Back to top

Mézbor házilag

Az erjesztett italok elkészítésének vannak buktatói. Ám ez a mézbor viszonylag könnyen, házi eszközökkel is elkészíthető. Az alábbiakban egy egyszerű receptet és módszert adunk közre.

Hozzávalók:

  • 4 liter víz
  • 1.5 kg érett nyersméz (akác, vegyesvirágméz, napraforgóméz)

(Ürtartalom: 4 liter víz + 1.5 kg méz = +- 5,1 liter)

  • 5 gramm szárított sütőélesztő
  • 4 gramm borkősav vagy citromsav
  • 1.5 gramm borkén

Fűszerek:

  • fahéj darabkák
  • citromfű 10-20 gramm (Melissa offiicinalis) - opcionális

A mézbor elkészítése:

Elvileg bármilyen mézet használhatunk a mézborhoz. A gyakorlatban azonban az akácméz bizonyult a legjobbnak, mivel annak minimális a virágportartalma és nagyon szépen letisztul a végére. Az itt bemutatott elkészítési módban nem forraljuk fel a "musthoz" való vizet, ahogy azt általában a mézbor készítéséhez javasolják.

Forr a mézbor (a bal oldalon) és a mézsör (jobb oldalon)
Forr a mézbor (a bal oldalon) és a mézsör (jobb oldalon)

A mézet keverjük össze a maximum 30 fokos langyos vízzel és citromsavval. Ezt a keveréket öntsük egy 5 literes demizsonba vagy nagy befőttesüvegbe félliter kivételével.

A félliternyi még langyos levet tegyük egy kisebb befőttesüvegbe és keverjük bele az élesztőt, majd hagyjuk állni 15-20 percig.

Miután felhabzott, öntsük ezt is a demizsonba/üvegbe. Tegyük bele a fűszereket.

Egy tiszta tüllzsákocskát is használhatunk ehhez. Ha csak fahéjat teszünk bele, nem szükséges a tüllzsákocska, elég a tetejére tenni a fahéjdarabkákat. Én tettem bele egy szál citromfüvet is, ahogy a képen látszik, melyet a zajos erjedés után kivettem. A fahéj idővel leült az üveg aljára.

Majd zárjuk le a demizsont egy borászati kotyogóval. Ha 5 literes befőttesüvegben készítjük a borunkat egy egyszerű gumikesztyűből és szívószálakból is készíthetünk ötletes kotyogót, melyről az interneten találhatunk információt az eztfaldfel.hu honlapon.

Az erjedés hamar beindul, majd erősebb habzásba, egy úgynevezett zajos erjedésbe megy át.

Néhány nap elteltével ennek vége lesz. Ezután legalább két-három hétig még eltart a lassú erjedés.

Amikor tehát két-három hét múltán észleljük, hogy az erjedés szinte abbamarad és már csak kevés buborék jön a felszínre, az már a folyamat végét jelzi.

A bort már akár szívószál segítségével megkóstolhatjuk és még befolyásolhatjuk a végeredményt:

  • vagy leállítjuk a további erjedést a borkén hozzáadásával (lásd alul), és egy alacsonyabb alkohol tartalmú (10-11 fokos) kevésbé eltartható, ámde édesebb bort kapunk;
  • vagy hagyjuk a bort teljesen kiforrni, esetleg a keletkező száraz bort utólag ízesítjük még mézzel, bár az utólagos édesítés problematikus lehet (lásd alul). A teljes kiforrás a megadott arányokkal kb. 14-15 fokos alkoholtartalmú bort eredményez. Ebben az esetben addig kell várni a borkén hozzáadásával, amíg teljesen leáll az erjedés és már nem jönnek fel buborékok. Ekkor a borunkat  már palackozhatjuk és lehetőség szerint 7-14°C-os helyiségben, pincében tároljuk.

A borkén hozzáadása: vegyünk ki néhány decit a borból, oldjuk fel benne teljesen a 1,5 gramm borként, majd öntsük vissza elkeverve a borban. A bort helyezzük hűvös kamrába.

Néhány órán belül teljesen leáll az erjedés és a bor elkezd ülepedni, ami szintén hetekig tartó folyamat lehet.

Két hét elteltével érdemes leszívni a bort a seprőről. Ha szép tiszta, elkezdhetjük a palackozását.

Az utólagos édesítés: ha közvetlenül a kipalackozásnál édesítjük, a bor megromolhat. Ezért az édesítést közvetlenül a fogyasztás előtt javaslom, vagyis a száraz mézbor felbontásakor. Öntsük ki a bort egy kancsóba és (ízlés szerint) tegyünk egy-két kanál mézet bele. Az így édesített bort néhány napon belül fogyasszuk el.

Ajánljuk még:

Mézsör házilag

A méz krémesítése

MMG Direkt

Idén számos területen nyílt lehetőség a gazdák számára, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, melyek elengedhetetlenek a versenyképességük megőrzésére. Ültetvények gépeinek korszerűsítésére épp úgy nyílt pályázat, mint a precíziós gazdálkodás bevezetésére, vagy az állattenyésztéshez kapcsolódó munkák hatékonyabbá tételére. Illés Zoltánt, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját arról kérdezte Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője, hogy vajon ki tudják-e használni a hazai vállalkozások az üzemméretüknek megfelelően ezeket a lehetőségeket. Milyen szempontok szerint döntenek a gazdák és egy olyan nagy múltú gépforgalmazó, mint az AGROTEC, miként tudja támogatni a fejleszteni kívánó gazdaságokat?

MMG - Direkt | A megfelelő gép, a megfelelő munkára, a megfelelő támogatással| Illés Zoltán, AGROTEC

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaszi vitaminhiány: amikor nem elég csak pótolni...

Mi rejtőzik a vitaminhiány palástja alatt? A vitaminhiány kialakulásának csak az egyik tényezője a teljesértékű, vitaminokban gazdag táplálkozás elhanyagolása, viszont könnyen megfeledkezünk arról, hogy a zöldségekkel és gyümölcsökkel elfogyasztott vitaminok többsége nem bioaktív, tehát a szerveinknek kell őket megfelelő formába hozni, és ehhez az kell, hogy azok jól működjenek.

Alvás, stressz, kortizol…és a gyógynövények, amelyek segíthetnek

A jó alváshoz számos tényező optimális együttállása kell. A jó ágy sokszor nem elég. Az sem baj, ha sötét van, és ha nem valamilyen problémán kattog az agyunk. Nézzük az összefüggéseket…

A leghatékonyabb élelmiszerek a máj egészségéért

A máj egy olyan szerv, amelyre az emberek nem gyakran gondolnak, vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal és a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiaellátásáért.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Kétszáznyolcvan millió forintos fejlesztést hajt végre az orosházi Königin Trade Kft.

Kétszáznyolcvan millió forintos fejlesztést hajt végre a méhészeti eszközök és egyéb élelmiszeripari gépek gyártásával foglalkozó orosházi Königin Trade Kft.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.