, így alaposabb emésztést tesz lehetővé. Jótékony a máj számára, támogatja a megtisztulását és serkenti az epetermelést.
Fokozza a bélperisztaltikát, tehát hasznát vehetjük székrekedés, sőt felfúvódás esetén is. Étkezések előtt egészben fogyasztva, egy kávéskanál mag egy pohár langyos víz kíséretében enyhe hashajtó és vértisztító hatást fejt ki. Ilyen módon a felületén nyálkaréteg képződik, mint a lenmag esetében és gyakorlatilag egészben halad át az emésztőrendszeren.
A mustárkivonatok izotiocianát-tartalmuk révén laboratóriumi körülmények között számos baktérium ellen bizonyultak hatékonynak.

Mustármagos lábfürdő: 3-4 liter meleg vízhez adjunk 2-3 evőkanál frissen tört mustármagot. Serkenti a vérkeringést, enyhíti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást. Csillapítja a fejfájdalmat, migrént és a lázat, ezért meghűléses tünetek esetén is különösen ajánlott.

Figyelmeztetések: 6 éves kor alatt, gyomor-, és nyombélfekély illetve vesebetegség esetén fogyasztása nem ajánlott. Érzékeny bőrűek, és súlyos keringési zavarokkal élők pedig inkább kerüljék a külsőleg alkalmazott mustárkezeléseket.

 
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.