0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ideje szőlőt ültetni!

A szőlőtelepítés hosszú, megfontolt tervezési folyamatot feltételez. Hiszen, aki belevágja a fejszéjét egy állókultúra létesítésébe, annak arra is gondolnia kell, hogy évtizedek múltán is az adott fajtával, fajtaösszetétellel kell dolgoznia. Fontos kérdés: elegendő mennyégben és választékban áll rendelkezésre szőlőoltvány a tavaszi telepítésekhez?

„Évről-évre egy-két fajtából túltermelés, másokból készlethiány mutatkozik” – magyarázta Molnár Ákos, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetség elnöke. Ezért is lenne fontos, hogy a gazdák előre tudják, mit és mekkora mennyiségben szeretnének telepíteni, ezzel tervezhetővé válna a szaporítóanyag előállítás, az érintettek biztosan hozzájuthatnának a kívánt oltáskombinációhoz.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az elmúlt években a nemzetközi fajtáktól jobban elfordultak a szőlőtermelők, inkább a Kárpát-medencei fajták iránt nőtt meg a kereslet.

Így a Kékfrankos, az Irsai Olivér, az Olasz rizling reneszánszát éli. Ehhez az oltványkészítők igyekeznek lekövetni a piaci igények generálta változásokat.

A telepítési kedv az értékesítési zavarok miatt egyik oldalon érezhetően csökkent, hiszen többen is likviditási problémával küzdenek. Ugyanakkor aki azt gondolja, átmeneti állapotról van szó, folytatja az ültetést.

Pálinkás Jánosnét az oltási munkák végén kerestük. Az abasári  Sárhegyalja 97 Kft. ügyvezetője elmondta, az elmúlt év nem sikerült szerencsésen, 300 ezer oltványt készítettek, s ebből mintegy 80 ezer oltványt mondtak vissza.

Ráadásul megingott a bizalmuk, volt aki nem fizetett, s idén sem jobb a helyzet. Úgy tűnik, nincsen a gazdáknak pénzük a telepítésre, óvatosabbakká váltak. Pedig sokat kell előre befektetni, egy-egy termelési ciklus 3 évet jelent. Az első évben megtermelik az alanyt, a nemest, majd jön az oltás, a kiiskolázás, október végén felszedik, s csak a következő évben értékesítenek.

Abasárra jönnek házikerti mennyiségért – elsősorban csemegeszőlőért – csakúgy, mint komolyabb telepítők.

Minden évnek megvan a maga divatfajtája. Ha ezt az igényt az adott esztendőben nem tudják kielégíteni, a következő évben már nem biztos, hogy az lesz a kurrens szőlő. „A Szürkebarát oltványból most nagyobb mennyiséget el lehetne adni, a szomszédba 500 darabot vittek”- hangsúlyozta a szakember, 45 ezerre is lett volna jelentkező. Nagyon nehéz kiszámítani, mikor melyik fajtából vennének, nem tudnak az oltványelőállítók előre tervezni. A hektikus támogatásoknak a szaporítóanyag termelő látja kárát, hiszen információ hiányában találomra olt.

„Már a bezáráson gondolkodtam, de 5 hektárnyi alanyültetvény már földben van” – ennek karbantartási, művelési költsége sokba kerül.

Tavaly az oltványiskolájukban, a 300 ezer oltvány előállításához felhasznált öntözővízért 2 millió forintot fizettek ki, miközben nem adtak el annyi oltványt, hogy a vízdíjat és a földbérleti díjat ki tudják fizetni.

„Az abasári oltványosok kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert nem rendelkeznek a településen elegendő területtel” – mutatott rá, el kell menniük akár 50-60 kilométer távolságra, ahhoz, hogy öntözhető földeket találjanak. A magas szemledíjat is fizetnie kell, miközben saját két hektárnyi prebázis alanytelepük olyan mértékű vadkárt szenvedett, hogy át sem vették a területet.

„Míg korábban a francia szőlészek innen vitték a szaporítóanyagot, napjainkra önellátók lettek oltványból” – vázolta a helyzetet, bár alanyokból még vásárolnak az olaszok, de csapvesszőből már nagyon keveset. Ráadásul a szomszédos országokból is érezhetően csökkent a kereslet.

„Az idő szalad, miközben alig van utánpótlás” – utalt a munkaerő piaci helyzetre Pálinkásné. A Sárhegyalja 97 Kft-nél 60-80 éves dolgozók végzik a munkát, a fiatalok pedig nem jönnek. Valamikor a hazai oltványok közel hetven százalékát Abasáron állították elő.

Itt volt a kézbenoltás hazája, a helyi gyerekek oltókéssel a kezükben születtek, csak az oltógépek terjedésével kerültek az oltványosok az ország más területeire.

Saját borászatot is fenntartanak, ám a pandémiának köszönhetően a bor értékesítése is akadozik, félő a következő szüretre nem lesz hely a pincében. A termésért sem adnak legfeljebb 60 forintot, pedig a Mátrai borvidéken legalább 300 forintnak kellene lennie egy kiló szőlőnek. Domboldalakon, mikroteraszos ültetvényekben, nehéz körülmények között termelnek, ahol a gépesítés csak korlátozottan jöhet szóba.

Forrás: magyarmezogazdasag