0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Nyugdíjba vonult John Schouten, aki globális vállalattá tette a WWS-t

2021 májusában jelentették be hivatalosan, hogy júliustól, 35 év WWS-nél eltöltött és ebből 21 év vezérigazgatóság után nyugdíjba vonul John Schouten.

2021 májusában jelentették be hivatalosan, hogy júliustól, 35 év WWS-nél eltöltött és ebből 21 év vezérigazgatóság után nyugdíjba vonul John Schouten.

Huszonöt év alatt 2000 tehenesre nőtt dél-kaliforniai családi farm (apa és három testvér) adta a hátteret John szakmai elköteleződéséhez.

A Cal-Poli oktatási intézményben szerzett tejgazdasági diploma után ide tért vissza a nyolcvanas évek közepén három évre, majd a John Te Velde Dairy telepvezetője lett. Rövid alaszkai „tejmissziós” kitérő után került a WWS-hez Bill Clark tulajdonos és Richard Denier akkori vezérigazgató döntése alapján, marketingasszisztensként, amit hamarosan területi forgalmazói feladatkör váltott fel Németországot, a Benelux országokat, három skandináv országot és Lengyelországot érintően. Máig büszkeséggel említi, hogy még ezt megelőzően, első külföldi útja Magyarországra vezetett.

2001-től lett az akkor új tulajdonlási helyzetbe kerülő WWS vezérigazgatója, amely posztra már az SSI és az AG vezérigazgatói, Dave Thorbahn és Roger Ripley alkalmazták.

John Schouten alatt vált igazán globális vállalattá a WWS, amelynek forgalma ez idő alatt ötszörösére növekedett.

John számára 1986-tól az első feladat az amerikai genetika általános nemzetközi elfogadtatása volt. Az amerikai ivadékvizsgálati rendszer hitelességének bebizonyítása komoly kihívást jelentett (ahogy megfogalmazta: „eleinte álmokat árultunk”). Viszont a tehénnemzedékek egymásra épülve önmagukért beszéltek, s közben napi gyakorlattá váltak az új vívmányok a szexálástól a genomikáig, s manapság minden drámaian felgyorsult. Kezdetben egyszerű genetikai exportról volt szó, mára széles szolgáltatási csomagról, sokszínű disztribúciós formákban.

John Schouten mintegy 240 külföldi utat tett 35 év alatt. Farmer származásából adódóan azonnal megtalálta a közös nyelvet a tenyésztőkkel a világ bármely pontján.

„Élelmezni kell a világot, ehhez kell hatékonyabb tehén, kisebb környe­zet­terheléssel nagyobb produktum!”

A világelső genetikai programon túl az erős személyes nemzetközi kapcsolatok jelentik az alapot az elmúlt húsz év nagyszerű üzleti sikereihez. A sok külföldi látogatás mellett szakemberek ezreit fogadták a World Dairy Expo és megannyi rendezvény, tanulmányút keretében.

„Ami a nyugdíjba vonulásom után leginkább hiányozni fog, az a sok beszélgetés a világ tenyésztőivel egy-egy vacsora vagy valamilyen szakmai esemény közben.

Ma jobb ember vagyok, mint egykoron, és ez ezeknek az barátaimnak köszönhető: akik világszerte azon dolgoznak, hogy a saját országukban javítsanak a tejtermelők és a népük sorsán. Vezérelvem mindig az volt: törődjünk egymással és koncentráljunk a lényegre!” (x)

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2021/1 számából 

Forrás: Holstein Genetika Kft.