Back to top

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

A hársméz remek választás kezdődő fertőzések, álmatlanság esetén. Íze különleges, kellemesen kesernyés. Használata főként fertőzéses időszakokban ajánlott.

Az előző cikkben a repcemézről volt szó, mely marcipános ízű és kiváló gyomorpanaszok ellen, továbbá színe kristályosan zsírfehér (Lásd itt). Most egy hasonlóan jó gyógyhatású, illetve kifejezetten gyógyászati céllal fogyasztandó mézet kóstolunk meg, a hársmézet.

A méhek a különféle hársak (ezüst, kislevelű, nagylevelű hárs) nektárját gyűjtik, de a fa leveleiről mézharmatot is gyűjthetnek.

A hársméz sárgás barna színével a közepesen sötét mézek közé tartozik. Minél több mézharmat található benne, a színe annál sötétebb. Íze enyhén kesernyés, Ph értéke 4,5 (+ - 0,2). A közepesen gyorsan kristályosodó mézek közé tartozik. Kb. 2-3 hónap alatt kristályosodik ki szobahőmérsékleten. Kristályszemcséi nagyok.

Ezenkívül jó tudni, hogy nagyobb mennyiségben található benne maltóz (3-8 gramm/100 gramm). De szerves és szervetlen savak is megtalálhatóak benne: tej-, citrom-, linolin-, oxál- és foszforsav.

Jobbról a második krémesített repceméz
A sorban a harmadik méz a hárs.
Más mézekhez viszonyítva sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek természetesen csekély mennyiségben vannak jelen benne: (B1, B2, B5, B6, H vitamin), nikotinsav, cink, kobalt, kalcium, kén, kálium, réz, jódin, foszfor, klórin, magnézium, stb.

A hársméz a benne található enzimeknek, antioxidánsoknak és enyhe savaknak köszönhetően ajánlott mandulagyulladás és légzőszervi gyulladások megelőzésére.

De ugyancsak jó választás emésztőszervi panaszokra, gyomor- és bélfekélyekre, mint a repce- vagy a gesztenyeméz. Ezenkívül segíti az orrban és a torokban a nyálkaeltávolítást.

A népi gyógyászatban álmatlanság esetén is ajánlják.

Fontos tudni a hársmézről, hogy hashajtó és vizelethatjó hatással rendelkezik, ezért használata csak korlátozott ideig javasolt.

Személyes tapasztalatom szerint, amikor kezdődő fertőzések esetén fogyasztom ezt a fajtamézet például a légúti fertőzések időszakában, nagyon élvezem a kissé kesernyés, különleges ízét, de egy hét elteltével már kellemetlennek érzem.

Tehát a hársmézet főleg fertőzések kezdetén fogyasszuk 7-10 napig.

De légúti fertőzések esetén akár inhalálhatunk is ezzel a mézzel. (Többek között a mézzel való inhalálásról ebben az interjúnkban olvashat.)

A hársméz ellenjavalt:

  • a terhesség utolsó szakaszában, mivel összetevői hígíthatják a vért, ami a szülés után vérzékenységet okozhat;
  • krónikus szívbetegeknek vagy vérszegénység esetén (mivel korlátozhatja a vas felszívódását);
  • hivatásos járművezetőknek, mivel álmosságot okozhat. Ez természetesen egyénenként változó lehet, érdemes ezt kitapasztalni.

Ajánljuk még:

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a kórokozók mennyisége: javaslatunk propolisz és méz

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti megbetegedések esetében

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Drága a gáz, drágulnak a nitrogénműtrágyák

Európai ammóniagyártó kapacitásának 40 százalékát leállítja átmenetileg a Yara, és más nagy gyártók is hasonlóan reagálnak az extrém magas gázárakra. Biztos, hogy ez meg fog érződni a műtrágyapiacon, olvasható az agrarheute.com friss cikkében.

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák.

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!