Back to top

Fűszernövény-torony a konyhába

Napjainkban a háztartásokban általában nagyobb a választék szárított fűszernövényekből, mint frissekből.

Három holland fiatal, Ard-Jan Bluemink, Marnix Keurhorst és Harm Keurhorst szerint ezen változtatni lehet és kell. Összefogtak, és közösen alapítottak vállalkozást, hogy piacra dobják az úgynevezett LIF-torony rendszerüket, amellyel a friss fűszernövények fogyasztását szeretnék mind szélesebb körben elterjeszteni. Noha a fűszernövények egészségmegőrző hatása régóta ismert, és az emberiség évezredek óta használja őket, még mindig sokan nem tudják, mit kezdjenek velük.

A holland fiatalok szeretnék az emberekkel megismertetni a fűszernövények felhasználásának sokszínűségét, változatos ízvilágát, gyógyhatásait.

A friss bazsalikomot és mentát szinte mindenki ismeri, ám nagyon sokan nem kóstólták még például a thai bazsalikomot vagy az ananászmentát. Éppen ez adta az ötletet a vállalkozás elindításához. A fiatalok három éve fejlesztik a cserepes fűszernövény-rendszerüket, hogy a lehető legkisebb ráfordítással mindenki megnevelhesse a növényeket. Senkinek nem kell zöldujjú kertésznek lennie ahhoz, hogy életben tartsa a fűszereit. A növények kaspói minden szükséges tápanyagot tartalmaznak a sikeres neveléshez, a megvásárolt cserepes növényt csak be kell helyezni a toronyba, és hetente egyszer fel kell tölteni a víztartályt. A növényekhez gondozási tanácsokat is adnak. Fűszernövények széles választékát kínálják üzletükben és online boltjukban.

A fűszernövény-tornyot előfizetéssel társítják, azaz a vásárlók rendszeresen kapnak recepteket, konyhai tippeket és információkat a növényekkel kapcsolatban.

Úgy vélik, hogy így hozhatók legközelebb a növények az emberekhez. Az sem jelent gondot, ha valaki szupermarketből származó olcsó cserepes fűszernövényeket tesz az általuk forgalmazott toronyba, szerintük azonban a szupermarketek fűszernövény-kínálata nagyon korlátozott és sokkal rosszabb a növények minősége is, így a fogyasztók észre fogják venni a különbséget. Ők jelenleg mintegy 30-féle olyan fűszernövényt tartanak, amelyek nem kaphatók a szupermarketekben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.