Back to top

Juhok őrzik a napenergia-farmokat

Az, hogy mely terület megfelelő az állattartás és mely a napenergia-farmok számára, gyakran átfedésben van. Közös bennük, hogy nagyok, meglehetősen sík terepen vannak, és nagy mennyiségű napfényt kapnak, mivel mentesek a magas növényzettől. Ezért a napenergia-termelők egyre gyakrabban bérelnek mezőgazdasági területeket a működésükhöz.

A napenergia-termelés növekedése környezetvédelmi előnyökkel jár, de ennek ára a mezőgazdasági termelés csökkenése lehet. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés az iránt, hogy megtalálják a mezőgazdasági és a napenergia-termelés egy helyen történő kombinálásának módját. Todd Schmit, a Carnell Egyetem agrárgazdaságtanának docense számára ez annyit jelent, hogy elő kell hozni a juhokat.

Ez még egy új terület, de egyes gazdák partneri viszonyban állnak a napenergia-termelőkkel, akiknek a földjét legeltetésre használják.

A napelemgyártó vállalatok fizetnek a gazdáknak, hogy juhaikat a területükre küldhessék, az állatok pedig megeszik a gyomokat és más növényeket, amelyek olyan mértékben megnőttek, hogy elzárják a Napot a panelektől. Ennek az együttműködésnek köszönhetően a birkáknak jut táplálék, a gazdák kapnak fizetést, a napenergia-termelők pedig gyomirtók és fűkaszák (amelyek néha nehezen érnek a panelek alá, és fosszilis tüzelőanyaggal működnek) nélkül kezelik a növényzetet. Ez az iparág 2017 óta bővül New York államban, az Amerikai Napelemes Legeltetési Szövetség (ASGA) jelentése szerint. A jelentés megjegyzi, hogy az Empire State-nek a jelenlegi 900 hektáros napenergiát termelő területét legeltetik. De még van lehetőség ezt tovább növelni.

Miért pont juhok?

Jelenleg nem sok bárány- és birkahúst termelnek az Egyesült Államokban. Az USDA szerint a hús több mint felét Új-Zélandról és Ausztráliából importálják.

Ezért a napelemek mellett legelésző juhok egyfajta növekedési ágazatot jelenthetnek, és nem csak a hús miatt, mivel a juhok gyapjút és tejet is termelnek.

Schmit megjegyezte, hogy bár az Egyesült Államokban jelenleg nem fogyasztanak sok juhhúst, a hazai piac növekszik. Az USA-ban történő állattenyésztés a helyi gazdaságokat is erősítheti.

A juhok több okból is kiválóan alkalmasak a napelemes gazdaságok legeltetésére. Egyrészt alacsonyabbak, mint a tehenek és a lovak. Emellett a legtöbb takarmányfélét megeszik, ami segít kordában tartani a növények növekedését. A kecskék viszont szinte mindent megrágnak, ami a napelemes farmokon némi kockázatot jelent.

„A tehenek és a lovak túl nagyok, így kárt okozhatnak, ha a panelekhez dörgölőzve vakaróznak” – mondta Schmit. „A kecskék megeszik a vezetékeket, a juhok nem. Gondoljunk csak bele… a birkák tökéletes köztes megoldásnak számítanak.”

Új hajnal a juhászok számára

Schmit nemrégiben három évre 500 000 dolláros támogatást kapott (egyik felét a Cornelltől, másik felét az USDA-tól).

A finanszírozás célja, hogy segítsék a napelemes juhászat kiterjesztését egy üzleti szövetkezet vagy termelői tulajdonú szervezet létrehozásával.

A projekt címe: „Új hajnal a juhászok számára: Legelő juhok közüzemi méretű napelemes rendszerek alatt.” Schmit együttműködést kötött különböző gazdálkodókkal, napenergia-ipari szakemberekkel és az ASGA nonprofit szervezettel, ami összekapcsolja a juhtenyésztőket a napenergia-termelőkkel. A folyamat során a jelenlegi és leendő gazdálkodókkal tárgyalásokat folytatnak a közös igényeikről és céljaikról, valamint a szervezetre vonatkozó közös elképzeléseikről.

Az, hogy milyen formában és milyen szolgáltatásokat fog nyújtani a szervezet, még meghatározásra vár. Schmit szerint a napenergia-üzemeltetők általában inkább csak egyetlen szervezettel szeretnének üzletelni, mint több farmmal. A szervezet tehát egyfajta kapcsolattartó pont lehetne közöttük és a juhászok között. A gazdák közötti konszenzus elérése azonban időbe telik.

„A konszenzus ösztönzi a részvételt, a beruházásokat és növeli az érdeklődést a projekt iránt” ” – mondta Schmit.

Schmit hozzátette, hogy bár az Új Hajnal inkább New Yorkra és Amerika északkeleti országrészeire összpontosít, a folyamat során csapatával olyan eszközöket, útmutatókat, pénzügyi megvalósíthatósági sablonokat, stb. fognak kidolgozni, amelyeket más csoportok is használhatnak, akik hasonló szervezeteket szeretnének létrehozni. „Olyan dolgokat akarunk kifejleszteni, amelyeket az iparág, a gazdaságok, a fejlesztők használhatnak. Nem kell mindenkinek a nulláról kezdeni” – mondta.

Az ASGA társalapítója, Lexie Hain elmondta, hogy az üzleti szövetkezet biológiai biztonsági protokollokat hozhatna létre. Ha a különböző gazdaságokból származó juhok keverednek, akkor potenciálisan betegségeket terjeszthetnek, ami olyan probléma, amellyel szintén foglalkozni kell. A szervezet akár egy olcsóbb biztosítást is ki tudna alkudni, és segítene a szállítással kapcsolatos részletek tisztázásában.

Hain szerint a napelemes legeltetés még mindig egy új területnek számít, de a gazdákat és a napelem-üzemeltetőket is egyre jobban érdekli.

Az ASGA hivatalosan csak 2019-ben indult, de tavaly februárban már 246 tagja volt, akik különböző napenergia- és juhászati szakemberekből álltak. „Úgy gondolom, hogy nagy az érdeklődés iránta, és hatalmas lehetőség rejlik benne” – közölte.

Forrás: 
arstechnica.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Madárinfluenza miatt felszámoltak egy tenyészpulyka állományt Békés megyében

Madárinfluenza vírusát mutatták ki egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében azonnal megkezdték a telep felszámolását - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal

Lassan a mélyebb talajrétegekbe is jut a nedvességből

Múlt péntek óta országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami a talajoknak már nem csak a felszín közeli, hanem középső rétegét is átnedvesítette. A változékony, gyakran csapadékos idő az előttünk álló időszakban is folytatódik, de a naptári tél beköszöntével időjárásunk is téliesebbre fordul, és az eső mellett síkvidéken is egyre többfelé lehet havas esőre, havazásra számítani.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Festetics-kastély madárállományát

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.