Mustár: gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása is van
Az allil-izotiocianát fontos szerepet tölt be a rákos megbetegedések megelőzésében valamint a daganatok növekedésének gátlásában. Azok, akik beépítik az étrendjükbe, és rendszeresen fogyasztanak mustármagot, egy nagyon hatékony daganatellenes táplálékot vesznek magukhoz.
Bebizonyosodott, hogy a fehér mustármag rendkívül erős antioxidáns. In vitro kísérletben gátolta a vastagbél rákos sejtjeinek a szaporodását, valamint képes volt szelektíven apoptózist (sejthalált) kiváltani.
A mustárolaj serkenti a légzés és a keringés vitális központjait. Mivel étvágygerjesztő hatású, és stimulálja az emésztőnedvek elválasztását, így alaposabb emésztést tesz lehetővé. Jótékony a máj számára, támogatja a megtisztulását és serkenti az epetermelést.
Fokozza a bélperisztaltikát, tehát hasznát vehetjük székrekedés, sőt felfúvódás esetén is. Étkezések előtt egészben fogyasztva, egy kávéskanál mag egy pohár langyos víz kíséretében enyhe hashajtó és vértisztító hatást fejt ki. Ilyen módon a felületén nyálkaréteg képződik, mint a lenmag esetében és gyakorlatilag egészben halad át az emésztőrendszeren.
A mustárkivonatok izotiocianát-tartalmuk révén laboratóriumi körülmények között számos baktérium ellen bizonyultak hatékonynak.
Figyelmeztetések: 6 éves kor alatt, gyomor-, és nyombélfekély illetve vesebetegség esetén fogyasztása nem ajánlott. Érzékeny bőrűek, és súlyos keringési zavarokkal élők pedig inkább kerüljék a külsőleg alkalmazott mustárkezeléseket.
További érdekes cikkek a témában: