Back to top

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorhelyettese a megnyitóbeszédében elmondta, az Agrovirtus több szempontból is egyedi képzés. Nemcsak hogy tartós szakmai kapcsolati hálózatot teremt, amit a kamatoztatni lehet a későbbiekben, de emellett kifejezetten a vezetői képesség fejlesztésére fókuszál.

Jelenleg a magyar felsőoktatásban a vezetői képességekre ható oktatás aránya 3-7 százalék között mozog, amit a MATE-n a közeljövőben egy új oktatási struktúra-átalakítással szeretnének 15 százalékra emelni, noha véleménye szerint így is a 25 százalék lenne az ideális.

A rektorhelyettes kifejtette, 2030-ra egy fiatal pályakezdőnek munkavállalása során tízből két szakmai képességre van szüksége, hogy megszerezze a kívánt állást, a többi az úgynevezett soft skill-en múlik. (Nem szakmai jellegű, személyes és szociális készségek, amik a szakmai tudáson túl meghatározzák egy ember beilleszkedését, motiválhatóságát, kezelhetőségét és kreativitását egy munkahelyen. Szerk.)

Ezeket a képességeket is kívánja fejleszteni az Agrovirtus, ezt már Kerezsi Miklós, a program egyik főtámogatója mondta.

Olyan fiatalokra van szükség, akik magas szintű kommunikációs, szintetizáló, döntési, kooperációs és motivációs készségekkel rendelkeznek, amelyek az Agrovirtus képzései során továbbfejleszthetők és vezetői erényekké formálhatók.  

„Soha nem látott, mintegy tízezer milliárd forint fejlesztésekre fordítható támogatás lesz elérhető az agráriumban. Olyan fiatal, képzett szakemberekre van szüksége az ágazatnak, akik tudják, mire kell fordítani ezt az összeget, és mi ilyen fiatalok kívánunk képezni” – zárta Kerezsi Miklós.

Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője és a program főtámogatója elmondta, az Agrovirtus 2018-ban indult először, sikeresen több száz hallgatóval. 2019-ben egy úgynevezett Agrovirtus Akadémiával kiegészítve, és új koncepcióval ismét elindították a projektet, amire több mint négyszázan jelentkeztek, majd tavaly a COVID félbeszakította a kezdeti lelkesedést.

Az idei évben az Agrovirtus verseny 10.18.–11.19. között zajlik majd, amelyre a szervezők több mint 100 csapatot, 400 diákot várnak.

A képzés során valódi agrárvonatkozású problémák lesznek szimulálva, melyeket a modern technológiák alkalmazásával kell megoldaniuk a diákoknak neves agrárszakértők bevonásával. Ezt követően a verseny legjobb tíz csapata, negyven hallgatója továbbjut a döntőbe, az Agrovirtus Akadémiára, mely 12.01.és 03. között lesz megrendezve.

Itt neves cégvezetőkkel beszélhetnek majd a diákok, és a tudás mellett kapcsolati tőkével is gazdagodhatnak a képzés során.

A szervezők tavaly indították el a Leaderslab I. képzést, ahol a jövő agráriumának menedzsment kompetenciáit sajátíthatják el a hallgatók. A Leaderslab II., vagyis International Agribusiness Management Academy pedig angol nyelven zajlik majd a képzésben résztvevők számára 2022 őszi és tavaszi félévében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Csibemájast hívtak vissza

Idegen anyag kerülhetett az 500 grammos kiszerelésű Dárdás Csibemájasba, ezért ezt a terméket Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívja - jelentette be a hivatal szombaton a honlapján.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Hiánycikk lehet a tojás a briteknél

A brit tojástermelők azzal riogatják az ország fogyasztóit, hogyha a kiskereskedelmi láncok nem hajlandóak kompenzálni a termelési költségek emelkedését, akkor veszélybe kerülhet a tojásellátás. Már korábban is kérték a kiskereskedőket, hogy a tojástermeléshez szükséges takarmányok és energia drágulása miatt legalább 40 pennyvel emeljék az egy tucatos kiszerelésű tojás árát.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.