Back to top

Egyre növekszik a növényi alapú tejhelyettesítők népszerűsége

Egy új jelentés szerint a britek közül már minden harmadik ember választja a növényi alapú italokat, de még mindig a tehéntej áll a népszerűségi lista első helyén. 2020-ban a zabital volt a legnépszerűbb tejhelyettesítő, amire a fogyasztók 146 millió fontot költöttek.

A Mintel által végzett kutatás szerint a megkérdezettek 32%-a fogyaszt szójából, zabból, mandulából vagy rizsből készült tejhelyettesítő italt, szemben a 2020-as 25%-kal. A népszerűségi felmérés első helyén a zabitalt végzett, majd a második legkelendőbb opció a mandulaital volt: a fogyasztók 2020-ban 105 millió fontot költöttek erre a növényi alapú alternatívára, szemben a 2019-es 96 millió fonttal.

Illusztráció
Illusztráció
A 2000 fős, 16 éves és idősebb ember körében végzett felmérés szerint a 25 és 44 év közöttiek közel 44%-a növényi italt fogyaszt. A növényi alapú alternatívák fogyasztásának fő motivációjaként a környezetvédelemmel és az egészséggel kapcsolatos aggodalmakat említették.

A megkérdezettek több mint 50%-a mondta azt, hogy véleménye szerint a választásuk hozzájárulhat a környezetvédelemhez, míg 23%-uk szerint a növényi alapú ital jobb az egészségüknek.

Amy Price, a Mintel vezető élelmiszer- és italelemzője szerint a növényi alapú tejhelyettesítő eladásának növekedése azt jelzi, hogy egyre inkább elterjedt opcióvá válik. „A növényi alapú trend egyre nagyobb lendületet vesz az Egyesült Királyságban, amelyet a környezetvédelmi és egészségügyi megfontolások táplálnak. A felnőttek csaknem egyharmada iszik növényi alapú tejhelyettesítőt, ami azt bizonyítja, hogy ezek a növényi alapú italok határozottan népszerű státuszba kerültek, és messze túlmutatnak a vegán vagy vegetáriánus népesség körén.”

Elmondta, hogy a fiatalok növényi italok iránti preferenciája idővel visszaszoríthatja a tehéntej fogyasztását.

„Míg a britek csaknem 90%-a vásárol tehéntejet, a fiatalabb lakosok körében a felhasználása továbbra is alacsonyabb, mint az idősebb korosztályok körében, mivel a növényi alapú fajták erős konkurenciát jelentenek. Ha a kor előrehaladtával is megtartják a növényi alapú italok fogyasztását, akkor ez idővel a lakosság körében is növelni fogja a fogyasztását, ami a tejhelyettesítők kategóriájának hosszú távú növekedését fogja elősegíteni” – közölte.

A növényi alapú italok iránti preferenciák térhódítása a Covid-19 világjárványnak is tulajdonítható.

A megkérdezettek több mint negyede (26%) egyetértett azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt vonzóbbá váltak számukra a növényi alapú élelmiszerek.

A tehéntej azonban továbbra is a legnagyobb piac marad, 2020-ban a tehéntej eladásai elérték a 3,2 milliárd fontot, miközben a tehéntejet preferálók száma minden korcsoportban nőtt. A 65 évesek és idősebbek körében a megkérdezettek 96%-a a hagyományos tehéntejet fogyasztja előszeretettel.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

5,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberben

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Az Unióban 1,1%-kal nőtt a tejtermelés

Az Eurostat új adatai szerint az Európai Unió gazdaságaiban a tejtermelés tavaly 1,1%-kal, 160,1 millió tonna nyers tejre nőtt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.