Back to top

Hizlal a home office? - Az otthoni munkavégzés során többet eszünk

A koronavírus világjárvány idején az otthonról végzett munka hozzájárult a kalória bevitel nagymértékű és tartós növekedéséhez az Egyesült Királyságban.

Tízből kilenc háztartás növelte a kalória bevitelét a világjárvány okozta lezárások során – derült ki az Institute of Fiscal Studies (IFS) tanulmányából, amely több millió, boltokban, elviteles éttermekben és éttermekben vásárolt élelmiszer és alkoholmentes ital alapján állította össze az adatokat.

A tanulmány kimutatta, hogy a tavaly márciusi,

első zárlat kezdetét követő három hónapban a kalória bevitel a normálisnál 15%-kal magasabb volt,

mivel az éttermek zárva tartása miatt az emberek a főzés és a sütés felé fordultak. Ez az arány még év végén is 10%-kal magasabb maradt a normálisnál, amikor a fogyasztók inkább már az elviteles kiszállítást választották.

Összességében elmondható, hogy a brit háztartások 90%-a növelte meg a napi kalória bevitelét, köztük a tehetősebb családok és a viszonylag fiatal munkaképes korú lakosság aránya a kimagasló. A nyugdíjasok körében ez a növekedés kevésbé volt jelentős.

Martin O’Connell, az IFS kutatási igazgatóhelyettese és a kutatás egyik szerzője elmondta: „a politikai döntéshozók számára fontos kérdés, hogy a világjárványból való kilábalás után is megmarad-e a magasabb számú kalóriafogyasztás.” Hozzátette, hogy

az eredmények közvetlen összefüggést mutatnak a megnövekedett otthoni munkavégzés és az elfogyasztott kalóriák magasabb száma között.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a tendencia súlyosbíthatja a lakosság étrendjének javításával és az elhízás mértékének csökkentésével kapcsolatos kihívást.

Mark Franks, a Nuffield Health (az Egyesült Királyság legnagyobb egészségügyi jótékonysági szervezete) jóléti igazgatója szerint a kalóriafogyasztás növekedése megerősíti annak szükségességét, hogy olyan rendszerszintű kérdésekkel foglalkozzunk, mint például az egészséges táplálkozás költségei az egészségtelen ételekéhez képest.

„A világjárvány jelentős hatással volt mind a fizikai, mind a mentális egészségre, ami egyenlőtlenül terjedt el a társadalomban” – közölte Franks. Hozzátette, hogy nem szabad elvonatkoztatni attól a jelentős kisebbségtől sem, amely a világjárvány ideje alatt nehezen jutott élelmiszerhez, amint azt az élelmiszerbankok fokozott igénybevétele és az ingyenes iskolai étkeztetéshez való hozzáférés hiánya miatti aggodalmak is bizonyítanak.

Tavaly április 1. és 2021. március 31. között a Trussell Trust (jótékonysági szervezet) brit hálózatában működő élelmiszerbankok

2,5 millió sürgősségi élelmiszercsomagot osztottak ki a válsághelyzetben lévő embereknek,

ami 33 %-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ebből 980 000-et gyermekek kaptak.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A társaságkedvelő mókusok boldogabbak

Egy kutatás során megállapították, hogy a mókusok négy különböző személyiségjegyet mutatnak, amelyek befolyásolják, hogyan használják a környezetükben lévő teret és erőforrásokat. A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmány eredményei felhívhatják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére irányuló intézkedések fontosságára.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nébih ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.