Kétségtelen, hogy a globális felmelegedés előrehalad. Az elmúlt évtizedben a Föld átlaghőmérséklete 1,09 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1850 és 1900 közötti átlag. De ez az egész világra érvényes. Minél távolabb kerülünk az Egyenlítőtől, annál intenzívebb a felmelegedés. Európában már most majdnem 2 Celsius-fokkal melegebb van mint egy évszázaddal ezelőtt.
Ezt használja ki egy szicíliai család, amely harminc éve próbál kávét termeszteni a szigeten.
A kávé általában 1500 méter tengerszint feletti magasságban terem. – mondja Andrea Morettino.
Annak ellenére, hogy a bokrok nem hoztak termést, harminc éven át minden évben ültettek abban a reményben, hogy a következő szezonban teremni fognak. Ez a kitartás most meghozta gyümölcsét. Szó szerint, mert 2021-ben a Morettino családnak sikerült kávébabot szüretelnie.
A 66 fiatal cserje 30 kiló kávébabot termett. A család számára ez egy rendkívül jövedelmező üzlet kezdete lehet – valószínűleg sok kávérajongó hajlandó lesz sokat fizetni az első Európában szüretelt kávéért. És ez lehet a nagyobb európai kávétermesztés kezdete is.
youtube://v/FvNfHu-07uU
Az európai kávétermesztés problémája természetesen a hideg – magyarázza Adriano Cafiso, aki 15 év dél-amerikai és afrikai utazást követően a Morettino családnak ad tanácsokat a termesztéssel kapcsolatban. Ezért a palántákat kezdetben üvegházakban akklimatizálták. A következő generációknak volt idejük fokozatosan alkalmazkodni a hűvösebb európai körülményekhez.
A szicíliai éghajlat kedvez a trópusi növények termesztésének. A szigeten évszázadok óta termesztenek narancsot és citromot. Az első csemetéket az arabok hozták magukkal több mint ezer évvel ezelőtt, a kilencedik század elején. Ám az éghajlatváltozás azonban azt eredményezte, hogy a fák egyre kevesebb gyümölcsöt teremnek, mert a nyarak egyre forróbbak, szárazabbak és a vízhiány megakadályozza a gyümölcs fejlődését.
A tudósok megjegyzik, hogy a túlmelegedés problémája különösen a mediterrán régiókban lesz égető.
– A sziget elsivatagosodásának veszélye áll fenn. Sok történelmi szőlőültetvény fog eltűnni. A legrosszabb forgatókönyv szerint a sziget délnyugati részén olyan lesz az éghajlat, mint Tunéziában – mondja Christian Mulder professzor, a Cataniai Egyetem ökológusa, klímaváltozási szakértő.
A tudós hozzáteszi, hogy ez arra kényszeríti a gazdákat, hogy olyan növényeket keressenek, amelyek ilyen körülmények között is termést hoznak. Ez talán a kávé lesz.