0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!

A kereskedelemben kapható mézsörök többnyire normál sörök, melyet mézzel vagy mézaromával ízesítenek és semmi közük nincs a valódi méz-, vagy méhsörhöz.

Itt most egy hagyományos receptet és házilag is kivitelezhető sörfőzési módszert ismertetek, melyet részben Medve Zsolt eztfaldfel.hu-n található receptjének felhasználásával, részben pedig Ifj. Boczonádi Szabó Imre, Méhek élete című könyvében található recept és leírás alapján készítem:.

Hozzávalók a „méhsörhöz”:

  • 90 dkg méz (60 dkg + 25 dkg);
  • 3 púpozott evőkanál komló (szárított);
  • 1,5 dkg (15 gramm) normál sütőélesztő;
  • 2-3 db csillagánizs;
  • 1 szelet pirított kenyér;
  • 5 liter víz;

Figyelem: Ízlés szerint is adagolhatjuk a komlót és a mézet.

Ha a fentinél több komlót adunk hozzá keserűbb sörünk lesz; ha több mézet, akkor erősebb lesz az alkoholtartalma.

Elkészítés:

Az 1. napon:

  • Forraljuk fel az 5 liternyi vizet egy megfelelő fazékban. Majd állítsuk takarékra a tűzhelyet.
  • Egy másik edénybe egy merőkanállal a forrásban lévő vízből ½-1 liternyit merjünk ki és oldjuk fel benne a 60 dekányi mézet, majd öntsük vissza a fazékba forrni.
  • Adjuk a forrásban lévő vízhez a komlót és a csillagánizst. Ha nagyobb mennyiséget főzünk használhatunk egy „fűszeres zsákocskát” (tüllzsák, harisnya), melyben ezeket a fűszereket belelógatjuk a lébe. így nem kell majd leszűrni, csak egyszerűen kivesszük majd ezt a zsákocskát
  • Ezután lefedve forraljuk a vizet még legalább ½-1 órán keresztül.
  • A főzés után szűrjük le a főzetet (vagy vegyük ki a fűszeres tüllzsákot). Öntsük át ezt az alaplét egy erjesztő edénybe, mely akár egy egyszerű műanyag vödör is lehet. Mivel közben elpárolgott a vízből, egészítsük ki forralt vízzel 5 literre, majd hagyjuk lehűlni legalább 35 fokra.
  • Most a pirított kenyér egyik oldalát kenjük meg élesztővel és tegyük az élesztős felével felfelé a söralaplé tetejére.
  • Az edényt fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk egy szoba hőmérsékletű helyiségben két napig pihenni, hogy beinduljanak az erjedési folyamatok.

A 3. napon vegyük le a szétázott kenyeret az immár zavaros söralapléről. Takarjuk le az edényt egy konyharuhával majd hagyjuk még 2-4 napig így erjedni.

Az 5.-6. napon töltsük át az egészet egy jól záró, nyomást megfelelően bíró edénybe, melyben nyomás alatt zajlik majd a további erjedés. Ahogy a képen látszik, én egy csatos 5 literes üveget használtam erre. De léteznek öt literes ásványvizes PET palackok is, melyek jól bírják a nyomást és a célnak szintén megfelelnek.

Ne töltsük tele ezt a palackot, hogy a kinyitásnál a hab ne fusson ki.

Mielőtt azonban áttesszük az előerjesztett lét a nyomást bíró palackba, egy litert vegyünk ki belőle és oldjuk fel benne a második adag (25 dkg) mézet, majd adjuk ezt vissza a söralapléhez.  

Az erjedés nyomás alatt folytatódik és a méz cukraiból alkohol képződik illetve széndioxid keletkezik, mely a nyomás hatására szépen beleoldódik a sörbe.

Egy–másfél héten keresztül naponta engedjük ki a gázokat a palackból, majd zárjuk vissza a palackot. Ez azért is fontos, mert egy bizonyos nyomás felett az erjedés leáll.

Egy szívószállal időnként meg is kóstolhatjuk a készülő sörünket és ha már megfelelőnek érezzük körülbelül a 12.-15. napon mérjük ki kisebb üvegekbe.

Sörös üvegek lennének a legideálisabbak, viszont ezeket házi eszközökkel nem tudjuk lezárni. Ezért használhatunk boros üvegeket, vagy műanyag palackokat, csatos üvegeket.

A palackokat ezután 13-16 fokon pihentessük még 2,5-3 hétig.

Az eredmény: 4-6 hét alatt várhatóan a bolti sörökhöz képest opálosabb, kevesebb széndioxid tartalmú, ámde élő gombákat tartalmazó, természetes sörital.

 

Ajánljuk még:

Mézbor házilag

Méz krémesítése házilag

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu