Back to top

Készüljünk a palántanevelésre!

A növények életének kritikus szakasza a palántakor, amikor eldől, mennyire lesz erős a felnövekvő egyed. Nem szabad túl korán vetni a zöldségféléket, a kiültetés idejétől visszafelé számolva egy hónappal kezdhetjük a palántanevelést. A fejlődő növénykéknek egyformán kell fényhez, meleghez, vízhez és tápanyagokhoz jutni a harmonikus fejlődéshez, és ezt a legnehezebb betartani a szobai palántaneveléskor.

A legkorábban tehát a márciusban kiültethető salátafélék magját vethetjük el, bár közvetlenül a kertbe vetve is jól fejlődnek. A melegkedvelő paradicsom, paprika csak májusban ültethető ki a kertbe, március végén érdemes kezdeni palántanevelést.

Azért nem szabad idő előtt elvetni a magokat, mert ha nincs saját, tökéletesen fölszerelt üvegházunk, szobai körülmények közt több, a növények harmonikus fejlődéséhez szükséges tényező hiányozhat.

Fotó: Pixabay
Nálunk ez a tél végi időszakban leginkább a fény, vagyis a meleg szobában, gyakran öntözött palánták fölnyurgulnak, hajlamosabbak lesznek a betegségekre. Arra kell ügyelnünk, hogy a hőmérséklet, a fény, a víz és a tápanyagok egyaránt a növénykék rendelkezésére álljanak. Hiába adagolunk ugyanis sok tápanyagot, ha fény, meleg vagy víz híján nem tudják felhasználni a palánták. A fölösleges tápsók pedig növelik a közeg sótartalmát és gátolják a későbbi fejlődést.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű, laza, jó víztartó közeget használjunk, aminek alacsony a sótartalma.

Magunk is elkészíthetjük kerti föld, komposzt, homok, perlit, valamint kókuszrost vagy tőzeg keverékéből. Legjobb egyharmad-egyharmad arányban használni a különböző összetevőket, azaz a kerti földet vagy komposztot, a homokot, perlitet vagy vermikulitot, illetve a tőzeget vagy kókuszrostot.

A földet és a komposztot használat előtt fertőtleníteni kell, hogy ne legyenek benne kórokozók, talajlakó kártevők és gyommagok. Ehhez a sütőben 80 °C-on kell tartanunk legalább fél órán keresztül.

Tegyük a kezelni kívánt mennyiségű földet olyan edénybe, amit le tudunk fedni, és tegyük 120 °C-ra előmelegített sütőbe. Rendszeresen ellenőrizzük a közeg hőmérsékletét és ne engedjük 85 °C fölé hevülni, mert az már roncsolja a talajszerkezetet, és alkalmatlan lesz palántanevelésre a föld. Miután kihűlt, hozzáadjuk a többi összetevőt. Alaposan keverjük össze az anyagokat, hogy teljesen egynemű, apró morzsás legyen a közeg.

Fotó: Pixabay
Ha nem új csíráztatótálcát vagy cserepeket használunk, azokat is tisztítsuk meg vetés előtt, mossuk ki, majd öblítsük le 10%-os hipós oldattal, hogy elpusztítsuk az esetleg rajtuk lévő kórokozókat. Ezután újabb vizes öblítés következzen.

Vetés előtt érdemes előnedvesíteni a keveréket,

hogy a vetés utáni beöntözéskor a víz egyenletesen szivárogjon be a közegbe, ne csak átszaladjon rajta. Arra is ügyeljünk, hogy kellően

tömörítsük a palántaföldet,

mert csak akkor tudnak megkapaszkodni és tápanyaghoz jutni a fejlődő gyökerek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.

Továbbra is ki tudják elégíteni a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket

A vízügyi igazgatóságok továbbra is ki tudják elégíteni a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

Már Hollandia is kiszáradt

Sok országhoz hasonlóan Hollandiát is sújtja a szárazság, mivel a helyi vízügyi hatóság jelentése szerint az átlagosnál jóval kevesebb csapadék esett.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.