Back to top

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!

A kereskedelemben kapható mézsörök többnyire normál sörök, melyet mézzel vagy mézaromával ízesítenek és semmi közük nincs a valódi méz-, vagy méhsörhöz.

Itt most egy hagyományos receptet és házilag is kivitelezhető sörfőzési módszert ismertetek, melyet részben Medve Zsolt eztfaldfel.hu-n található receptjének felhasználásával, részben pedig Ifj. Boczonádi Szabó Imre, Méhek élete című könyvében található recept és leírás alapján készítem:.

Hozzávalók a „méhsörhöz”:

 • 90 dkg méz (60 dkg + 25 dkg);
 • 3 púpozott evőkanál komló (szárított);
 • 1,5 dkg (15 gramm) normál sütőélesztő;
 • 2-3 db csillagánizs;
 • 1 szelet pirított kenyér;
 • 5 liter víz;

Figyelem: Ízlés szerint is adagolhatjuk a komlót és a mézet.

Ha a fentinél több komlót adunk hozzá keserűbb sörünk lesz; ha több mézet, akkor erősebb lesz az alkoholtartalma.

Elkészítés:

Az 1. napon:

 • Forraljuk fel az 5 liternyi vizet egy megfelelő fazékban. Majd állítsuk takarékra a tűzhelyet.
 • Egy másik edénybe egy merőkanállal a forrásban lévő vízből ½-1 liternyit merjünk ki és oldjuk fel benne a 60 dekányi mézet, majd öntsük vissza a fazékba forrni.
 • Adjuk a forrásban lévő vízhez a komlót és a csillagánizst. Ha nagyobb mennyiséget főzünk használhatunk egy „fűszeres zsákocskát” (tüllzsák, harisnya), melyben ezeket a fűszereket belelógatjuk a lébe. így nem kell majd leszűrni, csak egyszerűen kivesszük majd ezt a zsákocskát
 • Ezután lefedve forraljuk a vizet még legalább ½-1 órán keresztül.
 • A főzés után szűrjük le a főzetet (vagy vegyük ki a fűszeres tüllzsákot). Öntsük át ezt az alaplét egy erjesztő edénybe, mely akár egy egyszerű műanyag vödör is lehet. Mivel közben elpárolgott a vízből, egészítsük ki forralt vízzel 5 literre, majd hagyjuk lehűlni legalább 35 fokra.
 • Most a pirított kenyér egyik oldalát kenjük meg élesztővel és tegyük az élesztős felével felfelé a söralaplé tetejére.
 • Az edényt fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk egy szoba hőmérsékletű helyiségben két napig pihenni, hogy beinduljanak az erjedési folyamatok.

A 3. napon vegyük le a szétázott kenyeret az immár zavaros söralapléről. Takarjuk le az edényt egy konyharuhával majd hagyjuk még 2-4 napig így erjedni.

mezsor-mezbor.jpg

Forr a mézbor (a bal oldalon) és a mézsör (jobb oldalon)
Forr a mézbor (a bal oldalon) és a mézsör (jobb oldalon)

Az 5.-6. napon töltsük át az egészet egy jól záró, nyomást megfelelően bíró edénybe, melyben nyomás alatt zajlik majd a további erjedés. Ahogy a képen látszik, én egy csatos 5 literes üveget használtam erre. De léteznek öt literes ásványvizes PET palackok is, melyek jól bírják a nyomást és a célnak szintén megfelelnek.

Ne töltsük tele ezt a palackot, hogy a kinyitásnál a hab ne fusson ki.

Mielőtt azonban áttesszük az előerjesztett lét a nyomást bíró palackba, egy litert vegyünk ki belőle és oldjuk fel benne a második adag (25 dkg) mézet, majd adjuk ezt vissza a söralapléhez.  

Az erjedés nyomás alatt folytatódik és a méz cukraiból alkohol képződik illetve széndioxid keletkezik, mely a nyomás hatására szépen beleoldódik a sörbe.

Egy–másfél héten keresztül naponta engedjük ki a gázokat a palackból, majd zárjuk vissza a palackot. Ez azért is fontos, mert egy bizonyos nyomás felett az erjedés leáll.

Egy szívószállal időnként meg is kóstolhatjuk a készülő sörünket és ha már megfelelőnek érezzük körülbelül a 12.-15. napon mérjük ki kisebb üvegekbe.

Sörös üvegek lennének a legideálisabbak, viszont ezeket házi eszközökkel nem tudjuk lezárni. Ezért használhatunk boros üvegeket, vagy műanyag palackokat, csatos üvegeket.

A palackokat ezután 13-16 fokon pihentessük még 2,5-3 hétig.

Az eredmény: 4-6 hét alatt várhatóan a bolti sörökhöz képest opálosabb, kevesebb széndioxid tartalmú, ámde élő gombákat tartalmazó, természetes sörital.

 

Ajánljuk még:

Mézbor házilag

Méz krémesítése házilag

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...