Back to top

Kadarka Nap – ünnepeljük a Kadarkát!

Közösségi finanszírozással – kilenc borászat összefogásával – elindult az első Kadarka Nap kampánya. Míg 2008-ban még közel 600 hektár Kadarka volt Magyarországon, a HNT friss statisztikái szerint ma már csak 273 hektárnyi maradt, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb az érdeklődés a fajta iránt.

A mostani kampány célja kettős: egyrészt szeretnék minél több borkedvelővel megismertetni a fajtát, másrészt az is cél, hogy létrejöjjön egy online, kétnyelvű tudástár, ahová november 20-a után is kerülnek fel tartalmak, és így a fajta iránt érdeklődő borkedvelők és szakemberek egyaránt találjanak aktuális információkat.

Fotó: viniczai

A 2021-es kampányban résztvevő borászatok:

Eszterbauer Pincészet (Szekszárd), Hagymási Pincészet (Eger), Heimann Családi Birtok (Szekszárd), Koch Borászat (Hajós–Baja), Lajver Borház (Szekszárd), Németh János Pincészet (Szekszárd), Sebestyén Szekszárd (Szekszárd), Tóth Ferenc Pincészet (Szekszárd), Tüske Pince (Szekszárd).

A Kadarka Nap honlapján természetesen megtalálhatók ezen borászatok Kadarkái, illetve azok lelőhelyei egy-két kiemelt példával: kadarkákhol vegyük, hol kóstoljuk

Kadarkát pohárral is, kadarkát kedvezményes áron!

November 20-án és már az azt megelőző napokban, héten is országszerte számos borbárban, üzletben és pincészetnél lehet majd kedvezményes áron kadarkákat kóstolni és vásárolni.

Az akciók sora napról napra bővül, érdemes a következő napokban újra rápillantani, ide kattintva.

Miért lett jobb a Kadarka az elmúlt évtizedben?

Az egykor lesajnált Kadarka ma csodálatos borokra képes, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Mi történt, megváltozott volna a szőlő karaktere? Nem, hanem egy többéves kutatás eredményeképpen sikerült kiválasztani a legéletképesebb és egyben „legkadarkásabb” kadarkavariánsokat, az úgynevezett klónokat.

Nekünk a Kadarka

A kadarkawineday.com oldalon megtalálhatók az alapinformációk a Kadarkával még csak ismerkedők számára, találunk éttermeket, borbárokat, ahol kóstolható kadarka, illetve ismert borszakértők és közéleti személyiségek is megosztják véleményüket a kadarkáról.

„A Kadarka számomra nyitott könyv, akár egy gyermek, benne van a költő lelke, a túlélő ereje, a munkában megfáradt, szerető kezek szépsége, a hajnal csendje, a sziklás kövek vadsága, az öreg gyökerek a mélyben és a pacsirta édes éneke.

Egy szőlőfajta tele ellentéttel és ellentmondással: egyszerű és mégis komplex, szomorú és vidám, ragyog és megbújik az árnyékban.

Ez a világ egyik leginkább alábecsült szőlőfajtája!” - Tamlyn Currin, borszakíró, JancisRobinson.com

„Miközben ezt írom – este, és inkább koratavasz, mint késő ősz a levegőben, ha nem számítom a sárguló leveleket, vagy azt, hogy délelőtt a körtefánk alatt húztam össze a lehullókat -, kadarkát, pécsi Kadarkát iszom, 2019-ből, könnyűt, pirosat.

Ez az a bor, ami a leginkább enged írni, zenélni: ismerem, enged játszani, nem viszi el a figyelmet, hanem hozza, nem magadba zár, hanem kinyit: igazi tágassága van.”

- Dr. Beck Zoltán, dalszerző, énekes-gitáros, romológus, egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

Legyen béke, szabadság, egyetértés

Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.

Nyertünk egy kis időt a metszésre, rezes lemosásra – növényvédelmi előrejelzés 11. hét

A februári kellemes napok után visszatért viszonylag hideg napok lehetőséget adnak a faápolási-metszési munkák befejezésére; illetve a virágzás kezdete előtt még réztartalmú gombaölő készítmények is használhatók a lemosópermetezésre.

Akinél boldog szőlők teremnek

"A bor készítésének sok jó útja van! Minden út jó, aminek a vége egy egészséges, hibátlan, tiszta ízű bor, és minden bor jó, amely valamely fogyasztó örömére szolgál"- fogalmazta meg alapelvét Koch Csaba. A borotai borásszal beszélgettünk generációkról, szaktudásról, technikáról és technológiáról, fajtáról és termőhelyről, de leginkább a borról.

Új területen kápráztatta el a világ szakmai elitjét a Törley Pezsgőpincészet!

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vini-n nyert aranyérmet a Törley Alkoholmentes Rosé. Az immár hagyományosan megrendezett tavaszi fordulón idén első alkalommal írtak ki bor alapú, alkoholmentes kategóriát, ahonnan az első magyar érmet a Törley Pezsgőpincészet Kft. hozta el.

Az új agrártámogatási rendszer kihívásai

Februárban jelent meg a szlovákiai gazdáknak szóló több mint száz oldalas kézikönyv, ami a 2023–27 közötti agrártámogatási rendszerben való eligazodást igyekszik segíteni. A kézikönyv az agrártámogatások mindkét pillérét lefedi.

Vattacukor ízű szőlő

A Cotton Candy™ szőlő nemesítésének huszadik évfordulóját ünnepli az International Fruit Genetics LLC (IFG) vállalat. A fajtát 2003-ban hagyományos úton nemesítette David Cain genetikus, kertész, aki egyben az IFG társalapítója, majd még mintegy tíz év telt el, mire kereskedelmi forgalomba került.