Back to top

Ha egészséges és laktató nassolnivalót keresünk az aszalt szilva remek választás

Egy kutatócsoport megállapította, hogy az aszalt szilva tökéletes nassolnivaló lehet diéta idején is. Tehát, ha fogyni szeretnénk, ne higgyük, hogy teljesen ki kell hagynunk éttrendünkből a „bűnös élvezeteket”. A diétázás során nagyon hasznos lehet az egészséges és laktató nassolnivalók megtalálása.

Az angliai Liverpooli Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint az aszalt szilva nassolása segíthet az étvágy szabályozásában és az általános kalória bevitel csökkentésében. Ez két tényező létfontosságú a fogyás elősegítése szempontjából a diétázók körében. 

A vizsgálat két szakaszban zajlott. Az első részben a kutatók azt vizsgálták, hogy a résztvevők vagy aszalt szilvát és mazsolát, vagy zselés cukorka-szerű édességet fogyasztottak (mindegyik ugyanannyi kalóriát tartalmazott), majd utána összehasonlították az étvágyuk, telítettségük és kalóriafogyasztásuk szintjét.

Az eredményeik azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik aszalt szilvát ettek, kevesebb kalóriát fogyasztottak az étkezések alkalmával.

Ezen kívül arról számoltak be, hogy alacsonyabb volt az éhségérzetük, nagyobb volt a telítettségérzetük, és összességében jobban kontrollálták, hogy mennyi ételt ettek az étkezések során.

Eközben a tanulmány utóbbi része a fogyasztásra összpontosított. A résztvevőket két részre osztottak és mindkét csoport egy 12 hetes fogyókúrás programot követett, de míg az egyik csoport aszalt szilvát evett uzsonnára, addig a másik csoportnak tanácsokat adtak az egészséges nassolással kapcsolatban. A vizsgálat ezen szakaszának legjelentősebb eredménye az volt, hogy az aszalt szilvát nassoló csoport nagyobb elégedettségről számolt be, valamint arról, hogy a fogyókúrás programot könnyebb volt követni.

Nem volt jelentős különbség aközött, hogy melyik csoport fogyott többet, de az aszalt szilvát fogyasztó csoportnál magasabb volt a fogyás átlaga.

A kutatócsoport egyik tagja, C. G. Halford professzor, a Leedsi Egyetem munkatársa és az Európai Elhízástudományi Társaság (EASO) elnöke elmondta: „ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy az aszalt gyümölcsök egyszerre képesek jóllakottságot okozni és beilleszthetők az étrendbe a testsúlycsökkentés során.”

Természetesen az aszalt szilva fogyasztása napi nassolnivalóként nem végez el minden munkát helyettünk. A fogyás esélyét növelheti, ha egy mindenre kiterjedő, egészséges és tápláló étrendet tartunk fenn, és olyan eszköz használunk a főzés során, mint például a zsiradékmentes sütők, amivel csökkenthetjük az ételek kalóriának számát. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a rendszeres testmozgás milyen jótékony hatással lehet a kalóriaégetésre és a fogyás elősegítésére.

Forrás: 
fitandwell.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

A kérészek látását tanulmányozták az ELTE kutatói

A kérészek látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik - derült ki az ELTE és az ELKH munkatársainak legújabb kutatásából.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Kö­zösségi üvegház az élelmiszerellátás biztonságáért

Boston és a nagyvárost körülvevő települések vezetői a lakosság bevonásával komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a lehető legjobban kezeljék az élelmiszerellátás bizonytalanságait.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

Biogazdálkodás vagy vadvirágos sávok: melyik a jobb a méheknek?

Az, hogy a környezetvédelmi intézkedések a mezőgazdaságon belül mennyire hatékonyak a biológiai sokféleség és a vadon élő méhpopulációk szempontjából, számos tényezőtől és nézőponttól függ az agrárökológusok szerint. A különböző intézkedések hatékonyságának értékelésekor több tényezőt is figyelembe kell venni, akár biogazdálkodásról, akár a hagyományosan művelt szántóföld melletti virágos sávokokról van szó.

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.