Back to top

A méz krémesítése házilag

A krémméz jó alternatíva azok számára, akik a kikristályosodott mézet nem szeretnék időnként felolvasztani, de fontos számukra, hogy könnyen fel tudják használni a mindennapokban. Most megmutatjuk, hogyan tudunk házilag egyszerűen krémmézet készíteni. A cikkben méhészek számára is van egy tippünk! A méz kristályosodása teljesen természetes és azt jelzi, hogy a méz, igazi és hőkezelésmentes.

Hazánkban is egyre közismertebbé válik a krémméz, mely több méhész illetve mézet forgalmazó bolt kínálatában is megtalálható immár. De a mézet mi magunk is egyszerűen krémesíthetjük a következő módon:

Az enyhén kristályosodásnak indult mézet (kb. ¾ kg-nyit egy 720 ml-es normál befőttes üvegben) „daráljuk” meg jól egy botmixerrel, kb. 1-1,5 percig le-fel mozgatva a botmixert az üvegben..

Figyelem: ha erősen kristályos már a méz, a mixer tönkre mehet.  

A "bekötött mézet" ezért a krémesítés előtt olvasszuk fel kíméletesen alacsony hőfokon, ahogy azt ebben a cikkünkben már leírtuk: Fogyasszuk kristályosan is a mézet, ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel.

A turmixolást ismételjük 3-4 napig, majd hagyjuk a mézet állni. A keletkező habot leszedhetjük, illetve használjuk fel édesítéshez.

A folyamat során tulajdonképpen a méz kristályait morzsoljuk szét és egyúttal némi levegőt is keverünk bele.

Az ezután bekövetkező kikristályosodás után akár kenhetjük is az apró kristályszemcséjű mézet, nem fog erősen “bekötni”.

Jó tudni, hogy a repceméz eleve krémessé válik a kristályosodási folyamat során, de természetesen ezt a fent leírt krémesítési módszerrel tovább fokozhatjuk, ha még folyékonyan elkezdjük turmixolni. A krémesítési eljárásról a videót itt nézheti meg.

Fotó: Kaposvári Egyetem

Ha piacon vásárolunk krémesített mézet, kérdezzük meg a méhésztől, hogy hasonló mechanikus eljárással készült-e. Amennyiben hőkezeléssel krémesítették, a mézben lévő eredeti összetevők károsodhattak. Erre ügyeljünk a bolti vásárlásnál is, bár a gyártás módja nem mindig kerül rá a címkére. 

Ha méhészként szeretnénk krémmézet készíteni, természetesen léteznek speciális eszközök a nagybani krémesítéshez, de 30-50 kg mézet egyszerű eszközökkel is krémesíthetünk.

Szükségünk lesz egy rozsdamentes festékkeverőre, vagy egy kónikus szemcsetörő szálra, melyet csak élelmezési céllal használjunk, továbbá egy jó hatásfokú fúrógépre és egy megfelelő tartályra, melyben a krémesítést el tudjuk végezni.

A krémesítés menete 30-50 kg méz esetében a következő:

A fent leírt módon a botmixerrel “ledarált" kb. ¾ kilónyi mézet öntsük a kristályosodásnak induló 30-50 kg mézet tartalmazó edénybe- napraforgó esetén ez a pörgetés utáni 3,5-6 hét. Ez az apró kristályú méz lesz az oltóanyag, mely köré a további kristályok rakódnak.

Most keverjük meg a keverő szállal alaposan a mézet 5-10 percig magas/közepes fordulatszámon. Ezt ismételjük 5-7 napig.

A fúrógépre feltétlenül vigyázzunk!

Amint elkezd erőteljesebben kristályosodni, sűrűbbé válni a méz, már ne keverjük vele, mert könnyen beéghet a fúrógép motorja. Mielőtt a méz „beköt”, mérjük ki üvegekbe, melyekben az apró szemcsés kristályosodás tovább folytatódik.

Természetesen például a napraforgómézet nem lehet ilyen házi eszközökkel „ultrakrémessé” tenni, de közepesen krémessé igen. Tapasztalatom szerint a vásárlók különösen kedvelik például az így krémesített napraforgó- vagy a nyári vegyesmézet, melyet így 25-30%-kal magasabb áron értékesíthetünk.

Ajánljuk még a szerzőtől:

Mitől gyógyhatású a méz?

Mennyi mézet fogyasszunk naponta

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.