Ehhez részt veszünk a jogszabályalkotási, valamint a KAP/VP tervezés folyamatában, ágazati információbázist építünk, gazdasági, piaci elemzéseket és prognózisokat készítünk, növeljük az ágazati-piaci átláthatóságot, hatékony ágazati és termékmarketing tevékenységet folytatunk és hangsúlyt fektetünk a tudásátadásra (szaktanácsadás, szakmai konferenciák).
Különös tekintettel arra, hogy a feldolgozó üzemek vásárolják meg a hazai zöldség-gyümölcs mintegy felét. A zöldségtermesztés területén hangsúlyos feladat a szántóföldi zöldséget termesztők (beleértve a csemegekukorica- és zöldborsótermelőket is) intenzívebb bevonzása is.
A tészek szerepét is erősíteni kell az ágazatban és a FruitVeB munkájában egyaránt, és mindent meg kell tennünk a működési környezetük javítása érdekében. A jövőben nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni (termelő) tagok számának jelentős növelésére, valamint az inputanyag-forgalmazó cégek, integrátorok bekapcsolására is.”
Apáti Ferenc elnök beszélt arról is, hogy milyen zöldség-gyümölcs ágazatot szeretne látni hazánkban. Szerinte az ágazat „hanyatlását” csak a hatékonyság és a szervezettség jelentős növelésével állíthatjuk meg. A támogatásokat és egyéb szabályozó elemeket ebbe az irányba kell koncentrálni, a fejlődést visszahúzó, az adott – gyakran versenyképtelen – állapotot konzerváló közvetlen támogatások helyett. ahhoz hogyan kellene megváltozni a szabályozó rendszernek.
A teljes interjút a Kertészet és Szőlészet 6. számban olvashatják.