Back to top

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Előző cikkünkben ismertettük, hogy 2021-ben, mely élelmiszerekből volt hiány a világ egyes részein, illetve, hogy mi áll annak a hátterében, hogy nehezebben lehetett megtalálni ezeket a termékeket a boltok polcain. A következő hat élelmiszerből szintén komoly hiányok lelhetők fel különböző országokban, melyek lakosainak nem árt előre felkészülniük arra, hogy ezek a jövő évben is drágábbak, vagy éppen nehezebben beszerezhetők lesznek.

Alumíniumdobozos termékek

A világjárvány sok mindent megnehezített, és az ellátási lánc egyik folyamatos problémájának bizonyul a alumíniumdobozok beszerzése. A WasteDive (Industry Dive által üzemeltetett vezető iparági kiadvány) szerint különösen az italgyártóknak kellett visszavenniük a termelést, hogy megfeleljenek a beszerezhető dobozok számának, és ez az előrejelzések szerint nem csak 2022-ig, hanem 2023-ig is probléma marad.

A Quartz online híroldal idén szeptemberben alaposan megvizsgálta a problémát, és megállapította, hogy nemcsak a kínálat, hanem a kereslet is gondot okoz.

A világjárvány alatt és után az emberek felfedezték, hogy kényelmesen, otthonról i megihatnak egy sört ahelyett, hogy elmennének szórakozni, és kétszer annyit fizetnének ugyanazért a sörért, így a kereslet az egekbe szökött. Ha hozzávesszük az olyan dolgok növekvő népszerűségét, mint a szénsavas üdítők, az energiaitalok, az dobozos koktélok, és konzervek, akkor az alumíniumnak valahonnan jönnie kell. Ennek az ellátási problémának a forrása Kínából ered. A környezetbarátabbá válás jegyében az energiafelhasználás visszaszorítása miatt Kínában alumíniumhiány alakult ki, és a szakértők szerint lehetetlen megmondani, hogy a hiány meddig fog tartani.

Csokoládé

Áprilisban a NASDAQ (amerikai multinacionális pénzügyi szolgáltató vállalat) már hiányt jelzett a globális csokoládéiparban. Bár a tavalyi csokoládétermés elég volt ahhoz, hogy az iparág kényelmes többlettel üljön, a világjárvány idején a csokoládé iránti kereslet az egekbe szökött, és gyorsan kiürítette a készleteket. A Holland Vállalkozói Ügynökség Importösztönzési Központja elmagyarázta, hogy mi folyik itt, és ez a koronavírus-járványra vezethető vissza.

Miközben a bizonytalan gazdasági helyzet miatt sokan nem költöttek luxuscikkekre, a csokoládé egyike volt azoknak a dolgoknak, amelyeket az emberek még mindig megengedhettek maguknak.

(Az is előnye volt, hogy az egyik luxuscikk volt, amely a még mindig nyitva tartó kevés hely egyikén, az élelmiszerboltokban volt kapható.) Ez oda vezetett, hogy a kereslet megelőzte a kínálatot.

Számos oka van annak, hogy a csokoládé miért kerülhet vissza a luxuscikkek listájára. A világ legnagyobb csokoládétermelő régióit nem csak a politikai zavargások, hanem olyan járványok is sújtják, mint az ebola. Ha ehhez hozzávesszük az időjárási viszonyokat és azt a tényt, hogy azok az országok, amelyek korábban saját csokoládét termeltek, és a kereslet annyira megnőtt, hogy a termelés mellett már importálnak is, akkor érdemes lehet átgondolni a csokoládé iránti függőségünket.

Baromfi és tojás

Fotó: pixabay.com
Nem titok, hogy az éttermeket súlyosan érintették a járvány miatti bezárások és korlátozások, és valószínűleg továbbra is küzdeni fognak, különösen azok, amelyek a csirke-központú menüre támaszkodnak.

A baromfihiány, amelyet a pusztító téli viharok és a feldolgozóüzemek világjárvány miatti leállásai okoztak, 2021-ben hatalmas mértékben alakította a kulináris képes, és számtalan éttermet kényszerített arra, hogy vagy újragondolja az étlapját, vagy az árképzését.

Még a nagy láncoknak is át kellett értékelniük a helyzetüket.

Ezenkívül az is elképzelhető, hogy 2022-ben tojáshiány lesz, különösen Massachusettsben. A Food Safety News szerint ezt tojás armagendonnak nevezik, ami a 2022. január 1-jén hatályba lépő 2016-os jogszabályokkal függ össze. Korában a tojótyúkokat olyan ketrecekben lehetett tartani, amelyek 6 és 12 négyzetcentiméter közötti alapterületet biztosítottak számukra, de az új törvényekkel, amelyek ezt az államot az Egyesült Államok nagy részével összhangba hozzák, ez az érték tyúkonként 1,5 négyzetlábnyi területre emelkedik. Ez jó hír az állatok számára, de komoly nyomás nehezedik a gazdákra, akik nem lesznek képesek termelni, ha nem tudják ellátni a tyúkjaikat.

Tésztafélék és egyéb búzakészítmények

A tészta volt az egyik olyan keresett termék, amelyet a vásárlók a világjárvány idején megszokhattak, hogy hiányzik az élelmiszerboltok polcairól. Sokoldalúan felhasználható, hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, és szuper könnyű elkészíteni, így logikus, hogy az emberek fel akartak raktározni belőle.

Ám 2022-ben is hiány keletkezhet belőle a világ egyes pontjain, a változó éghajlat és annak a durumbúza termesztésre gyakorolt hatása miatt.

Az európai gazdák a szokásosnál erősebb esőzésekkel küzdenek, míg a kanadai gazdák a hőséggel és a szárazsággal. 2021 végéhez közeledve az iparági szakszervezetek hivatalos közleményt adtak ki, amelyben azt írták: „az éghajlatváltozás veszélyezteti a tésztapiacot”. A tészta nem csak egy gyors, egyszerű és ízletes étel, hanem világszerte az emberek étrendjének egyik alapanyaga. Ha ez eltűnik, az pusztító hatással lehet a világ élelmiszer-ellátására.

Ugyanezek a szélsőséges időjárási viszonyok a kukorica és más búzafajták termésére is hatással voltak.

Szeszes italok

A The Drinks Business (havonta megjelenő szakmai magazin) szerint a szeszes italokat mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban 2021 végétől kezdve olyan jelzőkkel illetik, mint az „allokáció”.

Más szóval az üzletek hiányt és üres polcokat látnak csak. Itt több dolog is történik, és ennek részben a logisztika és az ellátási lánc nehézségeihez van köze.

Emellett bizonyos termékek, például az alumínium dobozos alkoholos italok iránti ugrásszerűen megnövekedett kereslet is nyomást gyakorol az iparágra, amely próbál alkalmazkodni az olyan egyének kiszolgálásához, akik inkább otthon szeretnek alkoholt fogyasztani, mint éttermekben vagy bárokban.

Az Egyesült Államokban a szeszes italok ellátási lánca őrülten bonyolult, és sok országgal ellentétben nem engedélyezi a „közvetlenül a végfelhasználónak” történő értékesítést. Ha ehhez hozzáadjuk a kamionsofőrök hiányát és a megnövekedett keresletet egy olyan termék iránt, amelynek előállítása évekig is eltarthat, akkor az üvegek egyszerűen nem kerülnek a polcokra. Egyes helyeken már most is jelentős hatásokat tapasztalnak.

Pennsylvania például szigorú korlátokat szabott meg arra vonatkozóan, hogy az emberek mennyit vásárolhatnak.

Napi két üveg talán soknak hangzik, de aki partit vagy családi összejövetelt tervez az ünnepekre, annak lehet, hogy korán kell kezdenie a vásárlást, különben nem lesz szerencséje.

Állateledel

Az élelmiszerhiány miatt számtalan ember aggódik amiatt, hogyan fogja etetni a családját, és ez a négylábú családtagokra is kiterjed.

A Reuters 2021 közepén arról számolt be, hogy a háziállat-tulajdonosok szerte az Egyesült Államokban nehezen találják meg kutyájuk és cicájuk kedvenc eledeleit. Ugyanazon okok miatt volt hiány belőlük, amiért egyes emberi ételeket is egyre nehezebb volt beszerezni. Az ellátási lánc nehézségein kívül azonban néhány más dolog is közrejátszott. Nemcsak, hogy néhány kulcsfontosságú állateledel-összetevőt, például állati és növényi eredetű olajokat, más termékekbe irányítottak át, hanem egyre több ember kezdett belevágni az állattartásba.

A 2020-as bezárások idején a becslések szerint 12,6 millió háztartás fogadott örökbe háziállatot, hogy az otthonmaradás ne legyen olyan szörnyű, ez a kereslet megugrását eredményezte.

A Pet Food Industry szerint ezek a hiányok valószínűleg folytatódni fognak, bár a szakértők remélik, hogy ez nem tart túl sokáig. A problémák talán eltolódnak, de nem fognak egyhamar megszűnni.

Forrás: 
www.mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Északra tolódott a termésátlagok növekedési súlypontja

Az ELTE Természettudományi karának friss tanulmánya szerint 1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén jelentősen csökkent a talajnedvesség a nyári félévben. Ha az éves átlagot vesszük alapul, akkor ez a tendencia egész Európára igaz.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.