Back to top

Csak látszólag egynyáriak: teleltessünk át paprikát, paradicsomot…

Egyes növények eredeti élőhelyükön, vadon élőként évelők, de kerti növényként egynyáriak. Ennek oka, hogy ha a géncentrumuk trópusi, ott évekig jól elvannak, nálunk a téli fagy azonban megöli őket. Így lesz egy eredetileg évelőből nálunk egynyári. Ez azért érdekes számunkra, mert ennek ismeretében akár átteleltethetünk paradicsomot, vagy paprikát esetleg muskátlikat is...

Melyik növény meddig él?

A növények lehetnek élethosszukat tekintve efemerek, egynyáriak, át-évelők, évelők. Az efemer növények nagyon rövid életciklusúak, egy évben több nemzedékük is van, azaz a tavasztól őszig tartó időszakban kikel, magot nevel, elpusztul, majd a mag gyorsan újra kikel, növény lesz belőle, ami megint magot hoz, és ez a körforgás a vegetációs időszakban akár 4-6 alkalommal is megismétlődik. Jó példa erre a gyomként számon tartott tyúkhúr, ami kiváló salátanövény is pont efemer volta miatt, hiszen szinte mindig találunk zsenge növényeket e fajból.

Az egynyáriak, mint a nevük is mutatja egy nyarat élnek, tavasszal kikelnek, fejlődnek, nyáron virágoznak, termést hoznak, majd elpusztulnak.

Ilyen a búza, kukorica és sok más gabona, melyeket magérlelésük után esély sincs életben tartani.

A leander csak úgy tud évelő lenni hazánkban, ha a fagytól teleltetéssel megóvjuk
A leander csak úgy tud évelő lenni hazánkban, ha a fagytól teleltetéssel megóvjuk
Fotó: wikipedia
Botanikailag egynyáriak az át-évelők is, ám ez inkább kertészeti kategória, hiszen itt egynyárikról van szó, amik azért „át-évelők”, mert a magjukat elszórják, azok a következő tavasszal kikelnek. Tehát ezek valójában egynyáriak, csak a magjaik fagytűrők, és képesek tavasszal kikelni a téli fagyhatást követően is. Az át-évelők évelőnek tűnhetnek, mert mindig előjönnek a kertben, hiszen elvetik saját magjaikat. Az utolsó csoport pedig az évelőké, melyek több éven keresztül élnek. Vagy úgy, hogy fagytűrők is, és a helyükön maradva minden tavasszal újra kizöldellnek, vagy úgy évelők, hogy segítséget nyújtunk nekik (mint a dézsás növényeknek: leanderek, citrusok stb.), hogy télire fagymentes helyre visszük őket, és ott teleltetjük.

Sok minden átteleltethető – lenne

Mint ahogy a dézsás növényeink (leanderek, hibiszkuszok, citrusok) ha teleltetjük őket akkor évelők, de ha kint hagynánk télire akkor bizony elfagynának, azaz egynyáriként viselkednének. Ugyanígy átteleltethetők a díszpaprikák, a chili paprikák, vagy egynyári virágaink közül a Coleusok, muskátlik, azaz ha bevisszük őket fagymentes helyre, akkor kibírják tavaszig.

Ilyen kísérletnél arra figyelni kell, hogy paradicsomokból ne az óriásira növő lugasra futtatandó típust akarjuk átteleltetni, hanem a kisebb termetű, de folyton növő típusút, évelő paprikákból ugyanez a helyzet. Másik lényeges dolog, hogy ahogy ősszel egyre hűvösebb az idő, kint e növények állapota a kártevők és kórokozók megjelenése miatt egyre inkább leromlanak. Amit teleltetni akarunk azt érdemes már korábban becserepezni, és úgy tartani, hogy viszonylag jó állapotban induljon neki a télnek. Télen e növényeknek lehullhat a levele, állapota romolhat, ám ha a szára, gyökérzete életben marad következő évben sokkal erősebb növekedést képes produkálni, mint a magról akkor kikelt társaik. Az egynyári növények beköltöztetésének számos más előnye is van még.

A paprikák többsége átteleltethető - megfelelő körülmények között
A paprikák többsége átteleltethető - megfelelő körülmények között
Fotó: wikipedia

Októberre már szép nagy bazsalikomjaink és más fűszereink vannak a kertben, melyek a fagyok áldozatai lesznek. Ám ha ezekből becserepezünk párat, akkor még sokáig élvezhetjük a zöldfűszerek zamatát a konyhában.

A chili is túlélheti a telet – bent...

A Capsicum frutescens fajtái évelők, csak úgy mint a Capsicum annuum, C. chinense és a Capsicum nemzetség tagjainak többsége. Amikor a hőmérséklet tartósan 10 °C alá csökken, a chilit költöztessük a téli helyükre. Az átteleltetett példányok következő évben korábban virágzanak, és mivel nagyobb növények lesznek hiszen tavasszal nem magról indultak el gyakran több termést is hoznak.

Az átteleléshez a a legjobb kondíciójú példányokat válasszuk ki, és szedjük le róluk a termést. Az "ágakat" 5 –10 cm-rel metsszük vissza, hogy ne hozzon télen új leveleket, ne arra fordítsa energiáit. A teleltetés helye legyen hűvös és világos, de fagymentes.

A tél folyamán a paprikát csak keveset kell öntözni. A növények általában az összes levelüket elveszítik a tél folyamán, de ez nem jelent problémát.

Vannak kifejezetten teleltetési kártevők, mint a liszteske, a pajzstetvek és egyes gombás megbetegedések, valamint penészfajok is megjelenhetnek.

Ezek ellen sok teleltetett növény esetén vegyszerekkel, pár növénynél akár a pajzstetvek egyenkénti letörlésével is védekezhetünk. Időjárástól függően márciusban, vagy áprilisban költöztessük át a növényt egy melegebb helyre, térjünk vissza a gyakoribb öntözéshez is, de ne öntözzük túl semmiképp. Nem kell sokat várnunk, a paprikánk hálás lesz, és ha minden jól sikerült, akkor megjelennek az új levelek, hajtások is.

Paradicsomok átteleltetése

A paradicsonok közül a kisebb termetű, de folytonnövő (nem determinált változatok) teleltetésével próbálkozzunk, és időben cserepezzük be ezeket
A paradicsonok közül a kisebb termetű, de folytonnövő (nem determinált változatok) teleltetésével próbálkozzunk, és időben cserepezzük be ezeket
Fotó: ÖMKi
Egyes paradicsomok is átteleltethetők, ezekről tudni kell, hogy amikor a hőmérséklet 12 °C alá süllyed, akkortól már elkezd leépülni a növény.

Tehát ne közvetlen a fagyok előtt cserepezzük be a teleltetésre szánt példányokat (ez a paprikákra is igaz), hanem akkor, amikor még tökéletes állapotban vannak.

Ahol egész évben trópusi időjárási viszonyok uralkodnak, ott a paradicsom évelőként tartható. Hasonló környezetet egy fűthető melegházzal, vagy egy megfelelően magas hőmérsékletű helyiséggel tudunk biztosítani a paradicsomnak. E fajnál két fő növekedési habitust különböztetünk meg, amely befolyással van arra, hogy egy adott fajtát egyévesként, vagy évelőként érdemes-e inkább termesztenünk. A determinált (bokros) növekedésű paradicsom csak bizonyos magasságúra nő meg, utána nem fejlődik tovább. Éppen ezért ideális egynyári növénynek. A nem determinált (folyton növő) fajták mindaddig növekednek és teremnek, amíg kedvező a hőmérséklet. Ha évelőként tartjuk, igen jelentős méretűre nőhet.

A Coleus-ok gyakoriak az egynyári virágágyásokban, de szobanövényként is működőképesek, így évelőkként tarthatóak
A Coleus-ok gyakoriak az egynyári virágágyásokban, de szobanövényként is működőképesek, így évelőkként tarthatóak
Fotó: wikipedia

Felkészülés, már a kezdetektől

Természetesen nem csak a paprika és paradicsom alkalmas évelőként tartásra. A már említett muskátlikból főleg az illatos levelűket és a levelükkel díszítőket érdemes teleltetni, hiszen ha egyszer hozzájutunk ilyen fajtához, nem biztos, hogy következő évben is szerencsénk lesz, és meg tudjuk vásárolni. A tojásgyümölcsnek vannak kisebb termésű változatai, azok is jól mutatnak egy ideig lakásban, utána meg, ha átteleltek, jövőre jóval nagyobb tövünk lesz belőlük.

Még a fűszernövényeket érdemes megemlíteni, melyek ilyenkor már szép nagyok a kertben, egy tőosztással hamar becserepezhetünk belőlük. Utóbbiaknál a teleltetés fő célja nem az, hogy jövőre nagyobb tövünk legyen, inkább az, hogy bent gondozva őket akár karácsonyig, vagy januárig legyenek zöldfűszereink.

Dísznövények közül a Coleus a virágágyások gyakori színes kísérője, ám hajtásai akár vízben is könnyedén meggyökereztethetők, és beültetve mindjárt szobanövény válik belőle. Ha a téli fényhiány miatt kicsit megnyúlnának a növények, vágjuk le a hajtásvéget és gyökereztessük újra, így szebb, kompaktabb növényeink lesznek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.

A Friss Csapat a gomba nyomában

Az Európai Friss Csapat időről időre egy-egy gyümölcs vagy zöldség nyomába ered, hogy népszerűsítse fogyasztását, bemutassa a termesztését illetve azt, hogy milyen egészséges fogások készülnek belőle. Most a gomba került terítékre.