0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Figyelem! A villanypásztor megnyitotta szezonját

A mai kor állattenyésztő emberének szezonális munkái közé tartozik például a tavasszal elkezdődő legeltetési szezon, amelynek során az állatok végre kiszabadulhatnak a levegőre, többet mozoghatnak, változatosabban táplálkozhatnak. Ezáltal állataink közérzete, egészsége jobbá válik, ám ahhoz, hogy biztonságban legeltethessük őket, nem árt némi óvatosság.

Az állatok megóvásához nagy segítség a megfelelően telepített karámrendszer, futtató, vagy villanypásztorral körbevett legelő.

A villanypásztor karám főbb elemei

Karók, oszlopok

Készülhetnek műanyagból, fából, fémből vagy üvegszálas rúdból. Javasolt 4-6 méterenként telepíteni, hogy a rajtuk lévő szigetelők segítségével a vezetéket, szalagot megtartsák.

Szigetelők rendkívül sok típussal

Fakarókhoz facsavaros/szögezhető megoldással, fémkaróhoz metrikus menettel, szorítócsavarral az üvegszálashoz, a műanyag oszlopoknál pedig saját kialakítású kampók használhatók a vezeték felfogatásához.

Vezetékek és szalagok óriási a választékban

Jellemzőik a szélesség, átmérő, a beleszőtt fémszálak száma, vezetőképesség és a szakítószilárdság. Állatfajonként változó, hogy hány sor vezetőre lesz szükség. Kérődzőknél, hobby és kisállatokhoz általában vezetéket, lovaknál a feltűnőbb szalagot ajánlják. Vadak esetén sokat segít, ha a vezetékre vagy arra párhuzamosan semleges szalagot teszünk a jobb láthatóság érdekében.

A villanypásztor kerítés lelke: az elektromos jeladó

Lehet hálózati, akkumulátoros, szárazelemes, vagy ezek hibridjei. Javasolt teljesítményük alapján típust választani a karám nagyságától és az állatfajtól függően. Az általuk leadott elektromos ütés nem veszélyezteti az egészséges állatok vagy az ember életét, ugyanis az áramerősség mértéke minimális, de kis- és középfeszültség van benne, így kellemetlen hatása emlékezetes.

Kapurendszerek

Szigetelt kampóval ellátott rugós kapu, vagy merev rudas szigetelt kinyíló kapu, amelyeket az áthaladó járművekkel nyitunk ki.

Földelőszondák

Fontos és kihagyhatatlan elemei a karámnak, amelyekből többet érdemes a készülék közelében, azzal elektromosan összekötve, kb. 1-1,5 m távolságra mélyen leszúrni a földbe. Száraz talajon a földelés környékének időnkénti locsolása javít az ütés hatékonyságán.

Napelemek és egyéb kiegészítők

Napjainkban rohamosan elterjedt a napelemek használata az akkumulátoros villanypásztorokhoz is. Ezzel nagyban csökkenthető az energiafelhasználás és nő a mobilitás. (x)

Villanypásztor kerítése kialakításához, vagy felújításához kérje szakembere segítségét!

 

Forrás: PetFarmVet kft.