Back to top

Rekordösszegért kelt el egy üveg pezsgő. Az ár lélegzetelállító!

A Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő 1874-ből származik, és a világ legdrágább itala lett, amelyet a Christie's decemberi árverésén a történelem során másodszor adtak el.

A Christie's aukciósház által szervezett londoni Finest and Rarest Wines and Spirits (legfinomabb és legritkább borok és szeszes italok) decemberi árverésén igazán nagy lehetőség nyílt a nagyon régi italok szerelmeseinek. A 19. század végéről származó klasszikus Perrier-Jouët pezsgő került kalapács alá, a márka más luxus italai mellett, az árverésre a portfóliót Severine Frerson pincemester válogatta.  

Az aukció csúcspontja, a francia Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő volt, amely 1874-ből származik, és maga Charles Perrier, a legendás borászat alapítójának fia alkotta meg.

Az ital egy különleges Chardonnay szőlőből készült, amely Cramantból, a Perrier-Jouët eredeti és legértékesebb szőlőültetvényének dűlőjéből származik.

A pezsgőt eredetileg a brit piacra szánták, ahol egy időben nagy feltűnést keltett. A palack feltehetőleg már a kezdetekben gyűjtőkhöz került, hiszen 147 évvel a gyártása után is bontatlan maradt.

Először 1888-ban került kalapács alá, szintén a Christie's-nél, amikor is a maga nemében a legdrágább árverésen eladott pezsgő lett és ezt a címet 1967-ig nem is veszítette el.

A helyzet a decemberi árverésen sem változott. A szervezők arra számítottak, hogy egy üveg Perrier-Jouët Brut Millésimé 1874-ből körülbelül 20 000 dollárt fog érni. Végül kiderült, hogy jócskán alulbecsülték, mert majdnem háromszoros áron,

57 ezer dollárért (kb.18,5 millió Ft) kelt el.  

Így a Brut Millésimé-t megilleti a Christie's aukcióin valaha eladott legdrágább pezsgő címe.

Az évszázados pezsgő azonban nem minden, amit az új vevő nyert a vásárlással. Hogy az élmény a lehető legteljesebb legyen, az aukció nyertesének lehetősége lesz egy éjszakát eltölteni az epernay-i Maison Belle Epoque Champagne-villában, amely évszázadok óta a Perrier család tulajdonában van, és amely többek között Európa legnagyobb francia modern művészeti magángyűjteményének és egy jelentős pezsgőpincének ad otthont. A vendég tartózkodását egy három Michelin-csillagos séf, Pierre Gagnaire által készített vacsora egészíti ki, amelyet a Perrier-Jouët pezsgőház legjobb pezsgővel párosítanak.

A perrier-történet nem most kezdődött: Pierre-Nicolas Perrier és Rose-Adélaïde Jouët mindketten szerették a természetet és a művészeteket. Kulturált fiatal nő egy normann kereskedőcsaládból származott és nem mellesleg szőlész és botanikus volt.

Egy évvel az esküvőjük után, 1811-ben megalapították a Maison Perrier-Jouët-et, hogy egy különleges pezsgőházat hozzanak létre.

Az alapítók művészet, természet és pezsgő iránti szenvedélye generációkon át öröklődött. Fiuk, Charles Perrier, aki apjához hasonlóan botanikus volt, 1848-ban vette át a ház irányítását. Az alkotói szabadság családi filozófiája és a természet rendhagyó megfigyelése szerves része lett a pezsgő történetének. Ezek az értékek a mai napig formálják a Maison Perrier-Jouët-t.

A természet kecses, kanyargós formái által ihletett szecesszió a 19. század végén Európa-szerte virágzott, szellemiségének középpontjában a természet újra felfedezése és a mindennapok újjá varázsolása állt. Ekkor került a palackokra az emblematikus kökörcsin motívum, amely azóta is a pezsgőház jelképe. 2020-ban új fejezet kezdődött a pezsgőház életében, amikor Séverine Frerson került nyolcadik pincemesterként a pezsgőház élére - ő az első nő, aki ezt a pozíciót betöltheti a pincészet történetében.

Maison Belle Epoque
Maison Belle Epoque

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/perrier-jouet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.