0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csak látszólag egynyáriak: teleltessünk át paprikát, paradicsomot…

Egyes növények eredeti élőhelyükön, vadon élőként évelők, de kerti növényként egynyáriak. Ennek oka, hogy ha a géncentrumuk trópusi, ott évekig jól elvannak, nálunk a téli fagy azonban megöli őket. Így lesz egy eredetileg évelőből nálunk egynyári. Ez azért érdekes számunkra, mert ennek ismeretében akár átteleltethetünk paradicsomot, vagy paprikát esetleg muskátlikat is...

Melyik növény meddig él?

A növények lehetnek élethosszukat tekintve efemerek, egynyáriak, át-évelők, évelők. Az efemer növények nagyon rövid életciklusúak, egy évben több nemzedékük is van, azaz a tavasztól őszig tartó időszakban kikel, magot nevel, elpusztul, majd a mag gyorsan újra kikel, növény lesz belőle, ami megint magot hoz, és ez a körforgás a vegetációs időszakban akár 4-6 alkalommal is megismétlődik. Jó példa erre a gyomként számon tartott tyúkhúr, ami kiváló salátanövény is pont efemer volta miatt, hiszen szinte mindig találunk zsenge növényeket e fajból.

Az egynyáriak, mint a nevük is mutatja egy nyarat élnek, tavasszal kikelnek, fejlődnek, nyáron virágoznak, termést hoznak, majd elpusztulnak.

Ilyen a búza, kukorica és sok más gabona, melyeket magérlelésük után esély sincs életben tartani.

Botanikailag egynyáriak az át-évelők is, ám ez inkább kertészeti kategória, hiszen itt egynyárikról van szó, amik azért „át-évelők”, mert a magjukat elszórják, azok a következő tavasszal kikelnek. Tehát ezek valójában egynyáriak, csak a magjaik fagytűrők, és képesek tavasszal kikelni a téli fagyhatást követően is. Az át-évelők évelőnek tűnhetnek, mert mindig előjönnek a kertben, hiszen elvetik saját magjaikat. Az utolsó csoport pedig az évelőké, melyek több éven keresztül élnek. Vagy úgy, hogy fagytűrők is, és a helyükön maradva minden tavasszal újra kizöldellnek, vagy úgy évelők, hogy segítséget nyújtunk nekik (mint a dézsás növényeknek: leanderek, citrusok stb.), hogy télire fagymentes helyre visszük őket, és ott teleltetjük.

Sok minden átteleltethető – lenne

Mint ahogy a dézsás növényeink (leanderek, hibiszkuszok, citrusok) ha teleltetjük őket akkor évelők, de ha kint hagynánk télire akkor bizony elfagynának, azaz egynyáriként viselkednének. Ugyanígy átteleltethetők a díszpaprikák, a chili paprikák, vagy egynyári virágaink közül a Coleusok, muskátlik, azaz ha bevisszük őket fagymentes helyre, akkor kibírják tavaszig.

Ilyen kísérletnél arra figyelni kell, hogy paradicsomokból ne az óriásira növő lugasra futtatandó típust akarjuk átteleltetni, hanem a kisebb termetű, de folyton növő típusút, évelő paprikákból ugyanez a helyzet. Másik lényeges dolog, hogy ahogy ősszel egyre hűvösebb az idő, kint e növények állapota a kártevők és kórokozók megjelenése miatt egyre inkább leromlanak. Amit teleltetni akarunk azt érdemes már korábban becserepezni, és úgy tartani, hogy viszonylag jó állapotban induljon neki a télnek. Télen e növényeknek lehullhat a levele, állapota romolhat, ám ha a szára, gyökérzete életben marad következő évben sokkal erősebb növekedést képes produkálni, mint a magról akkor kikelt társaik. Az egynyári növények beköltöztetésének számos más előnye is van még.

Októberre már szép nagy bazsalikomjaink és más fűszereink vannak a kertben, melyek a fagyok áldozatai lesznek. Ám ha ezekből becserepezünk párat, akkor még sokáig élvezhetjük a zöldfűszerek zamatát a konyhában.

A chili is túlélheti a telet – bent…

A Capsicum frutescens fajtái évelők, csak úgy mint a Capsicum annuum, C. chinense és a Capsicum nemzetség tagjainak többsége. Amikor a hőmérséklet tartósan 10 °C alá csökken, a chilit költöztessük a téli helyükre. Az átteleltetett példányok következő évben korábban virágzanak, és mivel nagyobb növények lesznek hiszen tavasszal nem magról indultak el gyakran több termést is hoznak.

Az átteleléshez a a legjobb kondíciójú példányokat válasszuk ki, és szedjük le róluk a termést. Az „ágakat” 5 –10 cm-rel metsszük vissza, hogy ne hozzon télen új leveleket, ne arra fordítsa energiáit. A teleltetés helye legyen hűvös és világos, de fagymentes.

A tél folyamán a paprikát csak keveset kell öntözni. A növények általában az összes levelüket elveszítik a tél folyamán, de ez nem jelent problémát.

Vannak kifejezetten teleltetési kártevők, mint a liszteske, a pajzstetvek és egyes gombás megbetegedések, valamint penészfajok is megjelenhetnek.

Ezek ellen sok teleltetett növény esetén vegyszerekkel, pár növénynél akár a pajzstetvek egyenkénti letörlésével is védekezhetünk. Időjárástól függően márciusban, vagy áprilisban költöztessük át a növényt egy melegebb helyre, térjünk vissza a gyakoribb öntözéshez is, de ne öntözzük túl semmiképp. Nem kell sokat várnunk, a paprikánk hálás lesz, és ha minden jól sikerült, akkor megjelennek az új levelek, hajtások is.

Paradicsomok átteleltetése

Egyes paradicsomok is átteleltethetők, ezekről tudni kell, hogy amikor a hőmérséklet 12 °C alá süllyed, akkortól már elkezd leépülni a növény.

Tehát ne közvetlen a fagyok előtt cserepezzük be a teleltetésre szánt példányokat (ez a paprikákra is igaz), hanem akkor, amikor még tökéletes állapotban vannak.

Ahol egész évben trópusi időjárási viszonyok uralkodnak, ott a paradicsom évelőként tartható. Hasonló környezetet egy fűthető melegházzal, vagy egy megfelelően magas hőmérsékletű helyiséggel tudunk biztosítani a paradicsomnak. E fajnál két fő növekedési habitust különböztetünk meg, amely befolyással van arra, hogy egy adott fajtát egyévesként, vagy évelőként érdemes-e inkább termesztenünk. A determinált (bokros) növekedésű paradicsom csak bizonyos magasságúra nő meg, utána nem fejlődik tovább. Éppen ezért ideális egynyári növénynek. A nem determinált (folyton növő) fajták mindaddig növekednek és teremnek, amíg kedvező a hőmérséklet. Ha évelőként tartjuk, igen jelentős méretűre nőhet.

Felkészülés, már a kezdetektől

Természetesen nem csak a paprika és paradicsom alkalmas évelőként tartásra. A már említett muskátlikból főleg az illatos levelűket és a levelükkel díszítőket érdemes teleltetni, hiszen ha egyszer hozzájutunk ilyen fajtához, nem biztos, hogy következő évben is szerencsénk lesz, és meg tudjuk vásárolni. A tojásgyümölcsnek vannak kisebb termésű változatai, azok is jól mutatnak egy ideig lakásban, utána meg, ha átteleltek, jövőre jóval nagyobb tövünk lesz belőlük.

Még a fűszernövényeket érdemes megemlíteni, melyek ilyenkor már szép nagyok a kertben, egy tőosztással hamar becserepezhetünk belőlük. Utóbbiaknál a teleltetés fő célja nem az, hogy jövőre nagyobb tövünk legyen, inkább az, hogy bent gondozva őket akár karácsonyig, vagy januárig legyenek zöldfűszereink.

Dísznövények közül a Coleus a virágágyások gyakori színes kísérője, ám hajtásai akár vízben is könnyedén meggyökereztethetők, és beültetve mindjárt szobanövény válik belőle. Ha a téli fényhiány miatt kicsit megnyúlnának a növények, vágjuk le a hajtásvéget és gyökereztessük újra, így szebb, kompaktabb növényeink lesznek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu