Back to top

A méz krémesítése házilag

A krémméz jó alternatíva azok számára, akik a kikristályosodott mézet nem szeretnék időnként felolvasztani, de fontos számukra, hogy könnyen fel tudják használni a mindennapokban. Most megmutatjuk, hogyan tudunk házilag egyszerűen krémmézet készíteni. A cikkben méhészek számára is van egy tippünk! A méz kristályosodása teljesen természetes és azt jelzi, hogy a méz, igazi és hőkezelésmentes.

Hazánkban is egyre közismertebbé válik a krémméz, mely több méhész illetve mézet forgalmazó bolt kínálatában is megtalálható immár. De a mézet mi magunk is egyszerűen krémesíthetjük a következő módon:

Az enyhén kristályosodásnak indult mézet (kb. ¾ kg-nyit egy 720 ml-es normál befőttes üvegben) „daráljuk” meg jól egy botmixerrel, kb. 1-1,5 percig le-fel mozgatva a botmixert az üvegben..

Figyelem: ha erősen kristályos már a méz, a mixer tönkre mehet.  

A "bekötött mézet" ezért a krémesítés előtt olvasszuk fel kíméletesen alacsony hőfokon, ahogy azt ebben a cikkünkben már leírtuk: Fogyasszuk kristályosan is a mézet, ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel.

A turmixolást ismételjük 3-4 napig, majd hagyjuk a mézet állni. A keletkező habot leszedhetjük, illetve használjuk fel édesítéshez.

A folyamat során tulajdonképpen a méz kristályait morzsoljuk szét és egyúttal némi levegőt is keverünk bele.

Az ezután bekövetkező kikristályosodás után akár kenhetjük is az apró kristályszemcséjű mézet, nem fog erősen “bekötni”.

Jó tudni, hogy a repceméz eleve krémessé válik a kristályosodási folyamat során, de természetesen ezt a fent leírt krémesítési módszerrel tovább fokozhatjuk, ha még folyékonyan elkezdjük turmixolni. A krémesítési eljárásról a videót itt nézheti meg.

mez_vasar.jpg

Fotó: Kaposvári Egyetem

Ha piacon vásárolunk krémesített mézet, kérdezzük meg a méhésztől, hogy hasonló mechanikus eljárással készült-e. Amennyiben hőkezeléssel krémesítették, a mézben lévő eredeti összetevők károsodhattak. Erre ügyeljünk a bolti vásárlásnál is, bár a gyártás módja nem mindig kerül rá a címkére. 

Ha méhészként szeretnénk krémmézet készíteni, természetesen léteznek speciális eszközök a nagybani krémesítéshez, de 30-50 kg mézet egyszerű eszközökkel is krémesíthetünk.

Szükségünk lesz egy rozsdamentes festékkeverőre, vagy egy kónikus szemcsetörő szálra, melyet csak élelmezési céllal használjunk, továbbá egy jó hatásfokú fúrógépre és egy megfelelő tartályra, melyben a krémesítést el tudjuk végezni.

A krémesítés menete 30-50 kg méz esetében a következő:

A fent leírt módon a botmixerrel “ledarált" kb. ¾ kilónyi mézet öntsük a kristályosodásnak induló 30-50 kg mézet tartalmazó edénybe- napraforgó esetén ez a pörgetés utáni 3,5-6 hét. Ez az apró kristályú méz lesz az oltóanyag, mely köré a további kristályok rakódnak.

Most keverjük meg a keverő szállal alaposan a mézet 5-10 percig magas/közepes fordulatszámon. Ezt ismételjük 5-7 napig.

A fúrógépre feltétlenül vigyázzunk!

Amint elkezd erőteljesebben kristályosodni, sűrűbbé válni a méz, már ne keverjük vele, mert könnyen beéghet a fúrógép motorja. Mielőtt a méz „beköt”, mérjük ki üvegekbe, melyekben az apró szemcsés kristályosodás tovább folytatódik.

Természetesen például a napraforgómézet nem lehet ilyen házi eszközökkel „ultrakrémessé” tenni, de közepesen krémessé igen. Tapasztalatom szerint a vásárlók különösen kedvelik például az így krémesített napraforgó- vagy a nyári vegyesmézet, melyet így 25-30%-kal magasabb áron értékesíthetünk.

Ajánljuk még a szerzőtől:

Mitől gyógyhatású a méz?

Mennyi mézet fogyasszunk naponta

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.