Back to top

150 ezer genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon az Egyesült Államokban

A Bill Gates által támogatott Oxitec biotechnológiai cég folytatja azt a tervet, miszerint több százmillió génmódosított szúnyogot engedjen szabadon Floridában, hogy a népességszabályozás egy új, kísérleti jellegű formáját tesztelje - erősítette meg a vállalat egy sajtóközleményben. A szúnyogok első adagját a héten engedték szabadon.

A Florida Keys Mosquito Control District (FKMCD) és az Oxitec közötti partnerség keretében zajló, ellentmondásos projekt keretében a következő hónapokban a régió hat helyszínén fogják az Oxitec génmódosított hím Aedes aegypti szúnyogjait befogadni.

Az Oxitec - amely 2018-ban jelentette be együttműködését a Bill & Melinda Gates Alapítvánnyal - szerint az új tesztek segítségével jelentősen csökkenthető a szúnyogfaj populáció, mely olyan betegségek terjesztéséért felelős, mint a dengue-láz és a malária.

Az Oxitec sajtóközleményében hangsúlyozza, a cég saját szúnyogai hímivarúak, ezért nem csípnek.

Ehelyett a potenciálisan betegséget terjesztő nőstény Aedes aegypti egyedek számát kívánják csökkenteni egy olyan önkorlátozó gén bevezetésével, amelynek következtében az utódok elpusztulnak, mielőtt elérnék a felnőttkort.

Fotó: pixabay

A cég szerint az Aedes aegypti a Florida Keys-i szúnyogpopulációnak mindössze 4 százalékát teszi ki, de szinte az összes betegség átviteléért felelős. A cég azt is állítja, hogy a projekt közösségi támogatása "magas".

Ellentmondás a szúnyogok génsebészetének globális tervei közepette

A módszer mégis ellentmondásos, mivel egy genetikailag módosított fajt engednek ki egy ökoszisztémába, amelynek következményei ismeretlenek.

A kritikusok arra is rámutattak, hogy ez kapukat nyithat meg a cégek előtt, hogy génmódosított invazív fajokat használjanak más, ellenőrizetlen projektekhez.

Az Oxitec 2020 augusztusában szembesült a visszatetszéssel, amikor közzétette Florida Keys-i terveit. Egy akkori sajtónyilatkozatában Dana Perls, a Föld Barátai szervezet élelmiszer- és technológiai program vezetője azt nyilatkozta, hogy "a géntechnológiával módosított szúnyogok szabadon engedése szükségtelenül veszélyezteti a floridaiakat, a környezetet és a veszélyeztetett fajokat egy világjárvány közepette".

Az Oxitec technológiáját már tesztelték a brazíliai São Paulóban, ahol 13 hét után a szúnyogfajok 95 százalékát elnyomta.

Az Oxitec nem az egyetlen a „génmódosított szúnyogpiacon”, ebben a hónapban jelentették be, hogy a londoni Imperial College kutatói sikeresen módosították a szúnyogok bélrendszerének génjeit, hogy azok maláriaellenes géneket adjanak át utódaiknak. Ugyanez a kutatócsoport korábban a CRISPR génszerkesztő eszközzel laboratóriumban kiirtotta az Anopheles gambiae populációját.

A tudományos közösség és az olyan cégek, mint az Oxitec, a szúnyogok által terjesztett betegségek problémájának megoldását tűzték ki célul, amelyek a Szúnyogok Világprogramja szerint évente akár egymillió ember halálát okozzák.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie - hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.