0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 11.

Tonkabab: a fűszerek szirénje

A telet nem csak a hideg miatt oly nehéz elviselni, hanem azért, mert hirtelen eltűnnek a színek, sőt még az illatok palettája is megfakul. A karácsonyi fűszerek szezonja ugyan mostanra lecsengett, de van bőven, amit érdemes kipróbálni. Ilyen a tonkabab is…

Az esőerdei matuzsálem

A tonkabab a pillangósvirágúak családjába tartozó, Közép-, és Dél-Amerikában, főként az Amazonas medencében őshonos fa, a Dipteryx odorata magja.

Egyike azoknak a fáknak, amelyek akár matuzsálemi kort is elérhetnek, a kutatók radiokarbon kormeghatározással 1000 évesnél idősebb maradványokat is felfedeztek.

A 25-30 méteres magasságot elérő örökzöld március-május táján virágzik, majd miután a rovarok elvégzik a dolgukat, megérleli a gyümölcsét. Minden termés közepén egy jókora 2-3 centiméteres, barnás fekete színű magot találunk, mely miután kiszárad enyhén ráncossá és jellegzetes illatúvá válik.

Megigéző de veszélyes

Régi nemzetségneve a Coumarouna még utalt a különleges összetevőjére a kumarinra. A mag 2 % illóolajat, és általában 1-3 % kumarint tartalmaz, azonban ez utóbbi ritkán jóval magasabb, akár 10% is lehet.

A kumarinnak köszönhető a megbabonázóan édes illat, melyet oly jól esik mélyen beszippantani.

A tonkabab kivonatot luxus kozmetikumokhoz és parfümökhöz használják fel, emellett dohány és whisky ízesítésére is használták. A gyulladáscsökkentő, rákellenes, antibakteriális és gombaellenes tulajdonsággal bíró kumarint 1820- ban találta meg Guibourt és Vogel egymástól függetlenül a tonkababban.

A kumarin jelenléte miatt a tonkabab nagy mennyiségben mérgező hatású, károsíthatja a májat, a szívet, a vesét. Az FDA 1954-ben megtiltotta az élelmiszerekben való használatát az Egyesült Államokban, mivel mérgezőnek tekintették. Mindenesetre különös, hogy míg a tonkababot így elmarasztalják és üldözik, a valódi fahéj (Cinnamomum zeylanicum) helyett az élelmiszeriparban leggyakrabban használt, jóval olcsóbb C. cassia elfogadott és korlátozás nélkül alkalmazható. Pedig ennek a fűszernek szintén rendkívül magas a kumarintartalma, és nagy mennyiségben, vagyis inkább rendszeresen fogyasztva szintén májkárosító hatású.

Hazánkban is többféle kumarin tartalmú gyógynövény él, ezek jellemzője a kellemes illat és íz. Ilyen például a somkóró is.

Ezeket nem fogyaszthatja az akinek véralvadási problémái vannak, de mindenkinek érdemes a pontos adaglásra figyelni…

A kumarin egyébként sok más élelmiszerben és gyógynövényben is előfordul, mint pl.: cseresznye, szamóca, sárgabarack, fekete ribizli, levendula, édesgyökér, szagos müge, orvosi somkóró, illatos szentperje.

Kinyitja mesevilág kapuját

A tonkabab illata felidézi meseországot és szó szerint elvarázsol, megteremti a biztonság, a gondtalanság és a védettség légkörét, kedvességre és vidámságra hangol. Bár az előbbi mondat egy kábítószer reklámjának is beillene, ám az tény, hogy

e növény hatóanyagai serkentik a boldogsághormonok termelését, ezáltal oldja a stresszt és a depressziót, elűzi a félelmet, az idegességet és a gyász fájdalmát.

Koraszülöttek, félős kisgyermekek köré láthatatlan védőburkot von, időskorúaknak és betegeknek a figyelem és gondoskodás érzését ajándékozza. Testolajba keverve növeli a fázósok belső hőmérsékletét. A menstruáció alatti napokban néhány csepp tonkabab kivonattal gazdagított masszázsolaj a pocakra kenve kívül és belül érezteti jótékony hatását, felmelegít és felhangol.

Mennyei hétköznapok

Ezt az illatot nem könnyű szavakkal leírni, érezhető benne egy bensőséges, balzsamos melegség, kissé emlékeztet a vaníliára, a karamellára, a marcipánra egy leheletnyi kakaóra, dohányra jellemző fanyarsággal.

Az haute cuisine, az exkluzív éttermek és a Michelin csillagos séfek képtelenek lemondani erről a különleges alapanyagról. Ezért ha valami különlegessel szeretnénk meglepni családtagjainkat vagy vendégeinket, egyszer-egyszer megengedhetünk magunknak egy kis fényűzést. Azonban csak nagyon finoman adagolva, kifejezetten mértékletesen fogyasztható.

Hasonlóképpen használhatjuk, mint az egész szercsendiót, de ne gondoljuk, hogy csak az ínyenceknek való.

Egy kevés reszelt tonkabab mesés aromát és melegséget kölcsönöz az egyszerű fogásoknak is, tehát ízesíthetünk vele pékárukat, süteményeket, muffinokat, pralinékat, édességeket, fagylaltokat, szirupokat stb.

Mámorító masszázs

Az érzéki tonkabab kivonat jól illik a citrusfélékhez- és a virágillatokhoz, de a vanília és a szantálfa is nagyszerű társai lesznek. Egyaránt alkalmas női és férfi illatkeverékek összeállításához, kozmetikumok illatosításához.

A tonkabab csábító illatával magához édesget, és bár veszélyforrás is lehet, de ismerve a titkait és betartva az óvintézkedéseket, elkerülhetjük, hogy bántódásunk essen.

Harmonizáló test-, és masszázsolaj: 45 g tetszőlegesen választott olajat (pl.: jojoba-, szezám-, rizs-, mandula-, vagy szőlőmagolaj) vízfürdő felett kíméletesen melegíteni kezdünk, majd 0,1 g tonkabab kivonatot feloldunk benne, és miután elzártuk a hőforrást 1,4 g bergamott illóolajat keverünk hozzá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu