Back to top

A koronavírus fertőzés első tüneteinél csökkenthető a korokozók mennyisége: javaslatunk propolisz és méz

Egy friss magyar kutatás megerősítette, hogy a koronavírus okozta tüdőgyulladás két szakaszban megy végbe. A kutatók következtetése és javaslata szerint a betegség súlyosbodásának a kockázatát jelentősen mérsékelheti minden olyan, a felső légutakban alkalmazható szer, mely közvetlenül a nyálkahártya felszínén csökkenti a vírusmennyiséget.

A Scientific Reports című folyóiratban publikálták azokat a magyar kutatási eredményeket, melyet az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársai végeztek.

A magyar kutatók egy számítógépes modell segítségével mutatták ki, hogy a koronavírus okozta tüdőgyulladás két szakaszban alakul ki:

az első szakaszban a felső légutak fertőződnek meg, majd a másodikban az itt elszaporodott, majd mélyebbre jutó vírusok okoznak tüdőgyulladást.

Már számos korábbi kutatásból is ismeretes, hogy a felső légutakat érintő betegségekben a kórokozók a száj-, orrüreg és torok nyálkahártyáján szaporodnak el, hogy innen kiindulva megtámadják a mélyebb rétegeket is. Az új kutatás mindezt megerősíti és azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy a koronavírus hasonlóan okoz tüdőgyulladást.

A kutatók megállapítják, hogy rendkívül csekély az esélye annak, hogy a vírus elsőre közvetlenül a légzőszerveink mélyebb rétegeibe jusson.

A kutatás egyik fontos következtetése, hogy

“…a betegség súlyosbodásának a kockázatát jelentősen csökkentheti minden olyan, a felső légutakban alkalmazható szer is, amely közvetlenül a nyálkahártya felszínén csökkenti a vírusmennyiséget.

Mindezek nem helyettesítik, de kiegészíthetik a jelenlegi védekezési intézkedéseket, amelyek a folyamat első szakaszának kialakulását – a felső légutak megfertőződését – igyekeznek megelőzni."

Ez alapján - ahogyan azt korábbi cikkeinkben is javasoltuk - ,  akár a méhtermékek, a propolisz és a méz megfelelő használatával sokat tehetünk a felső légúti fertőzések súlyosbodásának megelőzésért még a mélyebbre irányuló támadás előtt.

Mivel a felső légúti fertőzések kezdeti szakasza egy-két napig vagy akár egy hétig is eltarthat és általában ezt észlelni tudjuk: orrfolyás, kisebb köhögések, nyálkaképződés, hőemelkedés, hasmenés, fejfájás, rossz közérzet, el is kezdhetjük a védekezést.

A pontos javaslatokat a propolisz használatához itt, a mézhez pedig itt találja: illetve dr. Rusvai Miklóssal készített interjúnkat is ajánljuk, melyben a professzor a méhtermékek hatásmechanizmusára is kitér.

Természetesen más szerekkel is védekezhetünk a mézen és propoliszon kívül is, melyek a korokozók mennyiségét csökkentik a nyálkahártyánkon.

De fontos megjegyeznünk, hogy több készítmény a kezdeti tünetek megszűnését sok esetben az immunrendszer fontos reakcióinak elnyomásával éri el.

Tájékozódjunk ezek használata előtt és immunrendszerünk elnyomása helyett törekedjünk annak megerősítésére. Egy súlyosabb fertőzés esetén ugyanis a jól működő immunrendszer a leghatékonyabb segítségünk.

Ajánljuk még: 

Kutatás: A méz  hatékonyabb, mit az antibiotikum a felső légúti fertőzések esetében

A méhcsípések dícsérete

Méhekkel a koronavírus ellen?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

Az NBA "kezdőcsapatában" a Hennessy konyak

A Hennessy lesz az első globális szeszesital-partnere a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek (NBA) - jelentette be a LVMH.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Székelyföld jövője a biogazdálkodás

Az életünket felforgató világjárvány – a negatív hatások ellenére – bebizonyította, hogy a gazdaság egyik biztos alappillére a mezőgazdálkodás. Fontos tapasztalat ugyanakkor, hogy egyre nagyobb teret nyer az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos szemlélet is.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

Nyitnak az árudák Németországban

A járványügyi intézkedésként bevezetett többhónapnyi leállás után március 1-jén újra kinyithattak a bajorországi virágüzletek, faiskolák és barkácsáruházak.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.