0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

A különböző tejtermékek az étrend fontos részét képezik. A legnépszerűbb tejtermék természetesen a tehéntej és a belőle készült sajtok és joghurtok, de van egy alternatíva, amelyet összetevőiben értékesebbnek tartanak, ez pedig a juhtej.

A juhtejet, ahogy a neve is mutatja, juhokból nyerik.

Leggyakrabban a hegyvidéki területeken fordul elő, ahol a helyi lakosok juhtenyésztéssel és legeltetéssel foglalkoznak, ezért az állatok a természetes táplálék mellett nem kapnak mesterséges szereket.

A juhtej ma már nem olyan népszerű, mint régen. Ez kár, mert a juhtejnek egyedülálló tulajdonságai és kivételes íze van, ami minden belőle készült termékek ízét is egyedivé teszi.

Ami a juhtej jótékony tulajdonságait illeti, elég sok van belőlük. Először is, a szakértők egyetértenek abban, hogy a juhtej sokkal egészségesebb, mint a tehéntej. Ennek oka az összetételükben mutatkozó jelentős különbségek, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy a juhtejnek nagyobb a tápértéke és kevesebb a káros összetevője, amelyek mindenféle problémát okozhatnak. Az orvosok nem véletlenül ajánlják a juhtejet a tehéntej helyettesítésére azoknak, akik allergiásak az utóbbira.

Ha megnézzük a juhtej összetételét, egyértelmű, hogy az nagyon hasonlít a kecsketejhez. Bár zsírosabb, mint a kecsketej, ezeket a rövid és közepes láncú zsírokat viszont az emberi szervezet sokkal könnyebben emészti. Érdekes, hogy magas zsírtartalma ellenére a juhtejet azoknak ajánlják, akik magas rossz koleszterinszinttel küzdenek.

A tehéntejjel szemben lényegesen könnyebb, emészthetőbb, valamint a juhtejből készült készítmények nem borítják fel a laktózérzékenységgel rendelkezők szervezetét.

Ami nagyon fontos – a juhtej számos A- és E-vitamin forrása is. Ezenkívül gazdag C-vitaminban, B6-vitaminban, B12-vitaminban és más B-csoportba tartozó vitaminokban is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a juhtejben sokkal több kalcium van, mint a tehéntejben. Emellett a nem pasztörizált juhtejből készült termékekben található nagy mennyiségű természetes élő kultúra, amely képes a beleket rendbe tenni.

A nagy arányban előforduló tejes baktériumok életre keltik és védik a bél egészséges mikroflóráját, ezért hasznos azok számára, akik emésztőrendszeri betegségekben szenvednek.

A juhtej a szívproblémákkal és magas vérnyomással küzdőknek is ajánlott, mivel fogyasztása segít csökkenteni azt, és kiegyensúlyozza a szívizom munkáját. Ezenkívül a juhtejet mindazoknak hasznos, akik fizikailag keményen dolgoznak, például a sportolóknak vagy akik nehéz fizikai munkát végeznek . Ennek oka, hogy magas a fehérje- és zsírtartalma, ami könnyen energiává alakítható.

A tehéntej alternatíváját keresők gyakran felteszik a kérdést, hogy a juhtej tartalmaz-e laktózt. A juhtej is tartalmaz laktózt, bár valamivel kevesebbet, mint a tehéntej.

Tápanyagokban gazdag összetételének nyilvánvaló egészségügyi előnyei mellett a juhtejnek számos egyéb felhasználási módja is van, amelyek szintén jótékony tulajdonságainak köszönhetők.

Például népszerű alapanyag a szépségiparban, regeneráló és fiatalító maszkok, krémek, szappanok készülnek belőle. Kiválóan hat a bőrre, és szépen ápolja azt, már az ókorban is használták.

Mivel tejsavat is tartalmaz, mely egy természetes hámlasztó, gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket, miközben a nedvességet a bőr mélyebb rétegeibe juttatja. Ezáltal válik a bőr selymessé, puhává és egészségesen hidratálttá. Mindemellett a juhtej tápláló, fiatalító, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, kiválóan megnyugtatja a sérült, irritált bőrt.

A juhtej és a belőle készült sajtok, túrók ára magasabb, mint a tehéntej termékek, mégis érdemes beiktatni az étrendbe.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu