Back to top

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes város önkormányzatának célja pedig ezzel egy időben az, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését, jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. A két törekvés találkozott, ennek is köszönhető, hogy a Csongrád-Csanád megyei városban a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá a MATE nevében Dr. Gyuricza Csaba rektor, a helyhatóságot képviselve pedig Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere.
Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere.
Fotó: Facebook/Szentesi Gyors

Mindkét fél kifejezett szándéka különböző kutatás-fejlesztési projektek közös kidolgozása, megvalósítása, a MATE gyakorlatorientált oktatási tevékenységének támogatása; kutatási tevékenységekben, illetve egyéb, szakmai programokban kívánnak együttműködni, derül ki a megállapodásból.

Az oktatási intézmény vállalta, hogy a hallgatóit bevonja az egyes, az önkormányzattal közös projektfeladatokba, fejlesztési vagy technológiai tanácsadási szolgáltatást nyújt Szentes önkormányzatának. Az önkormányzat pedig arról biztosította a partnerét, hogy szakmai segítőként támogatja a MATE gyakorlatorientált oktatási tevékenységét, kutatását, fejlesztéseit, biztosítja a közös projektben szereplő szakemberek részvételét a MATE által megrendezett szakmai fórumokon, rendezvényeken, és esetleg szponzorációs lehetőséget biztosít.

A megállapodásban kiemelik az agárterületen már jól ismertté vált vállalkozásokat. Az Árpád Agrár Zrt., a Duna-R Kft., a Pankotai Agrár Zrt, a Terracoop Zrt., illetve a Délkertész Zrt.  a most megszületett együttműködés megvalósításában bizonyára komoly szerepet kapnak majd. 

A rektor és a dél-alföldi település kapcsolata évtizedekre vezethető vissza, hiszen középiskolai tanulmányait a szentesi Bartha János Kertészeti Szakközépiskolában végezte. Ahogy arról tavaly a megyei napilap beszámolt: a városban a felsőfokú agrárképzés megvalósítása is felmerült.

MMG Direkt

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítás 14. alkalommal lesz megrendezve KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti. Az eseményről Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának a főigazgatója adott tájékoztatást az MMG Direkt videósorozat legújabb adásában, amit Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője moderált.

MMG - Direkt | Megújulva vár mindenkit a KÁN | Vörös Péter, főigazgató, MATE Kaposvári Campus

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.