Back to top

Hét egyszerű lépés a tudatos étkezés felé

Változtassuk meg életmódunkat anélkül, hogy ténylegesen diétáznánk. Lehet, hogy nehéz elhinni, de már pár apró változtatással tehetünk az egészségünkért és elindulhatunk a tudatos táplálkozás felé vezető úton.

Valóban egy olyan egyszerű életmódbeli változtatásról van szó, mint amilyennek hangzik, egyszerűen csak arra kell törekednünk, hogy az étkezést tudatosan, azaz a telefon vagy a környezetünket zavaró tényezők nélkül végezzük. Különböző tanulmányok szerint, ha követjük az alábbi lépéseket, a tudatos étkezés segíti a fogyást és fokozza az emésztést, emellett gazdagítja az általános étkezési élményt is.

Tracey Strudwick, a Nuffield Health táplálkozási terapeutája szerint hétféleképpen indíthatjuk el a tudatos evés felé vezető utat – melyek egyszerűbbek, mint gondolnánk.

Üljünk le enni

Ez egyértelműnek tűnhet, de az elviteles étkezési kultúra térhódítása gyakran azt eredményezi, hogy a reggeli ingázás közben mindössze egy szendvicset majszolunk, így hát nulla pontot kapunk a tudatos étkezésért.

„Fordítsunk figyelmet és ételre, és adjuk meg a módját az evés élményének”

–javasolja Strudwick.

Szánjunk időt rá

Egy 7000 fős felmérés szerint egy átlagos brit dolgozó mindössze 27 percet szán az ebédszünetre, ami nem sok jót jelent a nyugodt, tudatos étkezés szempontjából. Ez azt jelent, hogy mindössze 27 perc elteltével annyira elfoglaltak lesznek, hogy a rövid időn belül megvásárolt étellel az asztalukhoz rohannak, és alig van idejük azon gondolkodni, hogy mit ebédeljenek, nemhogy megrágni és megízlelni az ételt… A tudatos étkezés egyik lényeges pontja, hogy lehetőleg lassan együnk, mivel így az agyunk felismeri, mikor vagyunk jóllakva, és megakadályozhatjuk, hogy túlegyük magunkat.

Elektronikus eszközök mellőzése

Igen, még a telefonokat is célszerű figyelmen kívül hagyni étkezés közben. A mai okostelefon-megszállott társadalomban ritkán töltünk 10 percnél hosszabb időt anélkül, hogy a képernyőnk ne lenne mellettünk.

A telefonok nyomkodása étkezés közben tévútra terelheti az elménket, ami megnehezíti, hogy kizárólag az ételre koncentráljunk.

Gondoljunk úgy a telefonunkra, mint egy digitális nyúlüregre, amely messze vezet mindattól, amit az étkezés jelent.

Tegyük le a villát két falat között

Ezt könnyebb alkalmazni, ha másokkal együtt vacsorázunk, mert nagy a valószínűsége, hogy beszélgetni fogunk majd evés közben. „Várjuk meg, amíg lenyeljük a falatot, mielőtt egy másikért nyúlnánk” – mondja Strudwick.

Együnk csendben

Ha egyedül vacsorázunk, ne nyúljunk azonnal a tévé távirányítója felé, hogy társaságunk legyen. Hasznos lehet, ha időnként csendben étkezünk, mivel ez arra ösztönöz, hogy elgondolkodjunk azon, hogy mit és hogyan eszünk, ami a tudatos étkezés lényege.

Ismerjük fel a különbséget éhség és éhség között

Ha érzelmi evők vagyunk, túlságosan könnyen összetéveszthetjük az unalmat, a stresszt és a kimerültséget az éhséggel.

Létfontosságú felismerni, hogy mikor vagyunk valójában éhesek, és mikor gyökerezik valamilyen pszichés ok az étkezésünk kiváltó okaként.

„Ha a kiváltó okok nem az éhséggel kapcsolatosak, keressünk olyan alternatívákat az étkezés helyet, amelyek segíthetnek kielégíteni az érzelmi szükségleteinket az adott időszakban” – tanácsolja Strudwick, aki azt javasolja, hogy foglaljuk le magunkat más, számunkra kellemes tevékenységekkel, például sétáljunk, sportoljunk vagy olvassunk egy könyvet.

Kérdezzük meg magunktól, hogy megfelelő ételt fogyasztunk-e

Ha egyszerűen végig gondoljuk, hogyan fog hasznunkra válni az adott étel, amit választottunk ebédre vagy vacsorára, az hasznos lépés lehet a tudatos étkezéshez. Strudwick azt javasolja, hogy gondosan fontoljuk meg, melyek azok az ételek, amelyeknek az elfogyasztása pozitív hatással van a szervezetünkre. Kérdezzük meg magunktól: „A kiválasztott ételek tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek feltöltenek minket energiával? Olyan ételek ezek, amelyek órákig és nem csak percekig laktatnak?”

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Erdőket zártak le a sertéspestis miatt

Olaszország észak-nyugati régióiban, Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.