0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Rekordösszegért kelt el egy üveg pezsgő. Az ár lélegzetelállító!

A Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő 1874-ből származik, és a világ legdrágább itala lett, amelyet a Christie's decemberi árverésén a történelem során másodszor adtak el.

A Christie’s aukciósház által szervezett londoni Finest and Rarest Wines and Spirits (legfinomabb és legritkább borok és szeszes italok) decemberi árverésén igazán nagy lehetőség nyílt a nagyon régi italok szerelmeseinek. A 19. század végéről származó klasszikus Perrier-Jouët pezsgő került kalapács alá, a márka más luxus italai mellett, az árverésre a portfóliót Severine Frerson pincemester válogatta.  

Az aukció csúcspontja, a francia Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő volt, amely 1874-ből származik, és maga Charles Perrier, a legendás borászat alapítójának fia alkotta meg.

Az ital egy különleges Chardonnay szőlőből készült, amely Cramantból, a Perrier-Jouët eredeti és legértékesebb szőlőültetvényének dűlőjéből származik.

A pezsgőt eredetileg a brit piacra szánták, ahol egy időben nagy feltűnést keltett. A palack feltehetőleg már a kezdetekben gyűjtőkhöz került, hiszen 147 évvel a gyártása után is bontatlan maradt.

Először 1888-ban került kalapács alá, szintén a Christie’s-nél, amikor is a maga nemében a legdrágább árverésen eladott pezsgő lett és ezt a címet 1967-ig nem is veszítette el.

A helyzet a decemberi árverésen sem változott. A szervezők arra számítottak, hogy egy üveg Perrier-Jouët Brut Millésimé 1874-ből körülbelül 20 000 dollárt fog érni. Végül kiderült, hogy jócskán alulbecsülték, mert majdnem háromszoros áron,

57 ezer dollárért (kb.18,5 millió Ft) kelt el.  

Így a Brut Millésimé-t megilleti a Christie’s aukcióin valaha eladott legdrágább pezsgő címe.

Az évszázados pezsgő azonban nem minden, amit az új vevő nyert a vásárlással. Hogy az élmény a lehető legteljesebb legyen, az aukció nyertesének lehetősége lesz egy éjszakát eltölteni az epernay-i Maison Belle Epoque Champagne-villában, amely évszázadok óta a Perrier család tulajdonában van, és amely többek között Európa legnagyobb francia modern művészeti magángyűjteményének és egy jelentős pezsgőpincének ad otthont. A vendég tartózkodását egy három Michelin-csillagos séf, Pierre Gagnaire által készített vacsora egészíti ki, amelyet a Perrier-Jouët pezsgőház legjobb pezsgővel párosítanak.

A perrier-történet nem most kezdődött: Pierre-Nicolas Perrier és Rose-Adélaïde Jouët mindketten szerették a természetet és a művészeteket. Kulturált fiatal nő egy normann kereskedőcsaládból származott és nem mellesleg szőlész és botanikus volt.

Egy évvel az esküvőjük után, 1811-ben megalapították a Maison Perrier-Jouët-et, hogy egy különleges pezsgőházat hozzanak létre.

Az alapítók művészet, természet és pezsgő iránti szenvedélye generációkon át öröklődött. Fiuk, Charles Perrier, aki apjához hasonlóan botanikus volt, 1848-ban vette át a ház irányítását. Az alkotói szabadság családi filozófiája és a természet rendhagyó megfigyelése szerves része lett a pezsgő történetének. Ezek az értékek a mai napig formálják a Maison Perrier-Jouët-t.

A természet kecses, kanyargós formái által ihletett szecesszió a 19. század végén Európa-szerte virágzott, szellemiségének középpontjában a természet újra felfedezése és a mindennapok újjá varázsolása állt. Ekkor került a palackokra az emblematikus kökörcsin motívum, amely azóta is a pezsgőház jelképe. 2020-ban új fejezet kezdődött a pezsgőház életében, amikor Séverine Frerson került nyolcadik pincemesterként a pezsgőház élére – ő az első nő, aki ezt a pozíciót betöltheti a pincészet történetében.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/perrier-jouet.com