Back to top

Német védelem a fatolvajok ellen

A jeladókat és a telematikai eszközöket is bevetik a Németországban a fatolvajok ellen.

Nemrég a ZDF német televízió arról számolt be, hogy a fatolvajok egyre szemtelenebbek. Még az is előfordul, hogy egész fákat vágnak ki és visznek el. A tolvajokat, akik az állami és magánerdőkben egyaránt garázdálkodnak, ritkán kapják el.

A tettesek napokig vagy hetekig észrevétlenek maradnak.

Az ok: az erdők általában nagy területek, amelyek méretük miatt nem ellenőrizhetők rendszeresen.

Ráadásul az erdőtulajdonosok által kivágott fa gyakran hosszú ideig hever az erdőben, mielőtt elszállítják, és ez megkönnyíti a tolvajok dolgát. Ezért a falopás gyakran csak hosszabb idő elteltével derül ki, például az erdőtulajdonos vagy az erdész rutinellenőrzése során. Ezután azonban szinte lehetetlen újra megtalálni az ellopott fát.

Az emelkedő energiaárak idején az erdőtulajdonosok egyre gyakrabban szembesülnek az ilyen jellegű bűncselekményekkel. A robbanásszerűen emelkedő energiaárak pénzügyileg vonzóvá teszik a fával való fűtést .

A lopások megelőzése érdekében az állami erdőgazdaságok egyre inkább a fába épített mikrochipekre támaszkodnak.

Ez lehetővé teszi a fa útjának nyomon követését és az ellopott fa későbbi azonosítását. A jeladók nagyon hatékonyak, ha a rönkök elmozdulnak, azonnal riasztási üzenetet küld a tulajdonos mobiltelefonjára. Ezután gyors cselekvésre van szükség, a lehető leghamarabb értesíteni kell a rendőrséget, mert hosszabb idő elteltével szinte lehetetlen újra megtalálni az ellopott fát. A technikának egyetlen hátránya van, hogy nagyon költséges.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy

a jövőben az úgynevezett telematikai rendszerek is megoldást jelenthetnek a kitermelt fák védelmének érdekében.

Általános értelemben a telematika távol lévő objektumok megfigyelésére, vezérlésére szolgál az információk gyűjtésének, feldolgozásának, továbbításának együttes eszközeivel, ennek segítségével például pontosan nyomon követhető, hogy melyik teherautó mennyi fát szállít. A technológia akkor lenne hatékony, ha az egész országban, egységesen kiépítenék és alkalmaznák.

A magánerdőkben is nagy problémát jelent a falopás - mondta Ehlert Natzke, a szász-anhalti erdőtulajdonosok szövetségének helyettes ügyvezető igazgatója a Bild című lapnak. Becslései szerint csak az ő államában évente 10 000 és 20 000 köbméter közötti mennyiséget lopnak el.

Forrás: 
agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Türelem és fokozatosság

A Vas megyei erdők mintegy felét, az Országos Erdőállomány Adattár szerint 44 145 hektár faállománnyal borított területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Az erdők zöme a nyugat-dunántúli tájcsoportban terül el, amelynek jellemző erdészeti tájai a turisták körében is ismert Kőszegi-hegység, Alpokaljai dombság, Sopron–Vasi-síkság, Kemeneshát és az Őrség.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…

Megcsalják a párjukat, de legalább védik a fiókákat

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint az egyébként monogám madaraknál a hímek félrelépése pozitív is lehet: úgy tűnik ugyanis, hogy a más tojóknál nevelkedő fiókáikat is ugyanúgy védik veszély esetén, mint saját fészkükben lévőket, ezzel pedig javítják az összes fióka túlélési esélyeit.

A klímaváltozás gyorsítja az evolúciót: így alkalmazkodnak a tölgyek

Az emberi hatások miatt felgyorsult klímaváltozás egyik fő problémája, hogy a fák képesek-e elég gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Francia, svéd és kínai kutatók tanulmányozták a tölgyeket három különböző franciaországi erdőben három évszázadra visszamenőleg, a legutolsó kis jégkorszaktól egészen az ember okozta globális felmelegedésig.

Olcsóbb permetezés okos-technológiával

Akárcsak a többi gazdálkodó, a floridai citrustermelők is mindenhol csökkenteni szeretnék költségeiket, ahol csak lehetséges. Jelenleg a Huanglongbing nevű betegség fenyegeti a leginkább az ültetvényeket, így az ellene használt növényvédő szerek, valamint a műtrágyák lehető leghatékonyabb kijuttatása a meghatározó a költségek lefaragásában.

Mérföldkő a vadgazdálkodásban

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferenciát rendeztek. Az ötnapos szimpózium mintegy 50 szakmai előadása a világkiállítás évének vadászati és vadgazdálkodási gondjaira hívta fel a figyelmet. A megfogalmazott gondolatokból kiadvány született, melyet a későbbiekben leemelve a polcról, visszatekinthetünk a 2021-es év szakmai kihívásaira.

A szociális tűzifaprogram négyötödét már teljesítette az ÉSZAKERDŐ

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. évek óta aktívan részt vesz a kormány által meghirdetett szociális tüzelőanyag programokban, melyek célja a nehéz sorsú családok fűtőanyaghoz juttatása a hideg téli időszakban.

Karácsonyfából jó minőségű komposzt

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.