0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes város önkormányzatának célja pedig ezzel egy időben az, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését, jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. A két törekvés találkozott, ennek is köszönhető, hogy a Csongrád-Csanád megyei városban a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá a MATE nevében Dr. Gyuricza Csaba rektor, a helyhatóságot képviselve pedig Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

Mindkét fél kifejezett szándéka különböző kutatás-fejlesztési projektek közös kidolgozása, megvalósítása, a MATE gyakorlatorientált oktatási tevékenységének támogatása; kutatási tevékenységekben, illetve egyéb, szakmai programokban kívánnak együttműködni, derül ki a megállapodásból.

Az oktatási intézmény vállalta, hogy a hallgatóit bevonja az egyes, az önkormányzattal közös projektfeladatokba, fejlesztési vagy technológiai tanácsadási szolgáltatást nyújt Szentes önkormányzatának. Az önkormányzat pedig arról biztosította a partnerét, hogy szakmai segítőként támogatja a MATE gyakorlatorientált oktatási tevékenységét, kutatását, fejlesztéseit, biztosítja a közös projektben szereplő szakemberek részvételét a MATE által megrendezett szakmai fórumokon, rendezvényeken, és esetleg szponzorációs lehetőséget biztosít.

A megállapodásban kiemelik az agárterületen már jól ismertté vált vállalkozásokat. Az Árpád Agrár Zrt., a Duna-R Kft., a Pankotai Agrár Zrt, a Terracoop Zrt., illetve a Délkertész Zrt.  a most megszületett együttműködés megvalósításában bizonyára komoly szerepet kapnak majd. 

A rektor és a dél-alföldi település kapcsolata évtizedekre vezethető vissza, hiszen középiskolai tanulmányait a szentesi Bartha János Kertészeti Szakközépiskolában végezte. Ahogy arról tavaly a megyei napilap beszámolt: a városban a felsőfokú agrárképzés megvalósítása is felmerült.

MMG Direkt

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítás 14. alkalommal lesz megrendezve KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti. Az eseményről Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának a főigazgatója adott tájékoztatást az MMG Direkt videósorozat legújabb adásában, amit Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője moderált.

youtube://v/UF9tv3cpy5g

Forrás: magyarmezogazdasag.hu