Back to top

Juhok őrzik a napenergia-farmokat

Az, hogy mely terület megfelelő az állattartás és mely a napenergia-farmok számára, gyakran átfedésben van. Közös bennük, hogy nagyok, meglehetősen sík terepen vannak, és nagy mennyiségű napfényt kapnak, mivel mentesek a magas növényzettől. Ezért a napenergia-termelők egyre gyakrabban bérelnek mezőgazdasági területeket a működésükhöz.

A napenergia-termelés növekedése környezetvédelmi előnyökkel jár, de ennek ára a mezőgazdasági termelés csökkenése lehet. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés az iránt, hogy megtalálják a mezőgazdasági és a napenergia-termelés egy helyen történő kombinálásának módját. Todd Schmit, a Carnell Egyetem agrárgazdaságtanának docense számára ez annyit jelent, hogy elő kell hozni a juhokat.

Ez még egy új terület, de egyes gazdák partneri viszonyban állnak a napenergia-termelőkkel, akiknek a földjét legeltetésre használják.

A napelemgyártó vállalatok fizetnek a gazdáknak, hogy juhaikat a területükre küldhessék, az állatok pedig megeszik a gyomokat és más növényeket, amelyek olyan mértékben megnőttek, hogy elzárják a Napot a panelektől. Ennek az együttműködésnek köszönhetően a birkáknak jut táplálék, a gazdák kapnak fizetést, a napenergia-termelők pedig gyomirtók és fűkaszák (amelyek néha nehezen érnek a panelek alá, és fosszilis tüzelőanyaggal működnek) nélkül kezelik a növényzetet. Ez az iparág 2017 óta bővül New York államban, az Amerikai Napelemes Legeltetési Szövetség (ASGA) jelentése szerint. A jelentés megjegyzi, hogy az Empire State-nek a jelenlegi 900 hektáros napenergiát termelő területét legeltetik. De még van lehetőség ezt tovább növelni.

Miért pont juhok?

Jelenleg nem sok bárány- és birkahúst termelnek az Egyesült Államokban. Az USDA szerint a hús több mint felét Új-Zélandról és Ausztráliából importálják.

Ezért a napelemek mellett legelésző juhok egyfajta növekedési ágazatot jelenthetnek, és nem csak a hús miatt, mivel a juhok gyapjút és tejet is termelnek.

Schmit megjegyezte, hogy bár az Egyesült Államokban jelenleg nem fogyasztanak sok juhhúst, a hazai piac növekszik. Az USA-ban történő állattenyésztés a helyi gazdaságokat is erősítheti.

A juhok több okból is kiválóan alkalmasak a napelemes gazdaságok legeltetésére. Egyrészt alacsonyabbak, mint a tehenek és a lovak. Emellett a legtöbb takarmányfélét megeszik, ami segít kordában tartani a növények növekedését. A kecskék viszont szinte mindent megrágnak, ami a napelemes farmokon némi kockázatot jelent.

„A tehenek és a lovak túl nagyok, így kárt okozhatnak, ha a panelekhez dörgölőzve vakaróznak” – mondta Schmit. „A kecskék megeszik a vezetékeket, a juhok nem. Gondoljunk csak bele… a birkák tökéletes köztes megoldásnak számítanak.”

Új hajnal a juhászok számára

Schmit nemrégiben három évre 500 000 dolláros támogatást kapott (egyik felét a Cornelltől, másik felét az USDA-tól).

A finanszírozás célja, hogy segítsék a napelemes juhászat kiterjesztését egy üzleti szövetkezet vagy termelői tulajdonú szervezet létrehozásával.

A projekt címe: „Új hajnal a juhászok számára: Legelő juhok közüzemi méretű napelemes rendszerek alatt.” Schmit együttműködést kötött különböző gazdálkodókkal, napenergia-ipari szakemberekkel és az ASGA nonprofit szervezettel, ami összekapcsolja a juhtenyésztőket a napenergia-termelőkkel. A folyamat során a jelenlegi és leendő gazdálkodókkal tárgyalásokat folytatnak a közös igényeikről és céljaikról, valamint a szervezetre vonatkozó közös elképzeléseikről.

Az, hogy milyen formában és milyen szolgáltatásokat fog nyújtani a szervezet, még meghatározásra vár. Schmit szerint a napenergia-üzemeltetők általában inkább csak egyetlen szervezettel szeretnének üzletelni, mint több farmmal. A szervezet tehát egyfajta kapcsolattartó pont lehetne közöttük és a juhászok között. A gazdák közötti konszenzus elérése azonban időbe telik.

„A konszenzus ösztönzi a részvételt, a beruházásokat és növeli az érdeklődést a projekt iránt” ” – mondta Schmit.

Schmit hozzátette, hogy bár az Új Hajnal inkább New Yorkra és Amerika északkeleti országrészeire összpontosít, a folyamat során csapatával olyan eszközöket, útmutatókat, pénzügyi megvalósíthatósági sablonokat, stb. fognak kidolgozni, amelyeket más csoportok is használhatnak, akik hasonló szervezeteket szeretnének létrehozni. „Olyan dolgokat akarunk kifejleszteni, amelyeket az iparág, a gazdaságok, a fejlesztők használhatnak. Nem kell mindenkinek a nulláról kezdeni” – mondta.

Az ASGA társalapítója, Lexie Hain elmondta, hogy az üzleti szövetkezet biológiai biztonsági protokollokat hozhatna létre. Ha a különböző gazdaságokból származó juhok keverednek, akkor potenciálisan betegségeket terjeszthetnek, ami olyan probléma, amellyel szintén foglalkozni kell. A szervezet akár egy olcsóbb biztosítást is ki tudna alkudni, és segítene a szállítással kapcsolatos részletek tisztázásában.

Hain szerint a napelemes legeltetés még mindig egy új területnek számít, de a gazdákat és a napelem-üzemeltetőket is egyre jobban érdekli.

Az ASGA hivatalosan csak 2019-ben indult, de tavaly februárban már 246 tagja volt, akik különböző napenergia- és juhászati szakemberekből álltak. „Úgy gondolom, hogy nagy az érdeklődés iránta, és hatalmas lehetőség rejlik benne” – közölte.

Forrás: 
arstechnica.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.