Back to top

Titkos fehérjeforrás, amit a kardiológusok ajánlanak

A tejet az erős csontokhoz, a csirkemellet az erős izmokhoz, a zöldséget pedig az erős emésztőrendszerhez társíthatjuk. De milyen élelmiszerek tesznek jót a szív egészségének? A szív egészsége létfontosságú az általános egészség szempontjából. A szívbarát életmód (beleérve az étrendet is) segíthet csökkenteni a súlyos és néha halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC, az Egyesült Államok nemzeti közegészségügyi szerve) szerint az Egyesült Államokban a szívbetegségek a felnőtt lakosság halálozási okai között kiemelt helyen szerepel. A CDC becslése szerint az amerikai felnőttek felének magas a vérnyomása és közel 12%-ának magas a koleszterinszintje.

Mind a magas vérnyomás, mind a magas koleszterinszint a szívbetegségek kockázati tényezője.

Ami a szívbarát élelmiszereket illeti, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma azt javasolja, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek alacsony telített zsír- és nátriumtartalmúak, de magas rosttartalmúak. Ezen kritériumok mellett egy élelmiszerfajta juthat eszünkbe: a bab. De miért értenek egyet a kardiológusok abban, hogy a bevásárló listánkra kell tenni a babot?

Miért olyan szívbarát a bab?

  • Hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez

Általában a fehérjét az állati termékekhez kötik, ugyanakkor a bab is tele van fehérjével, ráadásul növényi forrásból származik. Az állati eredetű fehérjék előnyben vannak a növényi eredetűekkel szemben, mivel teljes értékű fehérjék, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák.

Azonban a húsból származó fehérje a szívbetegségek kockázatával járhat együtt egy szaklap áttekintése szerint.

A bab esetében ez éppen fordítva van. Az olyan állati eredetű fehérjékhez képest, mint a marhahús, a bab egy egészségesebb választás lehet a szívünk számára, mivel csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – olvasható a Harvard Health Publishingben. „A bab nemcsak a szívünk, hanem a szervezetünk többi részére és a bolygónk számára is egészséges választás” – mondja Dr. Nieca Goldberg, kardiológus, az Atria New City orvosi igazgatója. „A bab egy alacsony zsírtartalmú fehérjeforrás, melynek fogyasztása rendkívül ajánlott az egészséges szívműködés érdekében. A babot tartalmazó étrend különösen fontos a koszorúér-betegség kockázatának csökkentésében.”

  • Segít a testsúlyszabályozásban

„A babot is tartalmazó, szívbarát étrend segíthet a vérnyomás- és koleszterinszint-szabályozásában, valamint a testsúlyszabályozásban, amelyek mind a koszorúér-betegség megelőzését szolgálják” – mondja Dr. Ashley Simmons, a Kansasi Egyetem Orvosi Központjának női kardiológiai központjának vezetője.

A Mayo Clinic szerint az elhízás és a szívbetegségek között komoly összefüggés van, és a becsléseik alapján minden harmadik amerikai lakos túlsúllyal küzd.

Ez a probléma több olyan tényezővel is összefügg, amelyek növelik a szívbetegségek kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és az anyagcsere-betegségeket. A testsúlycsökkentés hatalmas előnyökkel jár a szív egészsége szempontjából, ilyen például a vérnyomáscsökkenés.

  • Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A cukorbetegség nemcsak egy krónikus egészségügyi állapot, hanem növeli a szívbetegségek kockázatát is. A cukorbetegségből eredő magas vércukorszint károsíthatja az ereket és a szív körüli idegeket, ami szívbetegséghez vezethet. Ugyanakkor a babfogyasztás nemcsak a szívbetegségek, hanem a cukorbetegség kockázatát is csökkenti. Ha alacsony glikémiás étrenddel kombinálják, akkor már napi egy csésze bab is segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

„A bab és más hüvelyesek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszeri egészségre, mivel magas a rost- és növényi fehérjetartalmuk, valamint más mikrotápanyagok is találhatók benne, például B-vitaminok, vas, folsav, kalcium, kálium, foszfor és cink.

Alacsony zsírtartalmuk mellett, szinte egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, és alacsony a glikémiás indexük is.

A babok segíthetnek kordában tartani a cukorbetegséget és az általános szív- és érrendszeri betegségeket és azoknak kockázati tényezőit” – mondja Dr. Nitin Bhatnagar, kardiológus a Massachusetts állambeli Greenfieldben.

  • Csökkenti a magas vérnyomás kockázatát

A Harvard Health Publishing szerint a babban gazdag étrend segíthet az egészséges vérnyomás fenntartásában. „A bab egy különleges, tápanyagban gazdag élelmiszer. Jelentős mennyiségű fehérjét, rostot, vasat és antioxidánsokat biztosít, és az állati eredetű élelmiszerekkel ellentétben alacsony a telített zsírtartalma, valamint koleszterinmentes” – mondja Dr. Sandy Charles, az észak-karolinai Charlotte-ban dolgozó kardiológus. „A növényi alapú étrend segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy minimalizálja a zsír-, koleszterin- és nátriumfogyasztásunkat. Tehát a babfogyasztás csökkentheti a szívkoszorúér-betegség és a magas vérnyomás kockázatát.”

  • Telített zsíroktól mentes

„A bab magas ásványi anyag- és rosttartalommal rendelkezik, anélkül, hogy egyes állati fehérjékben található telített zsírokat tartalmazna” – mondja Ragavendra Baliga, az Ohio State University Wexner Medical Center kardiológusa.

A telített zsírban gazdag ételek szerepet játszanak a szív egészségében, ugyanis ezek a szilárd zsírok növelhetik a koleszterinszintet, ezáltal növelve a szívbetegségek kockázatát, az Amerikai Szív Szövetség szerint.

Mivel a telített zsír az állati eredetű élelmiszerekben található, a húsfogyasztás egy részét babra vagy más hüvelyesekre cserélve szívbarát lehet.

„A babfogyasztás segíthet javítani a vér koleszterin- és vércukorszintjét, a szívbetegségek és a szívroham két vezető okát” – mondja Baliga. „A bab hozzáadása az étrendhez segíthet abban, hogy az ember tovább érezze magát jóllakottnak.”

Mennyi babot kellene fogyasztanunk?

A 2020-2025-ös amerikaiaknak szóló étrendi útmutató felnőttek számára napi 5-7 adag fehérje fogyasztását ajánlja, beleértve a hüvelyeseket is, például a babot. Válasszuk az alacsony nátriumtartalmú babkonzerveket, vagy készítsünk magunknak különböző fogásokat. Sokféle bab létezik – többek között vese, fekete, pinto, garbanzo, mungó, tengerészbab – a széles választék érdekében.

Forrás: 
livestrong.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.

Kutyaharapást szőrével? Inkább ebnyelvűfűvel...

A fekete nadálytő jól ismert és szívesen használt gyógynövény, azonban inkább csak nedvesebb helyeken, folyópartok közelében találhatjuk meg. Hasonló hatásokkal bíró testvére, az ebnyelvűfű viszont éppen a száraz, napos gyepeket kedveli.

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.