Back to top

Kadarka Nap – ünnepeljük a Kadarkát!

Közösségi finanszírozással – kilenc borászat összefogásával – elindult az első Kadarka Nap kampánya. Míg 2008-ban még közel 600 hektár Kadarka volt Magyarországon, a HNT friss statisztikái szerint ma már csak 273 hektárnyi maradt, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb az érdeklődés a fajta iránt.

A mostani kampány célja kettős: egyrészt szeretnék minél több borkedvelővel megismertetni a fajtát, másrészt az is cél, hogy létrejöjjön egy online, kétnyelvű tudástár, ahová november 20-a után is kerülnek fel tartalmak, és így a fajta iránt érdeklődő borkedvelők és szakemberek egyaránt találjanak aktuális információkat.

Fotó: viniczai

A 2021-es kampányban résztvevő borászatok:

Eszterbauer Pincészet (Szekszárd), Hagymási Pincészet (Eger), Heimann Családi Birtok (Szekszárd), Koch Borászat (Hajós–Baja), Lajver Borház (Szekszárd), Németh János Pincészet (Szekszárd), Sebestyén Szekszárd (Szekszárd), Tóth Ferenc Pincészet (Szekszárd), Tüske Pince (Szekszárd).

A Kadarka Nap honlapján természetesen megtalálhatók ezen borászatok Kadarkái, illetve azok lelőhelyei egy-két kiemelt példával: kadarkákhol vegyük, hol kóstoljuk

Kadarkát pohárral is, kadarkát kedvezményes áron!

November 20-án és már az azt megelőző napokban, héten is országszerte számos borbárban, üzletben és pincészetnél lehet majd kedvezményes áron kadarkákat kóstolni és vásárolni.

Az akciók sora napról napra bővül, érdemes a következő napokban újra rápillantani, ide kattintva.

Miért lett jobb a Kadarka az elmúlt évtizedben?

Az egykor lesajnált Kadarka ma csodálatos borokra képes, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Mi történt, megváltozott volna a szőlő karaktere? Nem, hanem egy többéves kutatás eredményeképpen sikerült kiválasztani a legéletképesebb és egyben „legkadarkásabb” kadarkavariánsokat, az úgynevezett klónokat.

Nekünk a Kadarka

A kadarkawineday.com oldalon megtalálhatók az alapinformációk a Kadarkával még csak ismerkedők számára, találunk éttermeket, borbárokat, ahol kóstolható kadarka, illetve ismert borszakértők és közéleti személyiségek is megosztják véleményüket a kadarkáról.

„A Kadarka számomra nyitott könyv, akár egy gyermek, benne van a költő lelke, a túlélő ereje, a munkában megfáradt, szerető kezek szépsége, a hajnal csendje, a sziklás kövek vadsága, az öreg gyökerek a mélyben és a pacsirta édes éneke.

Egy szőlőfajta tele ellentéttel és ellentmondással: egyszerű és mégis komplex, szomorú és vidám, ragyog és megbújik az árnyékban.

Ez a világ egyik leginkább alábecsült szőlőfajtája!” - Tamlyn Currin, borszakíró, JancisRobinson.com

„Miközben ezt írom – este, és inkább koratavasz, mint késő ősz a levegőben, ha nem számítom a sárguló leveleket, vagy azt, hogy délelőtt a körtefánk alatt húztam össze a lehullókat -, kadarkát, pécsi Kadarkát iszom, 2019-ből, könnyűt, pirosat.

Ez az a bor, ami a leginkább enged írni, zenélni: ismerem, enged játszani, nem viszi el a figyelmet, hanem hozza, nem magadba zár, hanem kinyit: igazi tágassága van.”

- Dr. Beck Zoltán, dalszerző, énekes-gitáros, romológus, egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Eljött a szőlőkabóca elleni védekezés ideje – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

A tavasz óta elképesztő méreteket öltő levéltetű-fertőzés kezd alábbhagyni ugyan, de nem maradunk megoldásra váró probléma nélkül. Rajzik egyebek között az almamoly, fertőz a szőlőlisztharmat, és most vannak olyan fejlettségi állapotban a szőlőkabóca lárvái, hogy meg kell kezdeni ellenük a védekezést.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.