Back to top

Ha egészséges és laktató nassolnivalót keresünk az aszalt szilva remek választás

Egy kutatócsoport megállapította, hogy az aszalt szilva tökéletes nassolnivaló lehet diéta idején is. Tehát, ha fogyni szeretnénk, ne higgyük, hogy teljesen ki kell hagynunk éttrendünkből a „bűnös élvezeteket”. A diétázás során nagyon hasznos lehet az egészséges és laktató nassolnivalók megtalálása.

Az angliai Liverpooli Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint az aszalt szilva nassolása segíthet az étvágy szabályozásában és az általános kalória bevitel csökkentésében. Ez két tényező létfontosságú a fogyás elősegítése szempontjából a diétázók körében. 

A vizsgálat két szakaszban zajlott. Az első részben a kutatók azt vizsgálták, hogy a résztvevők vagy aszalt szilvát és mazsolát, vagy zselés cukorka-szerű édességet fogyasztottak (mindegyik ugyanannyi kalóriát tartalmazott), majd utána összehasonlították az étvágyuk, telítettségük és kalóriafogyasztásuk szintjét.

Az eredményeik azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik aszalt szilvát ettek, kevesebb kalóriát fogyasztottak az étkezések alkalmával.

Ezen kívül arról számoltak be, hogy alacsonyabb volt az éhségérzetük, nagyobb volt a telítettségérzetük, és összességében jobban kontrollálták, hogy mennyi ételt ettek az étkezések során.

Eközben a tanulmány utóbbi része a fogyasztásra összpontosított. A résztvevőket két részre osztottak és mindkét csoport egy 12 hetes fogyókúrás programot követett, de míg az egyik csoport aszalt szilvát evett uzsonnára, addig a másik csoportnak tanácsokat adtak az egészséges nassolással kapcsolatban. A vizsgálat ezen szakaszának legjelentősebb eredménye az volt, hogy az aszalt szilvát nassoló csoport nagyobb elégedettségről számolt be, valamint arról, hogy a fogyókúrás programot könnyebb volt követni.

Nem volt jelentős különbség aközött, hogy melyik csoport fogyott többet, de az aszalt szilvát fogyasztó csoportnál magasabb volt a fogyás átlaga.

A kutatócsoport egyik tagja, C. G. Halford professzor, a Leedsi Egyetem munkatársa és az Európai Elhízástudományi Társaság (EASO) elnöke elmondta: „ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy az aszalt gyümölcsök egyszerre képesek jóllakottságot okozni és beilleszthetők az étrendbe a testsúlycsökkentés során.”

Természetesen az aszalt szilva fogyasztása napi nassolnivalóként nem végez el minden munkát helyettünk. A fogyás esélyét növelheti, ha egy mindenre kiterjedő, egészséges és tápláló étrendet tartunk fenn, és olyan eszköz használunk a főzés során, mint például a zsiradékmentes sütők, amivel csökkenthetjük az ételek kalóriának számát. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a rendszeres testmozgás milyen jótékony hatással lehet a kalóriaégetésre és a fogyás elősegítésére.

Forrás: 
fitandwell.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.