Back to top

Tizenkét aranyérmet nyertek Bordeaux-ban a magyar vörösborok

Nemrégiben hozták nyilvánosságra a Bordeaux-ban rendezett Challenge International du Vin borverseny második fordulójának eredményeit, azaz a vörösborokkal elért érmeket. A legjobbak közt több magyar pincészet szerepel, összesen 12 aranyéremmel. A Szekszárdi, a Villányi és az Egri borvidékről nevezték be az aranyérmet nyert tételeket.

Megjelent a Challenge International du Vin nemzetközi borverseny második körének eredménye. Hagyományos vörösboros borvidékeinkről neveztek be rá a pincészetek és szép eredményt értek el.

A legeredményesebb a Vesztergombi Pincészet lett, három aranyéremmel, amit a Vesztergombi Vintage 2017, a Vesztergombi Kerekhegy Cabernet franc 2017, valamint a Vesztergombi St. Laszló bikavér 2017 boraikért kaptak. Az első kettő a 20 eurónál drágább borok kategóriájában szerepelt. Ugyancsak itt kapott aranyérmet az Egri Korona Borház 2016-os Jumurdzsák Egri Syrah bora, a szekszárdi Fekete Borpince Mókamester cuvée 2017 bora, a Fritz Pincészet Szekszárdi Merlot Premium le Petit Papillon 2017 bora, az egri Petrény Pincészet 2013-as évjáratú Cabernet Sauvignon Superior bora.

A 12-20 euró közt forgalomba kerülő vörösborok közül második aranyérmét szerezte a Fekete Borpince Szekszárdi Cabernet sauvignon válogatás 2018 borával és a Fritz Pincészet is ismételt Szekszárdi Cabernet franc Premium 2017 borával.

Az 5-12 eurós kategóriában kapott aranyérmet a Csányi Pincészet Chateau Teleki Villány – Villányi Franc 2017 bora és az egri Tarjányi Borászat 2016-os Kékfrankosa.

Az 5 eurónál olcsóbb kategóriában indult és nyert aranyérmet az Aliscavin a Szent Gaál Szekszárdi Cabernet sauvignon 2017 borával.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/challengeduvin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk. 

Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral, valamint füstölthús-szobrászattal várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton.

Kezdés rozékkal Spanyolországban

A Concours Mondial de Bruxelles az a nemzetközi verseny, ahol több mint 10 000 bort neveznek a termelők, tapasztalt borkóstolók, köztük sok újságíró és kereskedő bírálják el a versengő borokat. A verseny több mint 25 éves tapasztalatával a világ egyik vezető rendezvénye.

Január végén újra BORÉRT Konferencia és BorTÚRA

A BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg Magyarország egyetlen borturizmussal foglalkozó tematikus napját 2022. január 27-én a városligeti Vajdahunyadvárban.

Légből kapott fehérje

Mi lenne, ha egyszerűen a levegőből tudnánk fehérjéket előállítani, növénytermesztés vagy állattenyésztés nélkül? Talán meglepően hangzik, de egy finn élelmiszeripari startup cég, a Solar Foods pontosan ezt teszi.

Megváltozik a borok ízvilága

Aki borokba szeretne fektetni, különösen a klasszikusnak számító régiókból származó tételekbe, annak most kell cselekednie. A klímaváltozás miatt ugyanis a jövőben átalakul a borok ízvilága, figyelmeztetnek a szakértők.

Borbarátok indexe, avagy melyik a legnagyobb borország?

A Bounce decemberben közzétett tanulmányából kiderül, hogy 26 országot vizsgálva hazánk a borfogyasztás és -termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy palack bor átlagos ára alapján az előkelő 10 helyre került.

Ítélkeztek a hazai borszakírók

Egyedülálló versenynek számít a Magyar Bor Nagydíj, hiszen a hazai borszakírók szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat azon borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”.