0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

A budai borvidék utolsó tangazdasága

Idén 120 éves lett a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. Az első „alapkövet” Darányi Ignác földművelésügyi miniszter tette le 1901-ben azzal, hogy Magyar Királyi Pincemesteri Tanfolyamot indított Budafokon a bortermelők szakmai tudásának bővítéséért. Tavaly július 1-jétől pedig az iskola már a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrumhoz tartozik.

youtube://v/LjrLaYNoj28

Az intézmény működése az első világháború alatt szünetelt, majd 1921–1945. között Magyar Királyi Szőlészeti és Borászati Szakiskolának nevezték, amit ’46-’47-es tanévben Állami Szőlészeti és Borászati Szakiskolára kereszteltek át. 1967 decemberében az iskola felvette a jelenleg is a nevében szereplő borásztudós és pedagógus, dr. Soós István nevét, 1998-ban pedig már véglegesítve Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolaként működik az intézmény.

Iskola

Az iskola képzéseit a 2020-as Szakképzés 4.0 átalakítás is érintette. Eszerint jelenleg bor- és pezsgőgyártó technikusokat, valamint szőlész-borászokat képeznek.

– Az öt tanéves bor- és pezsgőgyártó technikum elvégzése emeltszintű érettségit ad a diákoknak, míg a szőlész-borász képzés hároméves, amely során élelmiszeripari alapképzésben részesülnek a tanulók, és főként pincészeteknél, valamint élelmiszeripari laboratóriumokban tudnak elhelyezkedni – ismerteti Chikány Henrietta iskolaigazgató.

Az oktatás természetesen a pandémia idején sem állt le: kisszámú csoportoknak tartanak órákat az iskolán belül az online oktatás mellett. A gyakorlati órák a szokásos módon zajlanak, szintén csoportos foglalkozás keretében.

– A borászati képzés a fiatalok körében nem annyira népszerű, mint a felnőtteknél. A jelentkezési szám évről évre csökken, de remélhetőleg a tavaly bevezetett új képzési forma visszacsábítja a fiatalokat. De még vonzóbbá lehetne tenni az agráriumot a pályaválasztók számára további pályázati lehetőségekkel – véli az igazgató.

Tangazdaság

A Budafok Ó-hegy Udvari dűlőben elterülő tangazdaság az 1950-es évek elején került az iskola kezelésébe.

A budai borvidék megmaradt hírmondójának számít a maga 4,5 hektárjával, ugyanis az ingatlanpiac bekebelezésétől, valamint a filoxéravészben a többi terület eltűnt, beépült.

Budapest belterületén ekkora kiterjedésű művelt üzemi szőlő nincs, mint az iskola tangazdasági területe.

– A tangazdaságban a gyakorlati képzés során a diákok elsajátíthatják a szőlőművelés szakmai technikáit a metszéstől egészen a szüretig, a borkészítés fortélyait, emellett pedig szakmai bemutatókat is tartunk. Olyan fajtákat kívánunk bemutatni, amely a magyar hagyományos borkészítésnek a sajátjai, de az új divatos fajták közül is szeretnénk jó néhányat ismertetni – mondja Orbán Gergely igazgatóhelyettes.

A tanulók által helyben feldolgozott szőlőt az iskola borként kimérve vagy palackozva értékesíti.

– Az iskola és a borászat iránt a fiatalok érdeklődése érdekes tendenciát mutat.

Jelenleg még mindig túlsúlyban vannak a budapesti tanulóink, de szeretnénk azt elérni, hogy ismét vidéki borászdinasztiák gyermekei járjanak iskolánkban.

A felnőttképzés kapcsán nincs panaszkodni valónk, gyakorlatilag nem tudunk elegendő képzést biztosítani számukra, de tervezünk részképzéseket is indítani, mint vincellérképzést, borászképzést, de gondolkodunk a pálinkafőzés elindításán is, hogy kiszolgálhassuk a piaci igényeket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu