Back to top

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

A hársméz remek választás kezdődő fertőzések, álmatlanság esetén. Íze különleges, kellemesen kesernyés. Használata főként fertőzéses időszakokban ajánlott.

Az előző cikkben a repcemézről volt szó, mely marcipános ízű és kiváló gyomorpanaszok ellen, továbbá színe kristályosan zsírfehér (Lásd itt). Most egy hasonlóan jó gyógyhatású, illetve kifejezetten gyógyászati céllal fogyasztandó mézet kóstolunk meg, a hársmézet.

A méhek a különféle hársak (ezüst, kislevelű, nagylevelű hárs) nektárját gyűjtik, de a fa leveleiről mézharmatot is gyűjthetnek.

A hársméz sárgás barna színével a közepesen sötét mézek közé tartozik. Minél több mézharmat található benne, a színe annál sötétebb. Íze enyhén kesernyés, Ph értéke 4,5 (+ - 0,2). A közepesen gyorsan kristályosodó mézek közé tartozik. Kb. 2-3 hónap alatt kristályosodik ki szobahőmérsékleten. Kristályszemcséi nagyok.

Ezenkívül jó tudni, hogy nagyobb mennyiségben található benne maltóz (3-8 gramm/100 gramm). De szerves és szervetlen savak is megtalálhatóak benne: tej-, citrom-, linolin-, oxál- és foszforsav.

20180719_163753.jpg

Jobbról a második krémesített repceméz
A sorban a harmadik méz a hárs.
Más mézekhez viszonyítva sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek természetesen csekély mennyiségben vannak jelen benne: (B1, B2, B5, B6, H vitamin), nikotinsav, cink, kobalt, kalcium, kén, kálium, réz, jódin, foszfor, klórin, magnézium, stb.

A hársméz a benne található enzimeknek, antioxidánsoknak és enyhe savaknak köszönhetően ajánlott mandulagyulladás és légzőszervi gyulladások megelőzésére.

De ugyancsak jó választás emésztőszervi panaszokra, gyomor- és bélfekélyekre, mint a repce- vagy a gesztenyeméz. Ezenkívül segíti az orrban és a torokban a nyálkaeltávolítást.

A népi gyógyászatban álmatlanság esetén is ajánlják.

Fontos tudni a hársmézről, hogy hashajtó és vizelethatjó hatással rendelkezik, ezért használata csak korlátozott ideig javasolt.

Személyes tapasztalatom szerint, amikor kezdődő fertőzések esetén fogyasztom ezt a fajtamézet például a légúti fertőzések időszakában, nagyon élvezem a kissé kesernyés, különleges ízét, de egy hét elteltével már kellemetlennek érzem.

Tehát a hársmézet főleg fertőzések kezdetén fogyasszuk 7-10 napig.

De légúti fertőzések esetén akár inhalálhatunk is ezzel a mézzel. (Többek között a mézzel való inhalálásról ebben az interjúnkban olvashat.)

A hársméz ellenjavalt:

  • a terhesség utolsó szakaszában, mivel összetevői hígíthatják a vért, ami a szülés után vérzékenységet okozhat;
  • krónikus szívbetegeknek vagy vérszegénység esetén (mivel korlátozhatja a vas felszívódását);
  • hivatásos járművezetőknek, mivel álmosságot okozhat. Ez természetesen egyénenként változó lehet, érdemes ezt kitapasztalni.

Ajánljuk még:

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a kórokozók mennyisége: javaslatunk propolisz és méz

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti megbetegedések esetében

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.