Back to top

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Együnk gombát, és okosodjunk!

A rendszeres gombafogyasztás nagyon jótékony hatású
Fotó: wikipedia
A gombákban található antioxidáns vegyületek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára. Ezeken kívül fontos fehérjeforrások, de rostokból, vitaminokból és ásványi anyagokból is sokfélét tartalmaznak. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres gombafogyasztóknál kisebb a valószínűsége a kognitív zavarok kialakulásának. Idősebb korban pedig az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye is csökkenthető gombából készült ételek rendszeres fogyasztásával.

Már heti 2-3 alkalommal is elegendő gombát fogyasztani, hogy idősebb korban jó eséllyel elkerüljük a szellemi hanyatlást.

Gombafogyasztás és a rákkockázat csökkentése

A Penn State Cancer Intézet a közelmúltban publikált egy tanulmányt melyben leírták, hogy már napi 18 gramm gomba fogyasztásával akár 45 százalékkal csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Ez a mennyiség egy közepes méretű csiperkegomba elfogyasztásával már fedezhető, azaz korántsem arról van szó, hogy gombát gombával kellene enni.

Tehát a kutatások szerint nem a mennyiségen, hanem a rendszerességen van a hangsúly.

Minden gombában van, de a shiitake tartalmazzaa legtöbb ergotioneint
Fotó: wikipedia
A tanulmány elkészítése során a kutatók közel 20 korábbi, 1966. és 2020. közötti tudományos munkát elemeztek. Ezek eredményeiből összefüggéseket kerestek a gombafogyasztás és egyes rákbetegségek, főként a mellrák kialakulása között. A gombáknak a bennük levő magas vitamin-, ásványi anyag, valamint antioxidáns tartalmuk miatt van egészségvédő hatása. Az ergotionein nevű antioxidánst emelték ki, amely kiváló sejtvédő hatással rendelkezik.

Korábbi kutatások is említették, hogy képesek lehetnek csökkenteni a gombák a prosztata-, vagy méhnyakrák kialakulásának kockázatát, sőt emellett segítik az agyi funkciók működését is.

Minden gombában van…

A shiitake és a laskagomba több ergotioneint tartalmaz, mint más gombafajok, ám ez az anyag mindegyikben jelen van, tehát bármelyik étkezésre alkalmas gomba fogyasztása rendelkezik ilyen jótékony hatással.

„A gombákban található legnagyobb mennyiségben az élelmiszer alapanyagaink közül az ergotionein ezért egyedülállóan jelentős az antioxidáns és sejtvédő hatásuk” - mondta a tanulmány szerzője, Djibril M., aki hozzátette, hogy az antioxidánsok feltöltése a szervezetben segíthet az oxidatív stressz elleni védelemben és csökkentheti a rák kockázatát.”

„Összességében ezek az eredmények fontos bizonyítékot szolgáltatnak a gombák rák elleni védőhatásaira vonatkozóan, de jövőbeli vizsgálatokra van szükség az érintett mechanizmusok és az esetlegesen érintett rákos megbetegedések pontos meghatározásához."

- mondta a tanulmány társszerzője, John Richie.

A napfényen növekedett, vadon gyűjtött gombák több D-vitamint tartalmaznak
Fotó: wikipedia

A gomba nem csak élelem

A gombák világszerte, minden környezeti körülmények között megtalálhatóak.

A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban és szén, valamint más elemek körforgásában.

Az emberek ősidők óta fogyasztják a gombákat, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődésével pedig a tészták kelesztésénél, a sör és bor erjesztésénél is felhasználják őket. A 20. században az orvostudományt forradalmasító antibiotikumokat is először gombákból nyerték.

A modern vegyipar és élelmiszeripar széleskörűen alkalmazza a gombák által termelt vegyületeket, enzimeket...

A gombák közül sok szaprofita, azaz korhadéklakó: ezeknek a lebontásban, a szerves anyag körforgásában van jelentős szerepük
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.