Back to top

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

A földimogyoró nemcsak a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók számára lehet megélhetési alternatíva, hanem az egészséges táplálkozásra törekvő magyar fogyasztók étrendjének is szerves részévé válhat
A földimogyoró nemcsak a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók számára lehet megélhetési alternatíva, hanem az egészséges táplálkozásra törekvő magyar fogyasztók étrendjének is szerves részévé válhat
Korábbi tanulmányokból tudni lehet, hogy már az 1930-as években végzett földimogyoró-termesztési kísérleteket az Alföldi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet, Szeged, Hódmezővásárhely és Kiskunhalas térségében. Az 1950-es években Bruder János irányításával Mezőhegyes és Medgyesegyháza környékén összesen 300 hektáron termesztettek földimogyorót, és 1954-re már elérték a 8–10 mázsa termést egy kataszteri holdon (0,57 ha). Ez akkor 14–18 ezer forint bevételt jelentett egy családnak, írta 1957-es tanulmányában Moholi (Karakasevich) Károly.

Tehát a világ mezőgazdaságában fontos szerepet betöltő földimogyoró már a múlt század elején felbukkant a hazai kultúrflórában, de a kezdeti sikerei ellenére sem tudott jelentős haszonnövénnyé válni Magyarországon.

A Moholi (Karakasevich) Károly tanulmányában vázolt elmélet alátámasztása a gyakorlatban sok-sok évet váratott magára.

Mintegy 50 évvel később, 2013-ban kezdtük tanulmányozni a földimogyoró-termesztés hazai lehetőségeit. Nagy Jánossal, a Debreceni Egyetem professzorával együttműködve kisparcellás kísérletekben vizsgáljuk a növény magyarországi termesz­tésének lehetőségeit.

Több éves termesztéstechnológiai vizsgálat után újra több helyen termesztik a földimogyorót Magyarországon, a többi között Zákányszéken, Mórahalmon és a Nyírségben.

Kővári Róbert és Dobó Jenő családi gazdálkodók tavaly már 8 hektár üzemi területen termesztettek földimogyorót a Dél-Alföldön. A harmadik éve tartó üzemi termesztés során bebizonyosodott, hogy a laza szerkezetű, humuszos homoktalajokon biztonsággal és eredményesen termeszthető hazánkban. A termést egyelőre pörkölve értékesítik a frisspiacon, de már kísérleti gyártást is végeztek tavaly, földimogyoró-olajat és -vajat állítottak elő. Saját termesztéstechnológiát dolgoztak ki, a vetéstől a betakarításig. Az évek alatt saját maguk tökéletesítették a vetőgépet és a felszedőgépet, a földimogyoró-kombájnt, hogy a maguk egyedi viszonyai között is hatékonyan végezhessék a munkálatokat.

A köztermesztés biztonságának a GMO-mentes, igazolt előállításból származó vetőmag az elsődleges feltétele, márpedig egyelőre nem szerepel a magyar állam által elismert földimogyoró-fajta a Nemzeti Fajtajegyzékben.

Ezért a kísérletezés évei alatt nagy hangsúlyt fektettünk a fajtakísérletekre, amiknek az volt a célja, hogy a nemesítésnek elismert fajták legyenek az eredményei, és minél több jelölt fajta bekerüljön a Nemzeti Fajtajegyzékbe, illetve hogy az uniós Közösségi Növényfajta Hivatal (CPVO) ezzel párhuzamos vizsgálatai alapján az európai uniós fajtajegyzékbe is bekerüljenek a magyar fajták.

Tavalyelőtt három saját nemesítésű földimogyoró-fajtajelöltet jelentettem be a Nébih-nél az állami elismerés érdekében szükséges fajtavizsgálatra, és a hazai – és a nemzetközi – vizsgálatok alapján már idén vethető lesz államilag elismert magyar nemesítésű földimogyoró-fajta.

A földimogyoró nemcsak a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók számára lehet megélhetési alternatíva, hanem az egészséges táplálkozásra törekvő magyar fogyasztók étrendjének is szerves részévé válhat.

Már tavaly elkezdtük a földimogyoró-olaj és -vaj kísérleti előállítását, és bízunk benne, hogy a kizárólag Magyarországon hozzáadott értékkel forgalomba kerülő termékek keresettek lesznek.

A földimogyoró értékes része lehet az egészséges táplálkozásnak, ennek ellenére Magyarországon rendszerint kimarad a számba vett lehetőségek közül. Botanikailag a hüvelyes növények közé tartozik, és számos olyan előnye van, amiért a mogyorót és a belőle készített mogyoróvajat is érdemes fogyasztani. Sok jódot tartalmaz, nem száradó olajtartalma 42–55 százalék közötti, azonkívül 28–
34 százalék a fehérjetartalma és sok B1-, B2-vitamint tartalmaz. A sózatlan és nyers mogyoró telítetlen zsírokban gazdag, értékes szénhidrátokat, fehérjét tartalmaz.

Hazai termesztésből származó földimogyoróból készült termékek: hidegen sajtolt földimogyoró olaj és földimogyoró vaj
Hazai termesztésből származó földimogyoróból készült termékek: hidegen sajtolt földimogyoró olaj és földimogyoró vaj

Magas B-vitamin-tartalmával hozzájárul az idegrendszer helyes működéséhez, továbbá E-vitamin- és magnéziumtartalma is figyelemre méltó.

Utóbbiak elősegítik az izomnövekedést, a zsírégetést, segítik az emésztést. A földimogyoró fogyasztása csökkenti az édesség utáni sóvárgást és gyorsítja az anyagcserét.

A reggeli részeként fogyasztva segít a vércukorszint egész napos kordában tartásában, még nagy kalóriatartalmú ebéd fogyasztása esetén is. Azonkívül egyedi bioaktív komponenseket és antioxidánsokat tartalmaz. Mindezt figyelembe véve számos Magyarországon népbetegségszámba menő betegség megelőzésében segíthet széles körű elterjedése.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.