Back to top

A koronavírus fertőzés első tüneteinél csökkenthető a korokozók mennyisége: javaslatunk propolisz és méz

Egy friss magyar kutatás megerősítette, hogy a koronavírus okozta tüdőgyulladás két szakaszban megy végbe. A kutatók következtetése és javaslata szerint a betegség súlyosbodásának a kockázatát jelentősen mérsékelheti minden olyan, a felső légutakban alkalmazható szer, mely közvetlenül a nyálkahártya felszínén csökkenti a vírusmennyiséget.

A Scientific Reports című folyóiratban publikálták azokat a magyar kutatási eredményeket, melyet az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársai végeztek.

A magyar kutatók egy számítógépes modell segítségével mutatták ki, hogy a koronavírus okozta tüdőgyulladás két szakaszban alakul ki:

az első szakaszban a felső légutak fertőződnek meg, majd a másodikban az itt elszaporodott, majd mélyebbre jutó vírusok okoznak tüdőgyulladást.

Már számos korábbi kutatásból is ismeretes, hogy a felső légutakat érintő betegségekben a kórokozók a száj-, orrüreg és torok nyálkahártyáján szaporodnak el, hogy innen kiindulva megtámadják a mélyebb rétegeket is. Az új kutatás mindezt megerősíti és azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy a koronavírus hasonlóan okoz tüdőgyulladást.

A kutatók megállapítják, hogy rendkívül csekély az esélye annak, hogy a vírus elsőre közvetlenül a légzőszerveink mélyebb rétegeibe jusson.

A kutatás egyik fontos következtetése, hogy

“…a betegség súlyosbodásának a kockázatát jelentősen csökkentheti minden olyan, a felső légutakban alkalmazható szer is, amely közvetlenül a nyálkahártya felszínén csökkenti a vírusmennyiséget.

Mindezek nem helyettesítik, de kiegészíthetik a jelenlegi védekezési intézkedéseket, amelyek a folyamat első szakaszának kialakulását – a felső légutak megfertőződését – igyekeznek megelőzni."

Ez alapján - ahogyan azt korábbi cikkeinkben is javasoltuk - ,  akár a méhtermékek, a propolisz és a méz megfelelő használatával sokat tehetünk a felső légúti fertőzések súlyosbodásának megelőzésért még a mélyebbre irányuló támadás előtt.

Mivel a felső légúti fertőzések kezdeti szakasza egy-két napig vagy akár egy hétig is eltarthat és általában ezt észlelni tudjuk: orrfolyás, kisebb köhögések, nyálkaképződés, hőemelkedés, hasmenés, fejfájás, rossz közérzet, el is kezdhetjük a védekezést.

A pontos javaslatokat a propolisz használatához itt, a mézhez pedig itt találja: illetve dr. Rusvai Miklóssal készített interjúnkat is ajánljuk, melyben a professzor a méhtermékek hatásmechanizmusára is kitér.

Természetesen más szerekkel is védekezhetünk a mézen és propoliszon kívül is, melyek a korokozók mennyiségét csökkentik a nyálkahártyánkon.

De fontos megjegyeznünk, hogy több készítmény a kezdeti tünetek megszűnését sok esetben az immunrendszer fontos reakcióinak elnyomásával éri el.

Tájékozódjunk ezek használata előtt és immunrendszerünk elnyomása helyett törekedjünk annak megerősítésére. Egy súlyosabb fertőzés esetén ugyanis a jól működő immunrendszer a leghatékonyabb segítségünk.

Ajánljuk még: 

Kutatás: A méz  hatékonyabb, mit az antibiotikum a felső légúti fertőzések esetében

A méhcsípések dícsérete

Méhekkel a koronavírus ellen?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.