0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hizlal a home office? – Az otthoni munkavégzés során többet eszünk

A koronavírus világjárvány idején az otthonról végzett munka hozzájárult a kalória bevitel nagymértékű és tartós növekedéséhez az Egyesült Királyságban.

Tízből kilenc háztartás növelte a kalória bevitelét a világjárvány okozta lezárások során – derült ki az Institute of Fiscal Studies (IFS) tanulmányából, amely több millió, boltokban, elviteles éttermekben és éttermekben vásárolt élelmiszer és alkoholmentes ital alapján állította össze az adatokat.

A tanulmány kimutatta, hogy a tavaly márciusi,

első zárlat kezdetét követő három hónapban a kalória bevitel a normálisnál 15%-kal magasabb volt,

mivel az éttermek zárva tartása miatt az emberek a főzés és a sütés felé fordultak. Ez az arány még év végén is 10%-kal magasabb maradt a normálisnál, amikor a fogyasztók inkább már az elviteles kiszállítást választották.

Összességében elmondható, hogy a brit háztartások 90%-a növelte meg a napi kalória bevitelét, köztük a tehetősebb családok és a viszonylag fiatal munkaképes korú lakosság aránya a kimagasló. A nyugdíjasok körében ez a növekedés kevésbé volt jelentős.

Martin O’Connell, az IFS kutatási igazgatóhelyettese és a kutatás egyik szerzője elmondta: „a politikai döntéshozók számára fontos kérdés, hogy a világjárványból való kilábalás után is megmarad-e a magasabb számú kalóriafogyasztás.” Hozzátette, hogy

az eredmények közvetlen összefüggést mutatnak a megnövekedett otthoni munkavégzés és az elfogyasztott kalóriák magasabb száma között.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a tendencia súlyosbíthatja a lakosság étrendjének javításával és az elhízás mértékének csökkentésével kapcsolatos kihívást.

Mark Franks, a Nuffield Health (az Egyesült Királyság legnagyobb egészségügyi jótékonysági szervezete) jóléti igazgatója szerint a kalóriafogyasztás növekedése megerősíti annak szükségességét, hogy olyan rendszerszintű kérdésekkel foglalkozzunk, mint például az egészséges táplálkozás költségei az egészségtelen ételekéhez képest.

„A világjárvány jelentős hatással volt mind a fizikai, mind a mentális egészségre, ami egyenlőtlenül terjedt el a társadalomban” – közölte Franks. Hozzátette, hogy nem szabad elvonatkoztatni attól a jelentős kisebbségtől sem, amely a világjárvány ideje alatt nehezen jutott élelmiszerhez, amint azt az élelmiszerbankok fokozott igénybevétele és az ingyenes iskolai étkeztetéshez való hozzáférés hiánya miatti aggodalmak is bizonyítanak.

Tavaly április 1. és 2021. március 31. között a Trussell Trust (jótékonysági szervezet) brit hálózatában működő élelmiszerbankok

2,5 millió sürgősségi élelmiszercsomagot osztottak ki a válsághelyzetben lévő embereknek,

ami 33 %-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ebből 980 000-et gyermekek kaptak.

Forrás: independent.co.uk