Back to top

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!

A kereskedelemben kapható mézsörök többnyire normál sörök, melyet mézzel vagy mézaromával ízesítenek és semmi közük nincs a valódi méz-, vagy méhsörhöz.

Itt most egy hagyományos receptet és házilag is kivitelezhető sörfőzési módszert ismertetek, melyet részben Medve Zsolt eztfaldfel.hu-n található receptjének felhasználásával, részben pedig Ifj. Boczonádi Szabó Imre, Méhek élete című könyvében található recept és leírás alapján készítem:.

Hozzávalók a „méhsörhöz”:

 • 90 dkg méz (60 dkg + 25 dkg);
 • 3 púpozott evőkanál komló (szárított);
 • 1,5 dkg (15 gramm) normál sütőélesztő;
 • 2-3 db csillagánizs;
 • 1 szelet pirított kenyér;
 • 5 liter víz;

Figyelem: Ízlés szerint is adagolhatjuk a komlót és a mézet.

Ha a fentinél több komlót adunk hozzá keserűbb sörünk lesz; ha több mézet, akkor erősebb lesz az alkoholtartalma.

Elkészítés:

Az 1. napon:

 • Forraljuk fel az 5 liternyi vizet egy megfelelő fazékban. Majd állítsuk takarékra a tűzhelyet.
 • Egy másik edénybe egy merőkanállal a forrásban lévő vízből ½-1 liternyit merjünk ki és oldjuk fel benne a 60 dekányi mézet, majd öntsük vissza a fazékba forrni.
 • Adjuk a forrásban lévő vízhez a komlót és a csillagánizst. Ha nagyobb mennyiséget főzünk használhatunk egy „fűszeres zsákocskát” (tüllzsák, harisnya), melyben ezeket a fűszereket belelógatjuk a lébe. így nem kell majd leszűrni, csak egyszerűen kivesszük majd ezt a zsákocskát
 • Ezután lefedve forraljuk a vizet még legalább ½-1 órán keresztül.
 • A főzés után szűrjük le a főzetet (vagy vegyük ki a fűszeres tüllzsákot). Öntsük át ezt az alaplét egy erjesztő edénybe, mely akár egy egyszerű műanyag vödör is lehet. Mivel közben elpárolgott a vízből, egészítsük ki forralt vízzel 5 literre, majd hagyjuk lehűlni legalább 35 fokra.
 • Most a pirított kenyér egyik oldalát kenjük meg élesztővel és tegyük az élesztős felével felfelé a söralaplé tetejére.
 • Az edényt fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk egy szoba hőmérsékletű helyiségben két napig pihenni, hogy beinduljanak az erjedési folyamatok.

A 3. napon vegyük le a szétázott kenyeret az immár zavaros söralapléről. Takarjuk le az edényt egy konyharuhával majd hagyjuk még 2-4 napig így erjedni.

Forr a mézbor (a bal oldalon) és a mézsör (jobb oldalon)
Forr a mézbor (a bal oldalon) és a mézsör (jobb oldalon)

Az 5.-6. napon töltsük át az egészet egy jól záró, nyomást megfelelően bíró edénybe, melyben nyomás alatt zajlik majd a további erjedés. Ahogy a képen látszik, én egy csatos 5 literes üveget használtam erre. De léteznek öt literes ásványvizes PET palackok is, melyek jól bírják a nyomást és a célnak szintén megfelelnek.

Ne töltsük tele ezt a palackot, hogy a kinyitásnál a hab ne fusson ki.

Mielőtt azonban áttesszük az előerjesztett lét a nyomást bíró palackba, egy litert vegyünk ki belőle és oldjuk fel benne a második adag (25 dkg) mézet, majd adjuk ezt vissza a söralapléhez.  

Az erjedés nyomás alatt folytatódik és a méz cukraiból alkohol képződik illetve széndioxid keletkezik, mely a nyomás hatására szépen beleoldódik a sörbe.

Egy–másfél héten keresztül naponta engedjük ki a gázokat a palackból, majd zárjuk vissza a palackot. Ez azért is fontos, mert egy bizonyos nyomás felett az erjedés leáll.

Egy szívószállal időnként meg is kóstolhatjuk a készülő sörünket és ha már megfelelőnek érezzük körülbelül a 12.-15. napon mérjük ki kisebb üvegekbe.

Sörös üvegek lennének a legideálisabbak, viszont ezeket házi eszközökkel nem tudjuk lezárni. Ezért használhatunk boros üvegeket, vagy műanyag palackokat, csatos üvegeket.

A palackokat ezután 13-16 fokon pihentessük még 2,5-3 hétig.

Az eredmény: 4-6 hét alatt várhatóan a bolti sörökhöz képest opálosabb, kevesebb széndioxid tartalmú, ámde élő gombákat tartalmazó, természetes sörital.

 

Ajánljuk még:

Mézbor házilag

Méz krémesítése házilag

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

Telhetetlen méhek

A brit városok méhállománya igen nagy iramban növekszik, így lassan kiszorítja a helyi, őshonos méhállományt, amely most már segítségre szorul. „Dinók, robotok és méhek. Nem tudom, miért, de ezek mindenkit lenyűgöznek”, mondja Richard Glassborow, a londoni méhészek egyesületének (London Beekeepers’ Association) elnöke.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.